Kahramanmaraş'ta 'Yasaklı Pirinç' Üretiliyor
Kendisine İtalya’dan gönderilen yarım kilogramlık hediyelik siyah pirinci, diğer adıyla ’yasaklı pirinci’ deneme amaçlı eken ve olumlu sonuç alan emekli asker, gözünü iç ve dış pazara dikti.
Kendisine İtalya'dan gönderilen yarım kilogramlık hediyelik siyah pirinci, diğer adıyla 'yasaklı pirinci' deneme amaçlı eken ve olumlu sonuç alan emekli asker, gözünü iç ve dış pazara dikti.
Ordudan emekli olmasının ardından tarım alanında çalışmalar yapan ve Kahramanmaraş Şerefoğlu Mahallesi'nde üretim amaçlı tesis kuran Mustafa Uludağ, dünyada sadece 4 ülkede üretilen siyah pirinci artık Kahramanmaraş'ta da üretilmeye başlandığını belirterek, "Yarım kilogram halindeki siyah pirinç bana hediye geldi. Birazını pişirdim birazını da tarlaya ekmiş olduğumuz Maraş sarısı çeltiğinin yanına serperek bir denemek istedim. 5-10 gün sonra tarlaya vardığım zaman bunların yeşillendiğini gördüm, heyecanlandım. Hasat zamanı geldiğinde de tırpanla biçip tohumlarını aldım. 4-5 kilogram bir tohum oldu. Ertesi yıl daha geniş bir alana serperek bir daha ekimini denedim. Baktım ki ürün 50-60 kilogram oldu. Bana İtalya'dan gelen yarım kilogram paket 50 kilogramı aştı. Aroması, tadı bana hediye gelen pirinçle aynı oldu. Bu da bizim heyecanımızı artırdı. Siyah pirinç üretimi böylece başlamış oldu ve gördük ki siyah pirinç de Kahramanmaraş'ta üretilebiliyor" dedi.
Geçmişte Çin hanedanlarının sadece kendi saraylarında bu pirincin üretimine izin verdiğini anlatan Uludağ, "Bir süre sonra buralarda çalışan bir kişi bir avuç siyah pirinci çalarak dışarıda bunun üretimini yapmış. Bunu duyan hükümdar siyah pirinçleri toplatıp imha ettirmiş. Bu nedenle dünyada siyah pirincin adı yasaklı pirinç haline gelmiş" diye konuştu.
Siyah pirincin besin açısından da çok zengin olduğunu ifade eden Mustafa Uludağ, şöyle devam etti:
"Siyah pirincin besleyici değeri çok yüksek. Ama şeker oranı düşük. Yediğiniz zaman vücudunuzda bir yağlanma, kilo alma problemi yok. Aroması da çok değişik bizim bildiğimiz pirinçler gibi değil. Pilavı da siyah ve mor renginde oluyor. Şeker hastalarından kanser hastalarına kadar birçok şifası var. Ben üretime başladıktan sonra beni sürekli dışarıdan arayanlar oldu. Tarım fuarında siyah pirinci sergiledik. Küçük çocukların dahi ilgisini çekti. Siyah pirincin maliyeti çok yüksek. Diğer pirinç gibi değil. Organik olarak üretimini yaptığımız siyah pirinç bize 7-8 liraya mal oluyor. Önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini artırıp piyasaya girmeye çalışacağız. Siyah pirincin diğer özelliği ise, kabuğu soyularak ağrıyan bölgeye uygulandığı söyleniyor. Türkiye'de Edirne'de yapıldı. Ama ticari maksatta halen yapılmadı. Önümüzdeki yıllarda Kahramanmaraş bu siyah pirinçle anılacak."
Siyah pirincin tarihi hakkında bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Melike Uludağ ise, "Antik çağlarda Çinliler tarafından çok az üretimi yapılan besin değeri çok yüksek olduğu için sadece krallar ve üst düzey yöneticiler yiyebiliyordu. Bu nedenle adına yasak pirinç deniyor. Magnezyum değeri çok yüksek olduğu için şeker hastaları ve kanser hastaları için umut oldu. Siyah pirinç şeker oranı çok düşük. Ülkemizde ilk defa Edirne'de üretimine başlandı. Şimdi Kahramanmaraş'ta üretimi yapılmakta. Antioksidan oranı yüksek olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle vejetaryenler siyah pirinci çok tercih ediyor. Zayıflamaya yardımcı oluyor" dedi. - KAHRAMANMARAŞ