Kabus Gibi Bir Hafta
Piyasalarda Esen Bahar Rüzgarları Geçen Hafta Terse Döndü. Borsalara Yağmur Gibi Satış Gelirken, Dev Endeksler Birer Birer Döküldü. Dışarıdaki Bu Olumsuz Havadan Türkiye de Payına Düşeni Aldı.
Piyasalarda haftalardır esen bahar rüzgarları geçen hafta terse döndü. Borsalara yağmur gibi satış gelirken, dev endeksler birer birer döküldü. Dışarıdaki bu olumsuz havadan Türkiye de payına düşeni aldı.
Global piyasalar yazın yaşanan mortgage krizinin artçı dalgalarına teslim oldu. Özellikle büyük finans kurumlarının üçüncü çeyreğe ilişkin açıkladıkları zararlar ve bu zararların artarak devam edeceğine ilişkin endişeler kabus gibi bir haftanın yaşanmasına neden oldu.
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de borsalar sert bir düşüş gösterdi. Ülkenin en büyük bankalarından Wachovia ile mortgage devi Fannie Mae'nin karlılığına ilişkin olumsuz beklentilerin yanında tüketicilerin ABD ekonomisine azalan güveni, FED Başkanı Bernanke'nin enflasyon ve büyüme ile ilgili açıklamaları ve resesyon seslerinin yükselmesi yatırımcıları rahatsız etti.
Dow Jones haftayı yüzde 4.06 düşüşle noktalarken, teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq ise yüzde 6.5 değer yitirdi. ABD'de hisseler son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Nasdaq'taki düşüş, 11 Eylül saldırılarından bu yana endekste meydana gelen en büyük haftalık düşüş olarak kayıtlara geçti.
ABD'de yaşanan düşüşte cep telefonu çipi üreticisi Qualcomm'un kar tahminini düşürmesi ve analistlerin 3M'in gelirlerinin düşeceğine ilişkin tahminleri de etkili oldu.
BARCLAYS İNGİLTERE'Yİ VURDU
Avrupa'da da benzer hareketler etkili oldu. Dün İngiltere'nin en büyük bankalarından Barclays'e ilişkin söylentiler borsalar üzerinde belirleyici oldu.
Barclays hakkında, bankanın 10 milyar dolarlık zarar açıklayacağı ve CEO’sunun istifa edeceği yönünde söylentiler yayıldı. Barclays, söylentileri yalanlasa da hisseler değer kaybetmekten kurtulamadı. Londra Borsası haftayı yüzde 3.5 düşüşle tamamlarken, Fransa'da da yine yüzde 3.5'luk bir düşüş görüldü. Almanya ise haftayı ucuz atlattı. Dax endeksindeki haftalık düşüş sadece yüzde 0.47 oldu.
İMKB'DE SERT DÜŞÜŞ
Türkiye'de de son derece kötü bir hafta geride kaldı. Tamamen yurtdışı borsaların güdümünde hareket eden İMKB, haftayı yüzde 5.5 kayıpla noktaladı. Hisseler yaklaşık son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Piyasanın yurtdışı ile korelasyonunun çok yüksek olduğuna işaret eden uzmanlar, içerideki havanın düzelmesi için öncelikle yurtdışındaki tedirginliklerin geçmesi gerektiğine işaret ediyor.
Piyasa genelinde yaşanan gelişmelerin kriz değil, artçı sarsıntı olduğu beklentileri daha baskın. Uzmanların genel olarak iyimser oldukları dikkat çekerken,
Fortis Yatırım Portföy Yöneticisi Enver Gürsoy, Reuters'a şu açıklamayı yaptı:
"Dün İMKB'de düşüş yaşandı ama yatırımcıda alım isteği vardı. Her gün yurtdışı kaynaklı kötü haberlerin gelmesi yatırımcı üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Sonunda direnç kırıldı ve bunun büyük bölümü düne denk geldi. Ancak ben dünkü düşüşün yükselişinin sert olacağını düşünüyorum çünkü özellikle ikinci seansta panik satışları yaşandı."
BU HAFTA NELER OLACAK?
Önümüzdeki haftaya baktığımız zaman ise yine yurtdışı odaklı bir seyir yaşanacağını söyleyebiliriz. Haftanın en önemli gündem maddelerinden biri 100 dolar sınırını zorlayan petrol fiyatları olacak. Fiyatların 100 doları geçmesi halinde borsalar üzerindeki satış baskısı yoğunlaşabilir. Bunun yanında ABD'de çarşamba ve perşembe günleri açıklanacak olan enflasyon rakamları da son derece kritik. Enflasyonun yüksek çıkması, piyasada yeni endişeleri de beraberinde getirebilir.
Finansal piyasaların Türkiye'deki en önemli gündemi ise Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısı olacak. 14 Kasım'da yapılacak olan toplantıda Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek puan indirmesi bekleniyor. Ayrıca sınırötesi operasyon ile ilgili gelişmeler de piyasaların yakın takibinde bulunuyor.
Gedik Yatırım'ın raporunda, "sınır ötesi operasyonların ABD ile işbirliği içinde yürütülmesi kararlaştırılırken, bunun piyasalar üzerindeki etkisi önümüzdeki günlerde daha iyi hissedilecektir" ifadesi kullanıldı. Raporda, "Önümüzdeki haftada satış baskısının azalması, gelebilecek satışların karşılanarak tepki çıkışı yaşanması beklenebilir" denildi.