İTO Meclis Toplantısı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Fitch'in kararını, küresel finasal krizin etkilerinin Türkiye'den tamamen uzaklaşmış olduğunun tescili olarak gördüğünü belirtti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Fitch'in kararını, küresel finasal krizin etkilerinin Türkiye'den tamamen uzaklaşmış olduğunun tescili olarak gördüğünü belirtti.
İTO Meclis Toplantısı'nda konuşan Yalçıntaş, Fitch'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin üç anlamı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin son 10 yılını ciddi anlamda ekonomik istikrar içinde geçirdiğini ifade eden Yalçıntaş, 10 senenin sonucunda da yirmi yıldan beri ilk kez Türkiye olarak yatım yapılabilir seviyelere gelindiğini ve bunun birinci önemli nokta olduğunu vurguladı.
Yalçıntaş, ikinci önemli noktanın da, bu kararı Türkiye olarak bileklerinin zoruyla almaları ve Fitch'in de vermek zorunda kalması olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Dün iki tane önemli konuğumuz vardı. Hem Monaco Prensi hem de Hollanda Başbakanı buradaydı. Özellikle Monacolular yatırım için geldiler. Ben odada Monaco Prensi ile konuşurken bu Fitch ile ilgili meseleyi sordum. Prens bana
'Başkan, bu her halde ağırlıklı olarak ekonomistleri ilgilendirir. Para bulmanızı kolaylaştırır. Daha da ucuz krediyle para bulursunuz. Ama iş adamları için bir şey fark etmedi. Bizim gözümüzde Türkiye'nin değeri zaten vardı. Bu olan bir değerin teyidi oldu' dedi. Bizim için şu söylediği hakikaten doğru bir söz."
Üçüncü önemli nokta olarak da Fitch'in kararının 2007-2008 küresel finasal krizin etkilerinin Türkiye'den tamamen uzaklaşmış olduğunun bir tescili olarak gördüğünü ifade eden Yalçıntaş, Türkiye olarak Fitch'in de takdir ettiği gibi ciddi bir başarı sağladıklarını kaydetti.
-"Bu başarıyı özel sektöre ve akıllı ekonomi yönetimine borçluyuz"-
Bu başarıyı iki tane ana parametreye borçlu olduklarını dile getiren Yalçıntaş, "Birincisi, Türkiye'nin özel sektörüne borçludur, ikincisi de Türkiye'nin akıllı ekonomi yönetimine borçludur. Bu ikisi bir araya geldiğinde bu başarı yakalandı. Ama şunu unutmamak lazım, bugün piyasalarda ciddi anlamda sıkıntı var, bunu hep beraber hepimiz yaşıyoruz. Ama bu sıkıntılar bir an evvel geçer. Bu seneyi zor geçirdik. Önümüzdeki sene de çok kolay olmayacak, altını çizmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.
Yalçıntaş, not arttırımının getireceği faydalara da değinerek, "Yurt dışından borçlanırken faizler düşeceğinden dolayı iş adamları olarak daha düşük faizle borçlanma imkanı bulabileceğiz. İkincisi, Türkiye'ye gelen yatırımlarda, portföy yatırımlarında özellikle yabancı emeklilik ve sigorta fonlarının yatırımlarında bir miktar artış bekleniyor. Çünkü fonlar bu notlara ciddi anlamda bakıyorlar" yorumunu yaptı.
Not arttırımının bir de riski olduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Faizin düşmesinden dolayı Türk Lirası'nın değer kazanma riski var. Bu anlamda 'Merkez Bankası proaktif bir yaklaşım sergileyecektir' diye düşünüyorum" dedi.
-"Başarılı KOBİ" yarışması ödülleri-
Bu arada, toplantı öncesinde bu sene 7 kategoride altıncısı düzenlenen
"Başarılı KOBİ" yarışmasında ödül kazanan KOBİ temsilcilerine de plaket verildi.
Muhabir: Ziya Altunbaş
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL