Kar Yağışı Soğuk Sera ve Tarlaları Vurdu Kayıp Büyük
Türkiye'nin batı bölgelerini etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava tarla ürünlerine zarar verdi. Bir çok ilçede seralar çöktü, tarla ve bağlar sular altında kaldı.
Türkiye'nin batı bölgelerini etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava özellikle Muğla ve Aydın'da etkili oldu. Bir çok ilçede seralar çöktü, tarla ve bağlar sular altında kaldı. Kar yağışı ve soğuk hava marul, pırasa, karnabahar, lahana, taze soğan, ıspanak, maydanoz gibi açık alanda yetiştirilen ürünleri etkiledi. Gediz Nehri'nin taşması ise ortaya çarpıcı görüntüler çıkardı. Tarla ürünlerinin bir bölümü soğuk hava nedeniyle donarken, bazı bölgelerde kar ağırlığına dayanamayarak çöken seralardaki üründe olumsuz hava koşullarından dolayı zarar gördü.
ODA BAŞKANLARI ENDİŞELİ
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, kar yağışının yoğun olduğu yerlerde zeytin ve meyve ağaçlarında dal kırılmalarına neden olduğunu, Akhisar ilçesinde ise çöken seralarda hasar oluştuğunu söyledi. Su dolan tarlalardaki hububat ve bahçıvan ürünlerinin etkilediğini dile getiren Sorman, "Önümüzdeki günlerde oluşabilecek don olayı ve buzlanma zararı daha da artıracak" dedi.
Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ise ilçedeki tarım alanlarının yoğun kar yağışından olumsuz etkilendiğini belirtti. Çamönü Mahallesi'nde bulunan 185 seradan 165'inin kar ağırlığına dayanamayarak çöktüğünü kaydeden Akbuğa, söz konusu seralardaki zararın yüzde 80'in üzerinde olduğunu ifade etti. Akbuğa, zararın tespiti içirn çalışmalara pazartesi günü başlanacağını kaydetti.
MENDERES TAŞTI ARAZİLER SU ALTINDA
Aydın'ın İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın da Menderes Nehri'nin taşması sonucu tarım alanlarının bir bölümünün etkilendiğine değindi. Taşkın sebebiyle buğday, arpa, ıspanak, marul, lahana, karnabahar gibi ürünlerin zarar gördüğüne işaret eden Ayaydın, resmi tatil olduğu için hasar tespit çalışmalarına henüz başlanamadığını bildirdi. Ayaydın, "Bir ay önce ekilmiş buğday ve arpa tarlaları sular altında. Kışlık sebzelerin önemli bir bölümü yağıştan etkilendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle görüştük, resmi tatil olduğu için hasar tespit çalışmalarına pazartesi günü başlanacağını ilettiler" dedi.
BELEDİYE SÖZ VERDİ
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Akhisar ilçesi Çamönü Mahallesi'nde yoğun kar yağışı nedeniyle yıkılan seraları zarar gören üreticileri yalnız bırakmadı. Seralarda incelemelerde bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nedim Zurnacı, üreticilerle görüşüp, destek sözü verdi. Geçim kaynağı seracılık olan Akhisar İlçesi'ne bağlı Çamönü Mahallesi, dün gece etkisini artıran kar yağışı üretecileri mağdur etti. Mahalledeki toplam 700 dekarlık alandaki naylon seraların 600 dekarlık bölündeki marulların üzeri karla kaplandı. Karın ağırlığına dayanmayanarak yaklaşık 600 dekarlık bölümündeki sera yıkıldı. Çamönü Mahallesi'ndeki Çamönü Tarım Kalkınma Kooperatifi'ne üye 184 üreticisinden 175'i mağdur oldu.
SAMANDAĞ'DA HORTUM SERALARI YIKTI
Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde çıkan hortum, sebze seralarını yıktı. Dün akşam saatlerinde Samandağ İlçesi'nin Tekebaşı ve Meydan Mahalleleri'nde şiddetli yağışın ardından hortum çıktı. Denizden çıkan hortum, her iki mahallede de yaklaşık 3 dakika etkili oldu. Hortum sırasında yaklaşık 50'ye yakın sebze serası yerle bir oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Semih Özdemir ile beraberindeki uzmanlar, zarar gören seralarda hasar tespit çalışmalarına başladı. Yaşananların önüne geçilemeyen doğal bir afet olduğunun belirten Özdemir, "O yüzden bir tedbir almak mümkün değil. Biz akşam haberini aldık sabahın erken saatlerinde de bölgeye gelerek hasar tespit çalışmalarına başladık. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede büyük bir hasar var bazı seraların tümü yıkılmış" dedi. Özdemir ayrıca, hortumun ne kadar alanda etkili olduğunun yapılacak çalışmalar sonrası ortaya çıkacağını söyledi. Çiftçiler ise, hortumun seralarına büyük zarar verdiğini belirterek maddi kayıplarının karşılanmasını talep etti.
YAĞMUR MUĞLA'YI DA VURDU
Muğla'nın Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca ilçelerinde 4 gündür aralıklarla süren sağanak yağmur, tarlaları ve seraları sular altında bıraktı. Ayrıca nohut büyüklüğünde düşen dolu da limon ve portakal bahçelerine zarar verdi. Köyceğiz'den geçen Yuvarlakçay'ın debisinin yükselmesi üzerine taşkın yaşandığı, Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün (DSİ) çevresindeki setleri yükselttiği kaydedildi.
Kentte dört gündür aralıklarla süren sağanak yağmur, tarım alanlarını olumsuz etkiledi. Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca ilçelerinde bazen dolu ile birlikte aralıklarla yağan sağanak yağmur, tarım arazileri, narenciye bahçeleri ile seralara zarar verdi. Ayrıca bölgedeki arı kovanlarının da zarar gördüğü kaydedildi. Köyceğiz'den geçen Yuvarlakçay'ın debisi yükseldi ve taşkına yol açtı. DSİ ekiplerinin, çaydaki setleri yükselttiği ve taşkının şu an için önüne geçtiği kaydedildi. Köyceğiz Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekip, bölgede hasarı tespiti için çalışmalara başladı.
Kendi bölgesini gezen Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, "Şu ana kadar yağmurdan dolayı oluşan çok büyük bir hasar yok. Ufak tefek hasarlar var. Ayrıca Köyceğiz'in yüksek alanlarda kalan mahalleleri Otmanlar, Çamköy mahallelerinde aşırı yağan yağmur nedeniyle heyelanlar oluştu. Onlar kısa sürede yollardan kaldırıldı. Yine yüksek bölgelerde yağan kar, Otmanlar ve Çamköy yolunu kapadı. Onunla ilgili de görüşmelerimizi yaptık. Yolun açılması için iş makineleri yola çıktı. İnşallah çok daha olumsuz bir durum olmaz" dedi.
ÖZELLİKLE LİMON VE PORTAKALLAR ETKİLENDİ
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, "Dört gündür aralıklarla devam eden yağmur ve dün yağan dolu, narenciye bahçelerine ve tarım arazilerine zarar verdi. Özellikle dolu ağaçlardaki limon ve portakalları olumsuz etkiledi" dedi.