Haberler

Kamyon Şoförlüğü Tarihe Karışacak

Abone Ol

Avrupa'nın en önemli üreticilerine ait 6 kamyon geçtiğimiz günlerde sürücüsüz olarak yola çıktı. Sürücüsüz araç teknolojisi kamyon şoförlüğünün tarih olmasına sebep olacak.

Geçtiğimiz günlerde sürücüsüz 6 kamyondan oluşan konvoy, Avrupa'da uzun bir yolu katedip Rotterdam Limanına ulaştı. 6 kamyon, Avrupa'nın en önemli üreticilerine aitti. Bunlar; DAF, Daimler, IVECO, MAN, Scania ve Volvo'ydu.Gösteri amaçlı bu olay, taşımacılıkta yeni bir dönemin yaklaşmakta olduğuna işaret ediyor. Anlaşılan "Kamyon şöförlüğü" de artık tarihe karışıyor.

SÜRÜCÜSÜZ KAMYONA AYRI HAT

Avrupa'daki gösteri, sürücüsüz kamyonların çok yakında göreve başlayabileceğini gösteriyor. Gerçi ilk zamanlar, hibrit bir durum planlanıyor. Sürücüsüz araçların çıkacağı otoyollara kadar, şöförler tarafından getirilmeleri söz konusu. Sürücüsüz arabalar daha yavaş gidecekleri için onlara ayrı hatlar ayrılması gerekiyor.

BU GELİŞME İŞSİZLİĞİ ARTTIRABİLİR

Ama hükümetlerin henüz konuya yakın baktığı söylenemez. Sürücüsüz araçlar yaklaşıyor ama düzenleme yapmaya hazırlanan hükümet gözükmüyor. Çünkü böyle bir gelişme, işsizliği çok önemli bir oranda arttırabilir.

MALİYETLER DÜŞECEK, GÜVENLİK ARTACAK

Taşımacılık sektörü, nakliye maliyetinin % 50'si civarının sürücü maliyeti olduğunu belirtiyor. Sürücüsüz kamyonlarla yapılacak taşımacılık bu maliyetten kurtulmuş oluyor.

Ama sadece bu değil; malum uzun yolda sürücünün mola vermesi zorunluluğu var. Bu molanın getirdiği maliyet de söz konusu. İşte bundan da kurtulunmuş olunuyor.

Uzun yola çıkan sürücülerin trafik güvenliğini ve en başta kendi güvenliklerini sağlamaları için belli aralıklarla molalar vererek dinlenmeleri gerekiyor. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar, kanuna göre 4,5 saatte bir mola vermek zorundalar ve mola süresinin ise 15 ile 45 dakika arasında olması gerekiyor.

Ayrıca, yine kanunen araç sürücüleri 24 saat içinde en fazla 9 saat yol yapabilirler. Otobüs, kamyon ve çekici araçlarında çalışma süreleri takograf cihazıyla takip edilir ve bu takipler ile mola süreleri tespit edilebiliyor.

YAKIT VERİMLİLİĞİ ARTACAK

Sürücüsüz kamyonların bir yararı da, yakıt verimliliği. Aracın dengeli ve en optimum yakıt harcayacak sürüş hızında programlanması mümkün.

Hatta artık farklı bir teknoloji de, Peloton Teknoloji firmasının yarattığı bir sistem. Birbirini takip eden araçların sensörlerle yönetilmesini sağlayan bu sistemde, araçların kaza yapmasının önlenebilmesinin yanısıra, öndeki kamyonun, arkadaki kamyona sağlayacağı rüzgar engelleme faktörü sayesindeyakıt verimliliği daha da artıyor (arkadaki kamyonda % 10 kadar)

TAŞIMA MASRAFI AZALIRSA ÜRÜN FİYATLARI DA DÜŞECEK

Kamyonların taşıdığı mallar nedir? İnsanların ihtiyacı olan herşey. Sebzeden, arabaya, mobilyadan, hayvanlara kadar herşey. Peki, taşıma masrafı azalırsa ne olacak? Tabi ki fiyatların düşmesi söz konusu.

Son olarak da güvenlik konusu var. Sürücüsüz arabaların daha az kaza yapması öngörülüyor.

Kaynak: turk-internet.com

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Scania Dünya Volvo Teknoloji Dünya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (9)

verin gitsin:

Türkiye de sürücüsüz yük taşıyan kamyonları kesinlikle soyarlar dım, dızlak bırakırlar. Kasadaki malları alırlar yerine patlıcan koyarlar. Kamyonun kasasını parçalar soba tutuştururlar. Kamyonun sahibi bir daha kamyonunu göremez. Burası Türkiye Buradan Çıkış yok

Yanıtla311
ahmet:

haber ütopya olmuş gerçeklikle ilgisi yok

Yanıtla26
alibaba:

Hadilan ordan mali indirmek icin kapilari kim acip kontrol edecek?atma Saban.

Yanıtla25
İşsiz şöför:

Türkiye''de o iş yalan olur çünkü patron takoğraf kapattırıp şöförü uyumadan yola devam ettiriyorlar yeterki malım yetişsin diyorlar alooSRC 2 SRC 4 SRC 5 alanlar Boşa para verdiği gibi her yer emekli dolu hala çalışıyorlar mezara kadar çalışacaklar yollara Çıkıp ta kontrol edin. emekliler Yüzünden iş bulamıyoruz işveren 1000 lira para verip sigortasız emekli şoför alıyor buna kim dur diyecek

Yanıtla16
xxx:

ulkede yolmu var ? ucar gider o araba :D bizde olmaz acep. . yok levhalar boş yollar kırık dokuk vb. . vb. .

Yanıtla22
Şöförün dibi:

Türkiye Şartları ve yollarımda o araçlar yemez kamyonların tırların diplerine kadar girip tamponların tozunu alan makasçılar Magandalar varken o iş zor hem kaldıki takoğraf sürelerinden bahsediyorsunuz takoğrafların ÇOĞU açma kapama düzenekli kim takar şöförün istirahat ettiğini mal zamanında yetişsin de ne olursa olsun Burası Türkiye burda o teknoloji 20 yılı bulur bahse girerim.

Yanıtla13
Recep Atli:

Hic korkmayin! Önce insansiz otomobil yaptilar ama trafik kaidelerini, bisikletli, yaya problemlerini cözemediler. Bir 50 yil sonra belki.

Yanıtla20
misafir:

pek inandirici gelmedi. trilyonlarca yatirim yapillip rizikoya girilmesi gerekir, ucuza mal olacaginida sanmiyom, adamlar günümüzde avrupanin ortasinda 600euro aylikla bulgar rumen söfer calistirirkene böyle bir külfete gireceklerini sanmiyom

Yanıtla01
KESİN ÖYLEDİR:

Ya google kaç senedir sürücüsüz araçla uğraşıyo daha yapamadı kesin ford, man, mercedes, scania, daf, iveco, volvo, renault mi yapacak??Tamam haber yapacaksınız madem başlıkları mantıklı yazın

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title