Haberler

Jcr Eurasia Rating Başkanı Ökmen Açıklaması

Abone Ol

"Son yıllardaki ekonomik reformlar ve makroekonomik performans gibi hususlar, sermaye hareketlerinin Türkiye'ye yönelmesini sağlayan çekici faktörler olduğu için gelişmiş ülkelerin koşullarında iyileşme süreci başlamış olsa da mevcut siyasi tansiyonun yüksekliğine rağmen Türkiye'den ani sermaye çıkış.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, son yıllardaki ekonomik reformlar ve makroekonomik performans gibi hususlar, sermaye hareketlerinin Türkiye'ye yönelmesini sağlayan çekici faktörler olduğu için gelişmiş ülkelerin koşullarında iyileşme süreci başlamış olsa da mevcut siyasi tansiyonun yüksekliğine rağmen Türkiye'den ani sermaye çıkış riskinin küçük kalabileceğini belirtti.

Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, yargının güç kullanımı üzerine konulan sınırlamaların Hükümetin bütünlüğünü riske maruz bıraktığını, bu gelişmelere karşı parlamenter sistemin yapısal ve rasyonel karşı refleksinin ise geciktirildiği için anayasal erklerin birbirleriyle yaşadığı uyumsuzluk şeklinde neticelendiğini kaydetti.

İç politika riskleri açısından, Türkiye'de yasama-yürütme ve yargı erklerinin bağımsız güçlerini ve sorumluluk alanlarını ayrı ayrı koruması konusunda oluşan tereddütler nedeniyle hükümetin bütünlüğü başta olmak üzere politik risklerin birçok yeni alt başlığının rating açısından izlenen birincil öncelikler haline geldiğine dikkati çeken Ökmen, "Hükümetin bütünlüğünün korunması, bürokrasi kalitesi, başlayan iç gerginlik, rüşvet ve yozlaşma iddialarının akıbeti, erkler arası uyumsuzluk, demokrasi kalitesi ve altın ticaretinin makro istatistikler üzerinde bozucu etkisinin olup olmadığı hususları, rating açısından izlenen birincil öncelikler haline gelmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Yerli veya yabancı aktiflerin getirilerini etkileyen faktörlerin birbirinden ayrıştığını dile getiren Ökmen, yabancı aktiflerin faiz getirileri arttığı için TL'nin değer kaybettiğini aktardı.

Sermayenin Türkiye'yi terk etmesi sürecinde, makroekonomik politikalarda önemli düzeltmeler yapılmasının normal olduğunu belirten Ökmen, ancak gerekli düzeltmelerin Türkiye'de geciktirilme politikalarının belirsizlik ortamını körüklediğini ve risk seviyelerini artırdığını kaydetti.

Ökmen, şunları ifade etti:

"Son yıllardaki ekonomik reformlar ve makro ekonomik performans gibi hususlar, sermaye hareketlerinin Türkiye'ye yönelmesini sağlayan çekici faktörler olduğu için gelişmiş ülkelerin koşullarında iyileşme süreci başlamış olsa da mevcut siyasi tansiyonun yüksekliğine rağmen Türkiye'den ani sermaye çıkış riski küçük kalabilir. Bu hususlar, ülke notu üzerinde oluşan aşağı yönlü baskıları oldukça hafifletmektedir. Ayrıca beklenen ekonomik reformlar ve yerel ekonomik politikalar yoluyla dış fonlamanın çıkışının yavaşlatılabileceği beklenmektedir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Orhan Ökmen Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title