İzmir Vergi Şampiyonları Ödüllendirildi
İzmir vergi şampiyonları ödüllendirildi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Tek talebim devletten; 18 ülkenin iş dünyası hangi şartlarda çalışıyorsa devletimiz de bizi o şartlara taşımalı" " Bizim ayağımızdaki prangaları çıkarırsanız başaramayacağımız hiç bir şey yok"İZMİR - İzmir Ticaret...
İzmir vergi şampiyonları ödüllendirildi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Tek talebim devletten; 18 ülkenin iş dünyası hangi şartlarda çalışıyorsa devletimiz de bizi o şartlara taşımalı"
" Bizim ayağımızdaki prangaları çıkarırsanız başaramayacağımız hiç bir şey yok"
İZMİR - İzmir Ticaret Odası'nın düzenlediği 2015 yılı Vergilendirme Dönemi Ödül Töreni'nde İzmir'de gelir ve kurumlar vergisinde ilk sıraları alan, vergi ödeme ve döviz sağlamada başarı gösteren şirket ve kurumlar ödüllendirildi.
İzmir Ticaret Odası'nın geleneksel olarak düzenlediği vergi ödemede ve ülkeye döviz kazandırmada üstün başarı gösteren üyeleri ödüllendirme töreni İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonunda yapıldı. Törene İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, milletvekilleri ve işadamları katıldı. Törende vergi ödeme ve döviz sağlamada 122 altın madalya, 105 gümüş madalya, 96 bronz madalya, 468 özel ödül, 646 takdirname olmak üzere bin 512 ödül dağıtıldı. Gelirler Vergisi rekortmenlerinde birinci Aykut Kaplan, Mustafa Çimen, Süleyman Tarık Demir, ikinci Ali Özkan, üçüncü ise Vedat zor oldu. Kurumlar Vergisinde ise birinci sırayı Gediz Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi alırken, ikinciliği İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi Çimentaş, üçüncülüğü de Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi Anonim Şirketi aldı.
"Bizi 18 ülkenin iş dünyası ile aynı seviyeye getirin"
Ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin zengin kaynağının girişimcilik olduğunu belirterek, "Allah bize petrol, doğalgaz vermemiş ama müthiş bir girişimcilik ruhu vermiş. İzmir'deki birlik ve beraberlik ruhu da çok önemli. Çünkü zenginliklerimiz bu sayede olur. Tek talebim devletten; 18 ülkenin iş dünyası hangi şartlarda çalışıyorsa devletimiz de bizi o şartlara taşımalı. Bizi onlarla aynı seviyeye getirin. Bizim ayağımızdaki prangaları çıkarırsanız başaramayacağımız hiç bir şey yok" dedi.
"Yine iflaslar yaşamamak için dikkatli olmak gerekiyor"
Vergi Ödül Töreni'nin geçen yıl Türkiye'de yaşanan üzücü olaylar nedeniyle yapılmadığını hatırlatan İZTO Başkanı Demirtaş ise 2017'de daha fazla vergi ödeyebilme adına alınması gereken önlemleri paylaştı. 2016'da yukarı yönlü güncellemenin etkisiyle yıllık yüzde 2,9 büyüme gerçekleştiğini ancak 2010 - 2015 bandında rekor kırarak ortalama yüzde 7,3 büyüme kaydedildiğini belirten Demirtaş, "O günleri tekrar yakalamak zor görünüyor. Ancak 2016 son çeyrekte yüzde 3,5 büyüme, daralmanın kalıcı olmayacağını gösteriyor. O nedenle çok moral bozmayalım. 2017 ilk ay verilerini incelediğimizde imalat sanayi alanında tam anlamıyla canlanmanın başlamadığını görüyoruz. Bölgemiz için önemli olan giyim eşyaları imalatında, 2017 ilk iki ayında yüzde 10,6 daralma çok önemlidir. Yine iflaslar yaşamamak için dikkatli olmak gerekiyor. Sanayi sektöründe durum fena değil. Artan bir büyüme var. Bu tabloda reel sektör olarak bizim beklentimiz önemli. Şubat ayında hızlı artıştan sonra, Mart ve Nisan aylarında beklentinin artması, siparişin artması, Mayıs ayında 2013 Mayıs ayından sonra en yüksek düzeye gelmesi umutsuz olmamamız gerektiğini söylüyor. Ama bu ortamda dahi piyasada olumsuz beklentiler görünüyor. Beyaz eşya ve mobilyada şubat ayında yüzde 10,6 artış oldu. Ama aynı talep diğer ürünlere yansımadı. 2009'dan bu yana büyüyen perakende satış hacmi düşüş eğilimine girdi, yüzde 3,3 oranında azaldı. Yani sorun devam ediyor" diye konuştu.
