İstatistikte Kapasite Geliştirme Konferansı
TÜİK Başkanı Aydemir: "Bir yıldır TÜİK olarak herhangi bir hata yaptıysak, mutlaka kamuoyuyla paylaşıyoruz ve bu hatayı düzelterek özür diliyoruz" "Hata yapmaktan korkmuyoruz, bizim için ö...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, kurum olarak artık daha şeffaf olduklarını belirterek, "Bir yıldır TÜİK olarak herhangi bir hata yaptıysak, mutlaka kamuoyuyla paylaşıyoruz ve bu hatayı düzelterek özür diliyoruz" dedi.
Aydemir, Türk İstatistik Sisteminin Geliştirilmesi Programı 3. Aşaması kapsamında Hilton Otel'de düzenlenen "İstatistikte Kapasite Geliştirme Konferansı"ndaki konuşmasında, şeffaflığı artırmak için yaptıkları en önemli çalışmanın, olası hataların kamuoyuyla paylaşılması olduğunu söyledi.
Özellikle yüksek düzeyli hataları basın duyurusuyla paylaştıklarına dikkati çeken Aydemir, "Bir yıldır TÜİK olarak herhangi bir hata yaptıysak, mutlaka kamuoyuyla paylaşıyoruz ve bu hatayı düzelterek özür diliyoruz. Hata yapmaktan korkmuyoruz, bizim için önemli olan aynı hatayı tekrar yapmamak için yapılan çalışmalardır" diye konuştu.
Aydemir, Türkiye'nin, Helsinki Zirvesi'nde Avrupa Birliği'ne (AB) adaylığının ilan edilmesiyle, AB istatistik sistemi uyum çalışmalarına önem verdiklerini ve Eurostat ile yakın işbirliği içerisine girdiklerini ifade etti.
Projenin iş kayıtları sisteminin kurulması, tarım istatistiklerinin iyileştirilmesi, ulusal hesaplar sisteminin AB standartları ile uyumlaştırılması, bilgi işlem teknolojilerinin geliştirilmesi gibi birçok istatistik alanını kapsadığını belirten Aydemir, bu alanda bugüne kadar, yurtiçi ve yurtdışında 2 bin 197 faaliyet gerçekleştirildiğini kaydetti.
TÜİK'in, son 10 yılda önemli başarılara imza attığını söyleyen Aydemir, "Resmi İstatistik Programı sayesinde, resmi istatistiklerde standardizasyon oluşturulmakta, sorumlu ulusal kuruluşlar tanımlanmakta, hangi verinin hangi kurum tarafından, hangi yöntemle derleneceği ve hangi dönemler için ne zaman yayımlanacağı konularına açıklık getirilmektedir" diye konuştu.
Aydemir, gelişmekte olan birçok ülkeyle işbirliği protokolleri imzaladıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:
"Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu bölgesindeki uluslararası istatistik faaliyetlerinin koordinasyonu için temel platform olan Avrupa İstatistikçiler Konferansı (CES) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen TÜİK, bu yapının yönetiminde yer almanın haklı gururunu taşımaktadır. Böylelikle Türkiye, uluslararası istatistik sisteminde yalnızca uygulayıcı bir ülke konumundan çıkmış ve sistemi belirleyen-yön veren aktörler arasına dahil olmuştur."
"Türkiye'ye istatistik alanında 37 milyon avro destek"
AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve Ticaret, Ekonomi, Tarım Bölüm Başkanı Michele Villani, istatistik faslının Türkiye'nin kaydettiği gelişmenin önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, istatistiklerin üretilmesi ve paylaşılmasında gösterilen başarının takdire değer olduğunu söyledi.
Kaliteli istatistiklerin demokratik bir toplumun gerekliliklerinden olduğunu vurgulayan Villani, "Güvenilir bir istatistik sistemi, sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazlarındandır. Türkiye'nin AB'ye kabul müzakerelerinde istatistik faslı önemli rol oynamaktadır. AB, aday ülkelere pek çok alanda destek sağlamaktadır. Türkiye'ye de istatistik alanında 37 milyon avro destek verilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun da AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen projenin teknik destek ve doğrudan hibe olmak üzere iki ayrı bileşenden oluştuğunu ve proje için bugüne kadar 24 milyon avro tutarında bütçe ayrıldığını belirtti.
Proje kapsamında düzenlenen faaliyetlerle AB ile karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımının hedeflendiğini ifade eden Altun, "Faaliyetler yoluyla Türk istatistikçilerin bu alandaki AB standartları konusunda bilgi sahibi olması, istatistik alanındaki katılım öncesi stratejilerin uygulanması, müktesabat uyumunun hızlanması planlanmaktadır" dedi.
AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel de AB tarafından yayımlanan raporlara göre, Türkiye istatistik faslının uyum sürecinin en yüksek olduğu alanlar arasında yer aldığını belirterek, istatistik alanındaki gelişmelerin tüm müzakere fasıllarının ilerlemesi anlamına geldiğini kaydetti.
Politika oluşturmakta doğru kararların ancak doğru bilgiyle mümkün olacağını vurgulayan Yücel, "İstatistik, Türkiye ile AB'nin aynı dili konuşmasına imkan tanıyan en önemli araçlardandır" diye konuştu. - Ankara