Haberler

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bayrakdar: "Herkes Ödeme Gücüne Göre Vergi Ödesin"

Abone Ol

İstanbul Ticaret Odası(İTO) ve İstanbul Vergi Merkezi(İVM) işbirliği ile İstanbul’da ‘Türk Vergi Sisteminde Vergilendirme İlkeleri ve Beklentiler’ semineri düzenlendi.

İstanbul Ticaret Odası(İTO) ve İstanbul Vergi Merkezi(İVM) işbirliği ile İstanbul'da 'Türk Vergi Sisteminde Vergilendirme İlkeleri ve Beklentiler' semineri düzenlendi. Seminerde vergi sistemindeki sorunlar ve beklentiler tartışıldı.

İstanbul Ticaret Odası(İTO) ve İstanbul Vergi Merkezi(İVM) işbirliği ile 'Türk Vergi Sisteminde Vergilendirme İlkeleri ve Beklentiler' semineri yapıldı. Seminerde, vergi reformuna katkı sağlamak, vergi sistemindeki sorunlar, vergi ilkelerinin uluslararası görünümleri değerlendirilerek mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve beklentiler masaya yatırıldı. Seminere, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, İstanbul Vergi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akkaya, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz, İstanbul Vergi Merkezi İcra Kurulu Üyesi Mustafa Koç, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Bahçeci, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ege Göktuna, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Balca Çelener ve üyeler katıldı.

"Mükellef ile idare arasında köprü vazifemizi korumaya çalışıyoruz"

Seminerin açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, İstanbul Vergi Merkezi'nin (İVM) 1'inci kuruluş yıl dönümünün hayırlı uğurlu olmasını dilediğini söyledi. İTO olarak mükellef ile idare arasındaki köprü vazifemizi korumaya çalıştıklarını belirten Soylu, "Ayrıca bilgi, görüş alışverişinin kolayca gerçekleştirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu çerçevede yılda birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Vergi ile ilgili olan etkinliklerimiz en çok ilgi gören etkinlikler oluyor. İstanbul ülke ekonomisindeki tüm vergilerin yaklaşık yüzde 45'ini veriyor. 400 bine yakın aktif üyemiz var. Uygulamaya yönelik dile getirdiğimiz görüşlerin hükümet politikalarında dikkate alınması bizi oldukça memnun ediyor. İlk olarak odamızın dile getirdiği vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 vergi indirimi taleplerimizin kanunlaşması bunun bir göstergesidir" dedi.

"Odamız vergi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyor"

Hükümetin başlattığı istihdam seferberliğinin kısa süre içerisinde iş dünyasında oldukça önemli karşılık bulduğunu dile getiren Soylu, "Bu çağrıya oda olarak desteğimiz ve konuyu takibimiz aynen devam ediyor. Ekonomide istikrarı sağlamayı, iktisadi kalkınmayı gerçekleştirmeyi ve gelir dağılımıyla refah düzeyini artırmayı amaçlayan; maliye politikasının en önemli aracı olarak da görülen vergi gündemimizden hiç inmeyen bir konu. Özellikle içinde bulunduğumuz hassas ekonomik durum konuyu daha da anlamlı hale getiriyor. Odamız bunun bilincinde olarak gerekli hassasiyeti göstermektedir. Odamız vergi mevzuatının daha sade olması ve mükellefe vergi kayıtları ve ödeme işlemlerinde fazla külfetler yüklenmemesi ayrıca yine üyelerimizin iş hayatında ve günlük yaşamlarında karşılaştıkları vergi ile ilgili sorunları ilgili mercilere iletme gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Amacımız Türkiye'de vergi kültürünü oluşturmak"

Ardından konuşan İstanbul Vergi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hakan Üzeltürk İstanbul Vergi Merkezi 31 Mayıs itibariyle birinci yaşını doldurduğunu, emin ve yavaş adımlarla ilerlediklerini belirtti. Yavaş olmasının sebebi de daha sağlam temeller oluşturmak olduğunu ifade eden Üzeltürk, " Türkiye'nin problemlerini tarafsız bağımsız bir gözle görüp buna göre çözümler üretmek amacımız. Tarafsız ve bağımsız olmamız dolayısıyla aslında hem verginin eşit iki tarafı idare ve mükellefler bakımından çözümler, fikirler üreteceğiz. Ülkemizde çok önemli eksiklik olan vergi kültürünün oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Vergi kültürü bugün batılı medeniyetlerin özellikle üzerinde çokça durduğu bunun temel taşlarının biri olan olan mükellefler haklarının da sıkça gündeme getirildiği bir alan. Vergide dengeleri kurmamız gerekiyor. İdarenin, devletin, mükellefin buna ihtiyacı var" diye konuştu.