Hükümete teşekkür
İşsizlik rakamlarına değinen Demirtaş, Ocak ayında 3,98 milyon işsize ek olarak, iş bulacağına inanmayan, iş aramayan 3,1 milyonu eklersek işsizlik yüzde 21,4, gençlerde yüzde 24,5. Bu iyi bir tablo değil. Ülkeyi sıkıntıya sokar. O nedenle daha çok üretmek, daha çok ihracat yapmak ve istihdam sağlamak mecburiyetindeyiz. İzmir'de yılbaşından 23 Nisan tarihine kadar SGK vergilerine göre 39 bin 648 istihdam sağladık" dedi.
Hükümete ekonomiyi tedbirlerle canlandırma çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Demirtaş, KGF ile ivme kazanan kredi genişlemesini de takdirle karşıladıklarını fakat bankaların bu ortamda dahi hükümetin desteğini tam anlamıyla piyasalara yansıtamadığını, hala yüksek faiz uygulamasına devam etiklerini ve bankaların aynı gemiden olunduğunu dikkate almadıklarını söyledi.
"İzmir'den merkeze aktarılan gelir 52,3 milyar TL"
İzmir'in makroekonomik göstergede olduğu gibi vergi ödemede de ülke ekonomisine en fazla katkıyı sağlayan kentlerin başında geldiğini belirten Başkan Demirtaş, "2016 Aralık ayı itibariyle 125 bin 212 gelir vergisi, 45 bin 467 kurumlar vergisi, 167 bin 194 katma değer vergisi mükellefi bulunuyor. İzmir'den merkezi bütçeye aktarılan gelir, 2016 Aralık ayı itibariyle 52,3 milyar TL. Vergi tahsilatında bir önceki yıla göre artış yüzde 7,8. Kentimizde, tahakkuk eden her 100 TL'lik verginin, 84,5'i tahsil edilmiş. Tahakkuk-tahsilat oranımız 2015'te olduğu gibi Ankara ve İstanbul'un önünde. İzmir'de kazanılan bir büyük kısmı da İstanbul'da beyan edildiği için bu oran ile iller arasında 3. sırada yer alıyoruz" dedi.
"60 ve 120 ay gibi uzun vadeler yapılmalı, birikmiş faizler silinmeli"
Vergiler konusunda beklentilerini de paylaşan Başkan Demirtaş, "Bazı üyelerimiz tüm iyi niyetlerine ve gayretlerine rağmen ekonomik krizlerin etkisiyle vergi, SGK primi gibi borçlarını ödeyemiyor. Yüksek gecikme faizleri ile birlikte bu borç kartopu gibi büyüyor. Bu konuda devletimiz sağ olsun borçları yapılandırıyor. Yeni bir yapılandırma hazırlığı var. Bu 24'üncü yapılandırma olacak. Ama daha önceki şartlarla yapılandırma olursa 25'inci yapılandırmayı da, 35'inci yapılandırmayı da görürüz. Bu faiz oranları ve piyasa koşulları içinde borçlu olan üyemizin hem taksitlendirilen borçlarını hem de cari vergilerini ödemesinin imkanı yok. Bu nedenle, 60 ve 120 ay gibi uzun vadeler yapılmalı, birikmiş faizler silinmeli. Vergisini zamanında ödeyenlere de vergi indirimini hala bekliyoruz. Ayrıca KDV konusu hepimizin derdi. Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Yatırım iklimini destekleyici bir sistem getirilmeli. Sıkıntılarımız da çözülmeli. Kayıtdışı ekonomi, vergisini zamanında ödeyerek işlerini devam ettirmeye çalışan mükellef üzerinde hem haksız rekabete hem de olumsuz psikolojik etkiye neden oluyor. Bu nedenle kayıt dışı ile mücadeleye tüm hızıyla devam edilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
"İzmir en fazla ihracat yapan 3. İl"
İzmir'in 2016 yılında 8,3 milyar dolar ile yine en fazla ihracat yapan 3. il olduğunu anımsatan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "2016 yılı gümrük verilerine göre ise, 17,7 milyar dolar ihracat ile ülkemiz ihracatının yüzde 12,4'ünü gerçekleştirildi. Ama sıkıntılar var. Büyüteç altına alınarak onlara destek programı yapılmalı"dedi.
