Haberler

İstihdamı "Taştan" Çıkaracaklar

Abone Ol

Uzakdoğu ve ABD'den gelen siparişlerle hareketlenen doğal taş sektöründe yıl sonuna kadar yaklaşık 100 bin ilave istihdam yaratılması bekleniyor.

TOLGA ALBAY - Uzakdoğu ve ABD'den gelen siparişlerle hareketlenen doğal taş sektöründe yıl sonuna kadar yaklaşık 100 bin ilave istihdam yaratılması bekleniyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, başta mermer ve traverten olmak üzere dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip olduğunu söyledi.

Türk taşlarının, renk ve desen çeşitliliği nedeniyle ilgi gördüğünü belirten Kaya, ihracatın en hızlı arttığı sektörler arasında yer aldıklarına işaret etti.

Sektörün, 1990'lı yılların başında 30 milyon dolar seviyesinde bulunan ihracatını bugün 2 milyar dolar düzeyine çıkardığını bildiren Kaya, "Dünya inşaat sektöründeki gelişmelerden doğrudan etkileniyoruz. Bu nedenle yıllar içinde ekonomik krizlerle mücadele etme anlamında da uzmanlaştık." dedi.

ABD ve Avrupa'ya işlenmiş, Çin ve Hindistan gibi ülkelere ise blok ürünler gönderdiklerini anlatan Kaya, 2008 krizi sonrası Uzakdoğu pazarına ağırlık veren sektörün krizden fazlaca etkilenmediğini ifade etti.

İhracata konteyner yetişmedi

Sektörde son 2 yıldır bir duraklama yaşadığını, ocaklarda kapasitelerin düşürüldüğünü ifade eden Kaya, 2017 yılına ise çok güzel bir rüzgarla başladıklarını söyledi.

ABD'de inşaat sektöründeki canlılık ve Çin'deki taş stoklarının tükenmesiyle talep yönlü bir hareketlilik yaşadıklarını belirten Kaya, "Çin'deki Xiamen Fuarı'nda beklentimizin çok üzerinde bir taleple karşılaştık. Yüksek moralle İzmir'deki fuara (MARBLE) geldik. Birisi Uzakdoğu'nun diğeri Avrupa ve Ortadoğu'nun fuarı olma özelliğine sahip iki fuardaki hareketlilik hepimize umut verdi. Aralık ayında bir anda gelen taş taleplerine konteyner yokluğu nedeniyle tam olarak yanıt veremedik. Ocak ayını ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17-18 artışla kapattık. Şubat ayında da aynı rakamların görülmeye devam etmesi bizi mutlu etti." diye konuştu.

Avrupa'da kriz sonrası seramiğe yönelen tüketici tercihinin bugünlerde tekrar doğal taşa döndüğünü, İzmir'deki Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'na (MARBLE) çok ciddi alıcıların geldiğini belirten Kaya, Ortadoğu'dan da büyük projeler için Türk taşlarının istenildiğini, ayrıca Hindistan'ın da ithalat kotasını kaldırmasıyla ilave pazar yaratıldığını dile getirdi.

Bu olumlu gelişmeler neticesinde sektör olarak 2017 için agresif hedefler koyduklarını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"İhracatta tüm üyelerimizin ortak görüşü en az yüzde 15-20 artış olacağı yönünde. Maden sektörünün 8 kat çarpanı vardır. Çünkü taşı çıkardığınız yerde işleyemezsiniz. Nakliyesi, fabrikası, atölyesi devreye girer. İhracattaki yüzde 15- 20'lik bir artışla en az 100 bin kişilik istihdam yaratacağımızı düşünüyoruz. Halen 550-600 bin kişiye iş sağlıyoruz, bunu 700 binlere çıkarabileceğimizi düşünüyoruz."

Kaya, İzmir'deki fuara bu yıl 30 ülkeden 214'ü yabancı, bin 109 firmanın katıldığını belirterek, organizasyonun çevre ülkelerdeki istikrarsızlık ve terör saldırıları kaynaklı güvenlik kaygılarından etkilenmediğine işaret etti.

Mevlüt Kaya, halen devam eden MARBLE'e 68 ülkeden 7 bine yakını yabancı olmak üzere 50 bin ziyaretçi beklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mevlüt Kaya İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title