Haberler

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük Açıklaması

Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, işletmelerin en yaygın olarak başvurdukları finansman kaynağının ticari krediler olduğunu belirterek, "Finansal kiralamaya başvuran işletmelerin oranının yaklaşık yüzde 20 civarında kaldığı"...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, işletmelerin en yaygın olarak başvurdukları finansman kaynağının ticari krediler olduğunu belirterek, "Finansal kiralamaya başvuran işletmelerin oranının yaklaşık yüzde 20 civarında kaldığı görülmektedir" dedi.

İSO tarafından düzenlenen "Finansal Kiralama Semineri"nin açılış konuşmasını yapan Küçük, uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman imkanından mahrumiyetin sanayinin en önemli sıkıntılarından birisi olduğunu söyledi.

Son dönemde ekonomideki iyileşmeye paralel olarak, geçmişe kıyasla nispeten hafiflese de finansman sorunun halen sanayinin gündeminde önemli bir yer tuttuğunu aktaran Küçük, İSO'nun Ekonomik Durum Tespit Anketi'nde çalışmaya katılan işletmelerin yüzde 70'inden fazlasının finansman dar boğazında olduklarını belirttiğini anımsattı.

Bu oranın, çalışmaya katılan işletmelerin üçte ikisinden çoğunun finansman sıkıntısında olduğu anlamına geldiğini aktaran Küçük, "Ölçekler itibarıyla bakılınca, küçük ölçekli işletmelerde durumun daha da vahim olduğu görülmektedir" dedi.

Söz konusu ankette finansman sorununda özellikle hangi noktalarda tıkanıklık yaşandığını anlamaya yönelik sorular sorduklarını aktaran Küçük, aldıkları cevaplara göre daha öncekilerde olduğu gibi son anketlerinde de en çok şikayet edilen konunun kredi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade etti.

-"Uygun finansman imkanlarından mahrumiyet, temel eksiklerden biri"-

Bu sorunu işletme sermayesi yetersizliği ve öz kaynak oluşturmada zorlanmanın takip ettiğini dile getiren Küçük, sözlerine şöyle devam etti:

"Çalışmamız kapsamında işletmelerin kullandığı finans kaynakları incelendiğinde, maliyetlerdeki yükseklik vurgusuna rağmen, işletmelerin en yaygın olarak başvurdukları finansman kaynağının ticari krediler olduğu, finansal kiralamaya başvuran işletmelerin oranının yaklaşık yüzde 20 civarında kaldığı görülmektedir.

İSO olarak temel amacımız, sanayimizin sorunlarının çözümüne ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunabilmektir. Bu çerçevede, sanayimizin rekabet gücü önünde engel olarak gördüğümüz tüm alanlarda çözüm üretilmesine öncülük yapmaya veya doğrudan kendimiz çözüm üretme sürecinin bir parçası olmaya gayret etmekteyiz.

Uygun finansman imkanlarından mahrumiyet, sanayimizin daha hızlı koşmasının önündeki temel eksiklerden biridir. Bu çerçevede bizler de, mevcut imkanlar dahilinde bu eksikliği mümkün olduğunca telafi etmeye yönelik çalışmalara özel bir önem ve ağırlık vermekteyiz."

-"Acımasız küresel rekabet ortamı..."

Geçen dönemde bazı banka ve finans kuruluşlarıyla İSO üyelerine ayrıcalıklar tanıyan işbirliği protokollerini hayata geçirdiklerini anımsatan Küçük, 2008 yılından bu yana İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'yla (İMKB) sanayi kuruluşlarının sermaye piyasalarının sunduğu alternatif finansman imkanlarından daha fazla yararlanmalarına yönelik ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Acımasız küresel rekabet ortamında yatırımın ve üretimin sürdürülebilmesi, genişleme ve büyümenin gerçekleşebilmesi için işletmelerin kaynağa ihtiyacı olduğunu aktaran Küçük, "Evet, ülkemizde iç tasarruflar az, bu önemli bir problem ve tasarruflarımızı artırmamız gerekiyor. Ancak bunun kadar önemli bir zorunluluk da, mevcut tasarruflarımızı en etkin şekilde kullanabilmeyi başarmak, sanayicilerimizin mevcut tüm finansman imkanlarına ulaşabilmelerini mümkün kılmaktır" şeklinde konuştu.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Sanayi Odası Tanıl Küçük Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title