Kahramanmaraşlı İhracatçılar Ödüllendirildi
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: “Son 10 yılda; 590 proje kapsamında 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımı gerçekleştirilmiş, bu yatırımlar sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiş, sanayi üretimi 5 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük : "Son 10 yılda; 590 proje kapsamında 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımı gerçekleştirilmiş, bu yatırımlar sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiş, sanayi üretimi 5 milyar dolara ulaşmıştır" dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının geleneksel hale getirdiği iftar programının 12.'si geniş katılım ile gerçekleştirdi. '2014 yılı İhracatın Yıldızı' ödül töreninde yapıldığı programa çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.
Programda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş ekonomisinin geldiği noktayı rakamlar ile açıkladı.
Kahramanmaraş'ın aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırıma dönüştürdüğüne vurgu yapan Başkan Karaküçük: "Kahramanmaraş; Aldığı teşviki son kuruşuna kadar Kahramanmaraş'a yatırım için harcayan girişimcileri, 100'ü aşkın ülkeye ihracat yapan 246 ihracatçı şirketi,
Tekstilde, enerjide, gıdada, metal mutfak sektöründe, kağıt sanayinde, çimento sektöründe lider konuma ulaşan 1000'e yakın sanayi tesisleriyle Türkiye'nin üretim yıldızları arasında özel bir yere sahiptir" dedi.
OSB İÇİN TALEP TOPLANIYOR
Organize Sanayi Bölgeleri için talep toplanmaya başladığına değinen Başkan Karaküçük şunları söyledi: "Kahramanmaraş'ın yatırım, istihdam ve ihracatını artırmak amacıyla yeni organize sanayi bölgemizin kuruluşunu sağlayarak, imar çalışmaları yapılmakta olup, 2015'in ikinci yarısında talep toplamaya başlayacağımızın bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kahramanmaraş'ımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrimizin bugünkü ekonomik performansını sürdürülebilir kılmak, sanayiden tarıma, enerjiden turizme var olan potansiyeli harekete geçirmek için tüm gücümüzle çalışıyor, Kahramanmaraş'ın üretim ve ihracat kabiliyetini güçlendirmeyi hedefliyoruz.
15 YURT DIŞI GEZİSİ
İhracatın artırılması ve katma değerinin yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz 15 yurtdışı fuar ve iş gezisine 229 firmamızın katılımını sağlamış bulunuyoruz. 2014 yılında, tekstil, tarım, inşaat sektörlerine yönelik düzenlenen 3 ayrı fuar ve Uluslararası Tekstil Zirvesi ile Defile Programı, 2015 yılında altın, inşaat, tarım sektörlerinde organize edilen fuarlar, Kahramanmaraş'ta fuarcılık konusunda çok önemli bir tecrübe oluşturmuş, kentin ticaret kabiliyetinin artırılması bakımından yeni bir çağın başlangıcı olarak değerlendirilmiştir. Aynı zamanda bu fuarlar, sektörel zirveler ve defile programları Kahramanmaraş'ın tasarım, moda ve kongre kültürü ile geleceğe hazır olduğunu da kanıtlamıştır.
İSO 500'DE 9 FİRMA
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yayınladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında; Kahramanmaraş'tan listeye girme başarısını gösteren 9 şirketimize;
Kahramanmaraş'ın gerçek zenginleşmesini, yüksek katma değerli üretimi ancak bu şirketlerin sayısını artırarak sağlayabiliriz. Büyük şirketler arttıkça istihdam ve ihracatımız da aynı oranda değerlenecektir"
DAHA ÇOK BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACAMIZ VAR
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Türkiye'nin içinde bulunduğu konum itibariyle daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacının olduğunu belirterek: "
Ülkemizin etrafını saran ateş çemberi, istikrarımızı büyük ölçüde etkilemeye çalışmaktadır. Bizler yatırımcılar olarak toplumda en fazla risk alan meslek grubuyuz. Mevcut yatırımların çalışması, yeni yatırımların oluşması için istikrarı çok iyi hesaplamak zorundadır.
GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET ŞART
Ülkemiz yeni bir seçim dönemi yaşadı. TBMM kendisini yeniledi. En büyük dileğimiz, en kısa zamanda Türkiye'nin güçlü ve istikrarlı bir hükümete kavuşması. Bildiğiniz üzere 2023 hedeflerimiz var. İhracatımızı arttıracağız, ortalama gelir seviyemizi yükselteceğiz, istihdam ve işsizlik sorununu çözeceğiz. Daha çok üreteceğiz. Bunların tek çaresi ve anahtarı sanayileşmek. Yeni yatırımlar yaparak. Son yıllarda maalesef hem ihracatta hem istihdamda ülkemiz büyük sorunlar yaşıyor. Yeni kurulacak olana hükümetimizden beklentimiz, yatırımların önünün açılması ve sanayileşmede yeni bir hamle yapılması. Avrupa'nın yapmış olduğu hataları biz yapmayalım.
ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL OLACAK VAADİNE KİMSE İNANMADI
Hep Avrupa'yı takip ettik. Biraz da dünyanın gıpta ile baktığı Japonya ve Kore'yi takip ettik. 'Anadolu'da almadan vermek Allaha mahsus derler' iyi hesap yapmak zorundayız. Seçim dönemlerinde öyle vaatlerde bulunuldu ki asgari ücret 5 bin TL olacak. İnsanımız bu palavralara inanmıyor. Önemli olan ülkemizdeki işsizliğin en kısa zamanda bitmesidir" dedi
SON YILLARDA İSTEDİĞİMİZ PERFORMANSI YAKALAYAMADIK
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise şunları dile getirdi: "Son 3-4 yıldan bu yana ihracatımızda istediğimiz artışları sağlayamadık. Son 1 yıl içerisinde dünyadaki konjonktür ile beraber, düşüş eylemine geçtik. Bu düşüş eylemi yavaşladı. ve düşen ivme yükselecek diye umut ediyoruz. Burada en önemli mevzularımızdan birisi de siyasetten olduğu durum. 10-15 yıldan bu yana alışmamıştık biz koalisyonlar dönemine. Şu anda bizim için, çok bilinmedik yeni bir sahaya doğru girdik. Bir an önce hükümetin kurulması ve dünyadaki konjonktürü hesaba alarak ekonomik yönden yeni kulvarlarımızın yapılması gerekmekte. Bu çok kolay be şey değil. Seçim öncesi yaşadığımız atmosferde bazı siyasi partilerin sözleri, koalisyon kurmakta ciddi manada bir handikap olduğunu gösterdi. Aklı selim düşüncenin galip gelmesi ve bir şekilde iyi bir koalisyon hükümeti kurulur, uzun yıllar veya yeni seçime kadar devam eder diye diliyoruz.
KAHRAMANMARAŞ İLE ORTAK PROJE
Kahramanmaraş'la Akdeniz İhraççıları olarak hep kardeş bir şekilde devam ettik. Bütün programlarımızı ortak yaptık. Ticaret ve Sanayi Odamız ile ortak programlar yapmaya devam ediyoruz. Birliğimizin ne imkanı varsa her zaman Kahramanmaraş ile paylaşıyoruz. Şu andaki en büyük konumuz ihracatı arttırmak. Hükümete ciddi manada işler düşüyor ama sanayici olarak bizde, yeni dönemde birşeyler yapmamız gerekiyor. Enerji verimliliği, AR-GE, inovasyon, tasarım gibi bir çok mevzuda bizler daha çok aktif olmalıyız"
ÜLKENİN KALKINMASI İÇİN ÜRETMELİYİZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, parolanın mutlaka üretim yapmaktan geçtiğini söyledi. Üretim yapmadan kalkınmanın kesinlikle gerçekleşemeyeceğine vurgu yapan Çıkrıkçıoğlu şunları dile getirdi: "Ülkemizin kalkınması için üretmeliyiz. Üretmeden kalkınma olmaz. Yaşadığımız sanayi hamlelerini yeniden canlandırmamız gerekiyor. Üretim yapmadan hiçbir ülke göremiyoruz. Önümüzde Yunanistan örneği var. Hizmet sektöründe, nereye kadar geldiler, nerede durdular bize ders olması lazım. Kahramanmaraş'ın Türk ekonomisine çok önemli ve değerli bir yeri var. Bugün 2014 yılında 870 milyon dolar ihracatı yakaladı. Ümit ediyorum, bu sıkıntı günler sadece bizden kaynaklanan değil, çevremizdeki ateşten çemberden dolayı.
Kahramanmaraş geçen yılın ilk 6 ayında 440 milyon dolar ihracatı yakalamıştı. Yaşanan olumsuzluklardan dolayı yüzde 11'lik düşüş ile yılın ilk 6 ayında 395 milyon ihracat ulaştı. Dünyada yaşanan bunca olumsuzluğa rağmen Kahramanmaraş'ın ihracatını başarılı buluyoruz. Önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş, heyecanı ve başarısını böylelikle devam ettirecek. Kahramanmaraş tekstilde merkez. İhracatının yüzde 80'nin tekstil ile yapmakta. Bunun dışında mutfak eşyaları sektöründe çok ciddi bir çalışması var"
2012'DE DURAKLADI
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, küresel ticaretin 2012 yılından sonra gerilediğine vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: " 2012'den sonra duraklayan küresel ticaret, 2014 yılı ortalarında gerek petrol gerekse Euro'nun Dolar karşısında değer kaybetmesi neticesinde tüm dünyada önemli ölçüde gerilemeye başladı. Küresel ihracat 2015 yılının ilk 4 ayında yüzde 11 geriledi. Bununla birlikte dünya ülkelerinin büyük bir çoğunda ihracat kayıpları yaşandı. 2015 yılının ilk 4 ayında dünya ticaret örgütünün verilerine göre 67 ülkenin 61'de ihracatında düşüşler yaşandı. İhracattaki azalmanın sadece Türkiye'ye has bir durum olmadığı küresel bazda bir ihracat azalması olduğu şeklinde algılamak gerekiyor. Biz yıllarca ihracatta rekorlar kırdık. Ancak, etrafımızdaki, dünyadaki ve çevre ülkelerdeki siyasi ekonomik gelişmelerden dolayı 2014 yılının Eylül ayından itibaren dünya ticaretindeki duraklamaya paralel olaraktan bizimde ihracatımızda bir miktar gerileme yaşandı. Dış ticaretindeki ihracatımda yaşanan daralmanın en önemli sebeplerinden birisi de Euro -Dolar paritesinde meydana gelen ortalama yüzde 18'lik bir düşüş yaşandı. Özellikle bu 5 ayda etkiyi daha da fazlaca hissettik. Yılın ikinci yarısında dünya ticaretindeki gelişmeler olumlu sinyaller ile ihracatımızda yılın ikinci yarısında toparlanma yaşanıyor"
Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor ise işsizlik rakamları ve gelinen son noktayı değerlendirdi.
Konuşmaların ardından ihracatta dereceye girenlere ödülleri verildi.
Programa Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cemal Tanrıverdi, Garnizon Komutanı Kerim Albay Kerim Acar, Oniki Şubat Belediye Başkanı, Hanefi Mahçiçek, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, KSÜ Rektörü Durmuş Deveci ve çok sayıda ilgili katıldı. - KAHRAMANMARAŞ