Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Abone Ol

"Kişi başı günlük 2,15 doların altında yaşayanların oranı 2002'de yüzde 3,04 iken 2011'de 0,14'e geriledi" "Toplumsal refahın yükseltilmesi için büyüme performansının artırılarak, gelir artış...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2002'de yüzde 3,04 olan kişi başı günlük 2,15 doların altında yaşayanların toplam nüfusa oranının 2011'de yüzde 0,14'e gerilediğini bildirdi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, TÜİK tarafından 4 Aralık 2012'de sonuçları açıklanan yoksulluk çalışmasında, Türkiye'de günlük 2,15 ve 4,13 doların altında yaşayan nüfus oranlarına ilişkin verilerin 2002-2011 yıllarını kapsadığını ifade etti.

Kişi başı günlük 2,15 doların altında yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranının 2002'de yüzde 3,04 iken 2011'de yüzde 0,14'e gerilediğini kaydeden Yılmaz, kişi başı günlük 4,3 doların altında yaşayan nüfusun oranının da 2002'de yüzde 30,3 iken 2011'de yüzde 2,79'a düştüğünü belirtti.

Yılmaz, toplumsal refahın yükseltilmesi için büyüme performansının artırılarak, gelir artışının sağlanmasını ve gelirin de mümkün olduğunca dengeli dağılımını sağlayacak makroekonomik ve yapısal politikaların kararlılıkla uygulandığını vurguladı. Geçmiş dönemlere göre büyüme oranlarının artırıldığını, işsizlikte azalma sağlandığını ve gelir dağılımında iyileşme gerçekleştirildiğini anlatan Yılmaz, sosyal harcamaların Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2012'de yüzde 17,2'ye yükseltildiğini ifade etti.

Yılmaz, yoksul nüfus sayı ve oranını daha da azaltabilmek için yoksullukla mücadele çalışmalarının kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen politikalar çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti.

Yoksullukla mücadelede 2013 yılı programında öngörülen politikaları sıralayan Yılmaz, tarımdaki yapısal dönüşüm sonucu ortaya çıkan vasıfsız ve yoksul işgücüne yönelik tarım dışı istihdam programlarının uygulanacağını, iş kurmak isteyenlere Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı tarafından proje desteği verileceğini, kadınların işgücüne katılmasını sağlamak üzere düşük gelirli ailelere kreş hizmetinden yararlanma modelinin geliştirileceğini, sosyal yardım alan çalışabilir durumdakilerin İŞKUR'a kaydedileceğini anlattı.

Cevdet Yılmaz, kalkınma planında öngörülen politikaları ise yoksulluğun nesiller arası aktarımının önlenmesi için eğitim başta olmak üzere kamu hizmetlerine erişimde fırsat eşitliğinin güçlendirileceğini, yoksul kesimin istihdam edilmesine yönelik programlara devam edileceğini, Sosyal Destek Programı (SODES) ile yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlayacak projelere desteğin devam edeceğini belirtti. Yılmaz, SODES kapsamında, 2008-2013 yıllarında toplam tutarı 881 milyon lira olan 7 bin 271 projenin desteklendiğini kaydetti. - TBMM

Kaynak: AA / Ekonomi

Mesut Dedeoğlu Cevdet Yılmaz Kahramanmaraş Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title