Haberler

İtü-Hp Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi Açıldı

Abone Ol

BTK Başkanı Acarer: "Üniversitelerde yetişen elemanlar, sektörün ihtiyacını karşılamıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, üniversitelerde yetişen elemanların, sektörün ihtiyacını karşılamadığını belirterek, "Bu süreç, eğer tedbir alınmazsa çok ciddi bir noktaya gidecektir, yurt dışından eleman ithal etmeye başlayacağız. Bu nedenle HP'yi tebrik ediyorum" dedi.

HP, teknoloji sektöründe bir ilke imza atarak üniversite-sektör iş birliğini hayata geçirdi. BT sektörünü büyütmek ve Bulut Bilişim alanındaki bilgi ve uzmanlığı artırmak amacıyla HP ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte projelendirilen, Intel'in de sponsor olarak katkıda bulunduğu İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi kullanıma açıldı.

Bu kapsamda Bulut Bilişim alanında ortak Ar-Ge projeleri gerçekleştirilecek ve HP, İTÜ lisansüstü öğrencilerine Bulut Bilişim alanında Ar-Ge çalışmaları için burs sağlayacak. İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi, uzman eğitmenlerce verilecek eğitimler, seminerler ve yapılacak demolar sayesinde şirketlere A'dan Z'ye Bulut Bilişim deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.

BTK Başkanı Acarer, HP-İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bulut Bilişim Çözüm Merkezi'nin açılışında, dünyada yaklaşık 7,1 milyar insan olmasına karşın, 7 milyar civarında mobil abone olduğunu, bu yıl ise mobil abone sayısının dünya nüfusunu geçebileceğini söyledi.

Acarer, cüzdanını evde unuttuğunda değil de telefonlarından birisini dahi evde unutsa geri dönüp aldığını dile getirerek, insan hayatının ne kadar mobil cihazların etkisi altına girdiğine dikkati çekti.

Konuşmasında, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nde (TÜBİSAD) yer alan bir rapora atıfta bulunan Acarer, şöyle devam etti:

"Bu raporda çok ilginç bir istatistik var. Bilişim sektörünün en önemli sorunu nedir? Bu soruları tepe yöneticilerine soruyorlar ve 3 yıldır hep aynı sonuç ortaya çıkıyor. O da yetişmiş eleman ihtiyacı… Bu oran yüzde 50'nin üzerinde. Türkiye'de 200'ün üzerinde üniversite var. Bu meslekte eleman çıkartacak pek çok üniversitemiz de olduğu halde, ısrarla TÜBİSAD diyor ki yetişmiş eleman ihtiyacı var. Bu açıdan sektörle üniversite işbirliğini çok önemsiyorum. Sektörün bu konuda ihtiyacı var, üniversiteler de eleman yetiştiriyor fakat yetişen eleman sektörün ihtiyacını karşılayamıyor. Bu süreç eğer tedbir alınmazsa çok ciddi bir noktaya gidecektir. Yurt dışından eleman ithal etmeye başlayacağız. Bu nedenle HP'yi tebrik ediyorum."

"Nesnelerin interneti" konusunda da görüşlerini paylaşan Acarer, şu anda 7 milyar olan SIM kart abone sayısının 2020'li yıllarda 50 milyar olacağının öngörüldüğünü söyledi. İnsan nüfusunun 10 yıl sonra 7,4 milyar olması halinde kalan 43 milyar SIM kart abonesini makinaların oluşturacağını belirten Acarer, bu yüzden nesnelerin interneti konusunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Bulutun yanı sıra tüm bilişim sektörünü da çok yakından ilgilendiren konunun siber güvenlik olduğunu aktaran Acarer, "Siber güvenlik konusunda, üniversitelerin bu konuya bakması, farkındalığın olması iyi fakat laboratuvar lazım. Bu çalışmaları teoriden pratiğe dökecek laboratuvar lazım diye düşünüyorum. Umarım bu konuda Türkiye'de üniversitelerimizde olumlu gelişmeler olur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözüm Merkezi geleceği yakalayacak adımlardan biri olduğunu belirterek, "Giderek ilginin ve kullanımın arttığı bulut teknolojisi sayesinde verileri daha hızlı depolamak, daha kolay ulaşılabilir kılmak, kurum maliyetlerini düşürmek ve en önemlisi riski minimize ederek saklanabilir hale getirmek mümkün" dedi.