"Vergilendirme ilkeleri, ülkemiz vergi sistemine sağlam bir şekilde oturtulmalı"

Dünyanın vergilendirme ilkeleri üzerinde yürüdüğünü aktaran Üzeltürk, "Ticareti dikkate aldığımızda bunlara uygun yapıda faaliyet göstermek zorundayız. Hem ulusal alanda hem de uluslararası alanda vergi konusunda Türkiye'de eksik olan sivil toplum örgütlerinin de belirli gruplar vasıtasıyla oluştuğunu düşündüğümüzde bağımsız ve tarafsız yapımızın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Her kesime eşit mesafede yaklaşıyoruz. Vergi alanında siz ne kadar pratik sonuçlar elde etmeye çalışsanız çalışın vergilendirme prensipleri yok ise hukuk ile birlikte düşünülmezse kıymeti olmuyor. Çünkü bir yerden sorun oluşturuyor. Vergilendirme ilkelerinin diğer iş yaptığımız dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz vergi sistemine sağlam bir şekilde oturtulması için de çalışmamız lazım. Ancak ondan sonra faydalı, iyi işleyen bir vergi sistemi oluşturabilir" açıklamalarında bulundu.

"Türkiye bütçesinin yüzde 85'inden fazlası vergilerle finanse ediliyor"

Son alarak konuşan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar ise kamu harcamalarının ne kadar çok vergilerle finanse edilirse maliyet politikası, disiplin ne kadar sağlam olursa ülke ekonomisinin de o kadar sağlam ayaklar üzerinde durduğunu bildirdi. Sağlam bir temele oturunca krizlerden de az etkilendiğini söyleyen Bayrakdar, " Bazen insanlar vergiden kaçınmaya çalışıyor ama sonra ne oluyor bütçe sağlam kaynaklarla finanse edilmediğinde borçlanma yoluyla kamu finanse edilmeye çalışılıyor. Sonra ne oldu duvara tosladık. Krizler geldi, enflasyon arttı. Faizler yükseldi. Vergi ödemeyenlerde bu sıkıntıların hepsini yaşadılar. Bütçemizi sağlam kaynaklarla yani vergilerle finanse edelim yolumuza geleceğe güvenle devam edelim. Bugün Türkiye bütçesinin yüzde 85'inden fazlası vergilerle finanse ediliyor" dedi.

"Herkes ödeme gücüne göre vergi ödesin"

Adil bir vergileme rejimi olması gerektiğini dile getiren Bayrakdar, "Herkes ödeme gücüne göre kazandığıyla orantılı şekilde vergisini ödesin. Hem idari yönden hem de ödeyen yönünden basit, anlaşılabilir olsun. Vergi, uluslararası rekabetin ve Türkiye içindeki rekabetin önünde engel olmasın nötr olsun. Ekonomide haksız rekabete sebebiyet vermesin. Bu ilkeleri koyduğumuz zaman hem biz vergi toplayanlar olarak daha rahat ederiz hem de ödeyen mükellefler bu prensipler dahilinde vergi ödediğini düşünürse vergiye uyumlar artar. Ülkemiz her geçen gün her yönden çok daha güzel, iyi günlere gidiyor. Bazen insanlarda karamsarlık havası olabilir ama çok dinamik bir nüfus yapımız var moral bozmadan hepimiz kendi üstümüze düşen görevi yaparak geleceğe umutla bakmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Ramazan ayı kardeşlik, sevgi ve bereket getirsin"

İdare olarak vergi uygulamalarında mükelleflerin haklarını koruduklarının altını çizen Bayrakdar "Özellikle ödeyenlerin haklarını koruyup ödemeyenlerle de mücadele ederek ödeyenlerin de vergi dairelerinde en iyi şekilde hizmet almasını sağlayarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.Cumartesi günü mübarek Ramazan ayı başlıyor, Ramazan ayının ülkemize, dünyaya hepimize kardeşlik, sevgi, bereket ve iyilik getirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Seminerde açılış konuşmalarının ardından İstanbul Vergi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu'ya plaket takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ankara Üniversitesi Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title