Haberler

Japonlar Türk Kirazını Tadacak

Abone Ol

Yaş sebze ve meyve ihracatında sadece Avrupa'yı değil, Uzak Doğu ülkelerini de mercek altına alan ihracatçılar, Japonya'ya greyfurttan sonra kiraz satmayı hedefliyor.

Yaş sebze ve meyve ihracatında sadece Avrupa'yı değil, Uzak Doğu ülkelerini de mercek altına alan ihracatçılar, Japonya'ya greyfurttan sonra kiraz satmayı hedefliyor.

Avrupa'nın yanı sıra ABD'ye de ürün ihraç eden yaş sebze-meyve ihracatçıları, ibreyi Uzak Doğu ülkelerine çevirdi. 2012 yılını domates, biber ve şeftali yılı ilan ettiklerini belirten Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, yıl içinde farklı etkinlikler yaparak ürünlerini dünyaya tanıttıklarını vurguladı. Türkiye'nin 2011 yılında 440 milyon dolarlık domates ihraç ettiğini ifade eden Çalı, Türkiye'nin toplam yaş sebze ve meyve ihracatının 2,3 milyar dolar olduğunu söyledi. Çalı, domatesin toplam ihracattaki payının yüzde 20 olduğunu belirterek, bu ürünün ihracatta stratejik konumda olduğunu söyledi. Çalı, "Domateste UİB'in payına düşen, 2011 yılında 4,4 milyon dolar. Biberde Türkiye'nin ihracatı 80 milyon dolar. UİB'in ise 12 milyon dolarlık payı var. Şeftalide Türkiye'nin ihracatı 2010 yılında 30 milyon dolar, 2011 yılında ise 22 milyon dolara düştü. UİB ihracatında ise 1,5 milyon dolar mertebesinde. 2011 yılında ise ihracat 1,1 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.

UZAK DOĞU MERCEK ALTINDA

İhracatta sadece Avrupa'yı değil, Uzak Doğu ülkelerini de mercek altına aldıklarını belirten Çalı, "2010 yılında greyfurt Japonya'da ithalat izni aldı. Bu 7-8 senelik çalışmalar neticesinde oldu. Bizim bunun temelinde Uzak Doğu için oluşturulan komisyonun emeği geçti. Bunu başardık. Onun dışında 8-9 senedir yoğun çalışmayla kiraz ihracatına yöneldik. Sabırsızlanıyoruz. Bu işler hemen olmuyor. Ürünler uzun tarama sürecinden geçiyor. Bunlar Japon Tarım Bakanlığını takip ediyor ve bu süreç bu yüzden uzun sürüyor. Kalıntı olayı değil, zararlı böcek denetimi bunlar. Japonya bir ada ülkesi. Kendisinde olmayan hastalığı en şiddetli önlemleri alarak engellemeye çalışıyor. Bu konuda umutluyuz. Japonya'da bir danışman kurumu ile bu engelleri aşma konusundayız. Japonya'ya değerli ürünler satacağız. Bu engeller aşılırsa ufkumuz açılacak" dedi.

İhracatı uçakla yapacaklarını söyleyen Çalı, şöyle devam etti:

"Kısa sürede olması bakımından değer mi? Biz değeceğini düşünüyoruz. Kiraz ihraç izni alınmasını önemliyoruz. Çin ile ve Güney Kore ile ilgili de çalışmalarımız var. Bazı yaş sebze ve meyve ürünlerimizin ihracatın yapma konusunda adımlar attık. Tayland'a ihracat planlarımız var. ABD'ye siyah incir ihracatı yapılıyor. Bundan sonra ABD'ye nar ve diğer bazı ürünlerin de ihracatı için çalışacağız."

"KİRAZ ÜRETME ŞAMPİYONUYUZ AMA İHRACATTA ÜÇÜNCÜYÜZ"

Türkiye'de toplam kiraz üretiminin 417 bin ton olduğunu vurgulayan Çalı, üretimdeki başarının ihracatta sergilenmediğini vurguladı. Çalı, "Kiraz üretiminde şampiyonuz. ABD'nin 401 bin ton üretimi var. Üçüncü sırada ise İran geliyor. İran'ın da 2010 yılında 225 bin tonluk üretim görülüyor. Arkasından Çin, İtalya, Suriye ve Rusya gözüküyor. İhracatta ise ABD 300 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada. Arkasından Şili 144 milyon dolarla geliyor. 130 milyon dolarla Türkiye üçüncü sırada. Girdi maliyetleri ve uluslararası pazarlardaki kalite sebebiyle Türk kirazı ihracatta ürettiğini gösteremiyor. Tüm ürünlerde ilgili herhangi bir kötü imaj oluşturmamalıyız. İhracatta üretici kendine daha çeki düzen verirse birkaç yıl içinde ihracatta dikkat çekici bir konuma geliriz" ifadelerini kullandı.

"DÜNYADAKİ 5 KİRAZDAN BİRİ TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR"

Dünyada toplam kiraz üretiminin 2,3 milyon ton olduğuna dikkat çeken Çalı, "Türkiye dünyadaki kirazların 5'te birini tek başına üretiyor. Dünyanın kiraz üretiminde böyle bir paya sahip olmamıza rağmen ihracatta böyle değiliz. Bu kabul edilebilir bir gerçek değil ama iddialıyız. Bunun arkasında farklı gerçekler var. Çocuğunuza yedirmediğinizi başkasına yedirmeyin. Üretici, tüketici, ihracatçı olarak düşünelim. En kıymetli varlığımız çocuklarımız ise en kıymetli varlığımıza yediremediğimiz ürünü başkasına da yedirmeyelim ve üretmeyelim" açıklamalarında bulundu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Salih Çalı Uzak Doğu Japonya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title