Karaca, Bulut Teknolojisinin hızla ilerleyişinin nitelikli personele duyulan ihtiyacı arttırdığının altını çizerek, İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi'nde verilecek eğitimler ve seminerlerle Bulut bilişim alanında önemli bir bilgi paylaşımına zemin hazırlanacağını söyledi.

-"Türkiye'nin inovatif kapasitesinin artabilmesi için üniversite-özel sektör işbirliği önemli"

HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ise Türkiye ekonomisinin son 10 yılda çok önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, nicelik olarak Türkiye ekonomisinin çok önemli bir noktaya geldiğini ancak bunun üzerine niteliği eklemek gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yaratıcılığının artırılmasının önemini de anlatan Urçar, ülkenin bu sayede orta gelir tuzağından kurtulabileceğini ve üretilen patent sayısının artabileceğini düşündüklerini ifade etti. Urçar, bu sebeple Türkiye'nin inovatif kapasitesinin artabilmesi için üniversite-özel sektör işbirliğinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Amerika'da Stanford Üniversitesi'yle yıllara yayılan ilişkilerinin benzerini Türkiye'de İTÜ ile gerçekleştirmeyi ümit ettiklerini dile getiren Urçar, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, Bulut Bilişim Çözüm Merkezi'nde hem Ar-Ge çalışmaları yapılacak hem müşterilerimize ilişkin projeler ve çalıştaylar yürütülecek hem de iş ortakları eğitilecek. Bu işbirliği çerçevesinde ikinci önemli inisiyatif ise bizim HP enstitüsü (akademi) diye bir yaklaşımımız var. Dünyanın önemli ülkelerinde önemli üniversitelerle iş birliği içerisinde teorik bilgiye pratik bilgiyi eklemeye çalışıyoruz. HP Akademi ile İTÜ Bilişim Fakültesi işbirliği içerisinde seçmeli ders olarak müfredattaki dersi seçen öğrenciler, HP Expertone sertifikasına sahip olacak. Eğitim kalitesi yüksek ortamda teorik bilginin yanı sıra sektörel pratik bilgiyi de ekleyerek, öğrenciler hem kendilerine iş bulma şansını hem de iş bulduklarında ortaya koydukları katma değeri artıracaklar diye düşünüyorum."

Intel Genel Müdürü Burak Aydın da Türkiye'de üniversitelerle teknoloji şirketlerinin daha yakın çalışıyor olmasının kendileri ve Türkiye için çok anlamlı olduğunu dile getirdi.

Barselona'da Mobil Dünya Kongresi'nde, dünyada teknolojinin bir kırılma anından geçtiğini gördüklerini aktaran Aydın, "Bu kırılma anı özellikle teknolojiye yatırım yapan ülkelere, şirketlere inanılmaz fırsatla sağlayacak. Bugün dünyada 8 milyar akıllı cihazı kullanıyoruz ve 6 yıl sonra bunun 50 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Etrafımızda gördüğümüz bütün nesnelerin akıllanacağını söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla nesnelerin interneti, giyilebilen teknolojiler dokunduğumuz, gördüğümüz pek çok şeyin akıllanacağı dünyada özellikle bulut teknolojilerinin önemi hiç olmadığı kadar artacak" değerlendirmesini yaptı.

Aydın, iş modellerinin yeniden tanımlanmasıyla, bunların tutulduğu veri merkezlerinin sayısının artacağı ve bunların ne kadar hızlı çalıştığının çok büyük önem arz edeceğini söyledi. Aydın, bu sebeple bugün yapılan yatırımın çok büyük bir yatırım olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından dersi alıp sınavda başarılı olan 1. dönem öğrencilerine uluslararası geçerliliği olan HP Expertone sertifikaları verildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Tayfun Acarer Serdar Urçar Burak Aydın Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title