'İyi Tarım' ve İyi Sonuç
Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde bulunan ve Karadeniz Bölgesi'nin en büyük meyve bahçesi olan SAMMEY Çiftliği 'iyi tarım' uygulamaları ve sertifikalı üretimle Türkiye'de ender kuruluşlardan biri haline geldi.
Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde bulunan ve Karadeniz Bölgesi'nin en büyük meyve bahçesi olan SAMMEY Çiftliği 'iyi tarım' uygulamaları ve sertifikalı üretimle Türkiye'de ender kuruluşlardan biri haline geldi.
Samsun Ticaret Odası Başkanı (TSO) Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Samsun Serbest Bölge Başkanı Fahrettin Ulusoy ve Samsunlu iş adamlarını Samsun Meyvecilik Gıda Ticaret A.Ş. (SAMMEY) Çiftliği'nde kahvaltıda ağırlayan SAMMEY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, çiftlikte geçen yıl bin 300 ton üretim gerçekleştirdiklerini ve bu yıl da en az bu kadar ürün beklediklerini söyledi.
Konuklarına çiftliği gezdiren Ahmet Kasap, SAMMEY'in şirket olarak 2004 yılında kurulduğunu hatırlatarak, "2005 yılında bu araziyi satın aldık. Araziyi düzenleyip hazır hale getirdikten sonra İtalya'dan 100 bin fidan siparişi verdik. Fidanlarımız 2006 yılının ilkbaharında geldi. Çiftliğimizdeki fidan sayısı 155 bin civarında. Önümüzdeki yılda dikim sezonunda 15 bin fidan dikeceğiz. Her yıl toprağa 10-15 bin fidan dikiyoruz. Bu fidanların özelliği erken dikildiğinde iyi verim veriyor" dedi.
SAMMEY'in 22 ortaklı olduğunu ve bünyesinde toplam 35 kişiyi istihdam ettiğini ifade eden Kasap, "Çiftliğimizde elma, armut, şeftali, nektari ve kiraz gibi 5 meyve çeşidi var. Bizim en büyük farklılığımız hedefimiz ihracat olduğu için Avrupa ne uyguluyorsa biz de onu uygulayacağız. Kendimizi ihracata göre hazırladık. Türkiye'de iyi tarım uygulaması yapan sayılı kuruluşlardanız. İyi tarım, 'üzerinde kalıntı olmayan meyve' demektir. Bizim meyvelerimiz sürekli analizlere gider. Eğer o analizler neticesinde meyvelerin üzerinde insan sağlığına etki edecek derecede kalıntılar çıkarsa sertifikalarımız iptal edilir. Bizim şu ana kadar sertifikalarımız hiç iptal edilmedi. Biz 2008 yılından itibaren sürekli sertifikalı çalışıyoruz. Türkiye'de bu işi sertifikalı iyi tarım uygulamasını yapan ender kuruluşlardan birisiyiz. Türkiye'de iyi tarım uygulaması yapan kuruluşlar var ama biz daha ileri noktadayız" dedi.
Bu işi ihracata yönelik kurduklarını ifade eden Ahmet Kasap şu bilgileri verdi: "Bizim burada su ile ilgili sorunlarımız vardı. Suya çok büyük yatırım yaptık. 30 tonluk havuz bize 1 milyon TL'ye mal oldu. Onun için kendini amorti etme süresi biraz uzadı. Sulama konusunda eksiğimiz olmasıydı böyle olmayacaktı. Bizim bütün istediğimiz bizim gibi firmaların üretime geçmesini istiyoruz. Çünkü dışarısı bağlantı kurulduğu zaman 10-20 ton meyve istiyor. Buna bizim tek başına yetişmemiz mümkün değil. Başka firmalarda devreye girerek ancak ihracat karşılanabilir. Geçen yılki üretimimiz bin 200 ila bin 300 ton arası. Bu yıl da en az bu kadar üretim bekliyoruz." - SAMSUN