Kişi başına 30 dolar teşviki
İzmir'in en önemli sektörlerinden birinin turizm olduğunun altını çizen Demirtaş, "Bu yıl Oda olarak 19 turizm fuarına katılmayı planladık. Terör nedeniyle kruvaziyer turizminde geriledik. Gelirlerse ayakbastılarını ödüyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanımıza tekrar buradan teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da 750 kişi ve üstü yolcu getiren gemilere yönelik olarak kişi başı 30 dolar teşvik vermesi de gündemde. Gecikmeden karar verilmeli. THY ve Sun Expresle görüşme devam ediyor. Yıl 12 ay tarifeli olacak şekilde, sizlerin çok seyahat ettiği 10 Avrupa şehrine uçuş istedik. Zarar etmezsiniz, ederseniz farkı biz öderiz dedik. Bakanlığımız uçak bileti vergilerinin ödenmesi için izin verdi. Umarız, İzmir'i uçuracağız" ifadelerini kullandı.
"İzmir yine merkezi hükümete katkıda bulunmuştur"
İzmir 'in vergi ödeme açısından Türkiye'nin örnek kenti olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "İzmir 55 milyar vergi beyan etti. Bunun 52, 3 fiilen ödedi. Merkez hükümet bütçesinden harcanan rakam 13 milyar TL'dir. İzmir her sene olduğu gibi bu sene dede 39 milyar lira merkezi hükümete katkıda bulunmuştur. Yani bakiyemiz merkezi hükümetle olan harcama ve vergi ödeme bakiyemiz artmıştır. Bunun bir özelliği daha var. Diğer Ege'deki bütün illerimiz, hepsi merkezi hükümetten aldıklarında daha az vergi vermektedir. Tek artı veren tüm Ege'de İzmir'dir. Böyle bir kentin belediye başkanlığını yapmaktan onur duyuyorum" dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde kalkınma politikalarının İzmir'i 81 vilayet içerisinde en hızlı büyüyen kent konumuna taşıdığını ve dünya da 6. 4. ve 2. olduğunu hatırlattı.
"Türkiye'nin tarımı yüzde 2.5 büyürken, İzmir'in 5.5 büyüyor"
Türkiye'nin ekonomik probleminin olmaması gerektiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Bu ülkenin ekonomisinin hak ettiği potansiyelini büyütmediğine inanıyorum. Bu ülkenin iktidarını suçlamıyorum. 40 yıldır ekonomi tahsilat yapan, sanayiye katkıda bulunmuş biri olarak söylüyorum. Çiftçinin sırtını sıvazlıyoruz, motive ediyoruz, katkılarda bulunuyoruz. Ama baktığınızda Türkiye'nin tarımı yüzde 2.5 büyürken, İzmir'in 5.5 büyüyor . Sahiplenmeden yapacağınız projeleri eğer karşılıklı olarak sahiplenmezseniz başarı şansı minimumdur. Sahiplenirseniz başarı şansı maksimumdur" dedi.