Haberler

İzto'nun İş Okulunda Diplomalı İnşaatçılar Yetişecek

Abone Ol

İzmir Ticaret Odası (İzto) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İeü) İş Birliğinde "İş Okulu" Kuruluyor. İzto Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İş Okullarıyla Üniversiteye Giremeyen Gençlere Meslek Edindirileceğini Belirterek, "Mesleklerini Geliştirmek İsteyen Gençlere de Eğitim Vereceğiz" Dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) iş birliğinde "İş Okulu" kuruluyor. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iş okullarıyla üniversiteye giremeyen gençlere meslek edindirileceğini belirterek, "Mesleklerini geliştirmek isteyen gençlere de eğitim vereceğiz" dedi.

Bu alanda dünyanın en etkin kuruluşlarından İskoç Kalifikasyon Otoritesi (SQA) ile iş birliği yapılacağını belirten Demirtaş, "İş okulunda sıvacılıktan garsonluğa, muhasebeden bilgisayar programcılığına kadar çeşitli alanlarda AB'de geçerliliği olan sertifikalı eleman yetiştirilecek" diye konuştu.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'deki meslek eğitiminin iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veremediğini savundu. Türkiye'de niteliksiz bir işsiz ordusu olduğunu belirten Demirtaş, "Mesleği olduğunu iddia edenlerin büyük kısmının da verimi düşük. Ama diğer yandan her sektörde kalifiye eleman ihtiyacı var" dedi. Bu çelişkili duruma son vermek, nitelikli ve verimli iş gücü yaratmak için İEÜ ile birlikte bir "İş Okulu" kurmak için uzun süredir çalıştıklarını belirten Demirtaş, bu alanda İskoçya'nın son

derece ileri durumda olduğunu söyledi.

Demirtaş, verdiği eğitim ve standartları ile dünya çapında bir kuruluş olan İskoç Kalifikasyon Otoritesi (SQA) ile geçen yıldan bu yana görüşmeler yaptıklarını belirtti. Demirtaş, İZTO Genel Sekreteri Adnan Yıldırım, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ve British Council İzmir Direktörü Patricia Türkmenoğlu'nun katılımıyla 23 -25 Ekim tarihleri arasında İskoçya'ya bu konuda bir inceleme gezisi düzenleyerek SQA Yöneticileri ile bir araya geldiklerini ifade etti. Demirtaş, SQA'nın 30 bin

modülde gençlere eğitim verdiğini belirterek "Biz de SQA ile iş birliği yapacağız. Onların programları, eğitimleri Türkiye şartlarına adapte edilecek. Odamız, İEÜ ve SQA'ın yanı sıra British Council de dördüncü ortağımız olacak, Türkçeye çeviri ve adaptasyonları sağlayacak" dedi.

HEM İŞSİZLERE HEM İŞ SAHİPLERİNE EĞİTİM

SQA'in hem yüksek ulusal sertifika hem de ulusal sertifika programı uygulayacaklarını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Yüksek ulusal sertifika ile üniversiteye giremeyenlere iş eğitimi verilecek. Mesleki eğitimi -Ulusal sertifika ile işini yapan ama daha iyi yapmak isteyenlere eğitim verilecek. Örneğin bir aşçı, bir özel şoför, bir kuaför, bir yönetici sekreteri daha geliştirmek istiyor, kendisini bu eğitimi alacak. Yani hem meslek edindirmek, hem beceri artırmak istiyoruz." SQA'in modüllerin

Türkiye'ye adaptasyonunu sağlayacağını, eğitimleri denetleyeceğini ve katılanlara kendisinin onayladığı sertifika vereceğini belirten Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Uzun vadede hedefimiz ise kuracağımız okulun kendi başına onaylı bir merkez haline gelmesi. Bunu pilot proje olarak görüyoruz. Ardından bizim iş okulumuza bağlı yeni iş okullarının, uydu merkezlerin kurulacağını düşünüyoruz."

İŞ GÜCÜNÜN AB'DE SERBEST DOLAŞIMI

Bu projenin, iş gücünün uluslararası dolaşımı için büyük önem taşıdığını belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Türkiye'nin 2015 yılında AB'ye tam üye olacağına inanıyoruz. İş gücünün AB'de serbest dolaşımı için meslek eğitimi önem taşıyor. İşte SQA onaylı sertifikalarımız bu yolu açacak. Çünkü Avrupa'da pek çok ülkede inşaatta sıvacı olmaktan aşçılığa, muhasebeciliğe kadar pek çok meslekte çalışmak için belge sahibi olmak gerekiyor. Bizde sertifikalı aşçılar, sıvacılar, teknikerler, servis

elemanları yetiştireceğiz. Amacımız, AB'de geçerli sertifikasyon sahibi iş gücünü yetiştirmek."

Demirtaş, başlangıçta inşaat, eğlence, gıda, sosyal yaşam, sağlık ve işletme alanlarında eğitim vermeyi planladıklarını söyledi. Demirtaş, SQA ile yaptıkları toplantı sonucunda anlaşmaya vardıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki bir ay içinde taraflar ortaklığın şartları üzerinde görüşecek. 27 Kasım'da, çok önemli kişinin huzurunda İzmir'de anlaşmayı imzalayacağız. Önümüzdeki yıl bahar ayların da ilk eğitimleri vermeyi planlıyoruz."

İZTO heyeti, İskoçya gezisi sırasında SQA'in yanı sıra SQA'in modüllerinde eğitim veren kuruluşlardan biri olan Dundee Koleji'ni ziyaret etti. Kolejde verilen eğitimleri yerinde incelediklerini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Tam istediğimiz ve düşündüğümüz modelin en güzel örneğini gördük. Hazırlanan programlarda, söz konusu mesleğin teorik ve pratik eğitimi bir arada veriliyor. Uygulamada, eğiticilerin eğitilmesi konularında da Dundee Koleji ile iş birliği yapacağız."

ÇOK UYGUN İMKANLAR VAR

İZTO heyeti ile bir araya gelen SQA Stratejik Gelişim Direktörü John Mc Donald ise mesleki eğitim konusunda çok büyük deneyimleri olduğunu ve bunu İZTO'ya aktarmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Birçok ülkede farklı kurumlarla iş birliği yaptıklarını anlatan Mc Donald, sözlerine şöyle devam etti: "Hem yüksek ulusal sertifika hem de ulusal sertifika konusunda eğitim verilecek. Programlar Türkiye'nin şartlarına adapte edilecek. Sadece SQA'nin kalifikasyon sunması için değil İZTO ve İEÜ'nün

tecrübelerinin geliştirilmesi için yardımcı olacağız. İleride bize ihtiyacınız olmayacak. SQA onaylı bir merkez olmanız için size yardım ediyoruz. Siz istediğiniz sürece sizin partneriniz olacağız."

Dundee Koleji Müdürü Christina Potter ise, her türlü iş birliğine açık olduklarını belirterek "Eğitimcilerin eğitimi var. Materyallerin oluşturulması var. Bunları birlikte yapabiliriz. Daha sonra siz kendiniz yola devam edersiniz. SQA onaylı sertifika veren 5 kolejden birisiyiz. Çin'de bile bu eğitimi veriyoruz" dedi.

(EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title