Haberler

Karacabey Sempozyumu'nda Tarım Tartışıldı

Abone Ol

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO tarafından düzenlenen Karacabey Sempozyumu’na ikinci gününde tarım ve hayvancılık masaya yatırıldı.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO tarafından düzenlenen Karacabey Sempozyumu'na ikinci gününde tarım ve hayvancılık masaya yatırıldı.

Sempozyumun ikinci gününde Karacabey'in tarım ve hayvancılık, eğitim, sağlık ve spor, kentleşme ve sosyal yapı, sanayi, ticaret ve ekonomi konuları ele alındı. Sempozyumun sabah oturumunda Prof. Dr. Mustafa Tayar'ın başkanlığında tarım ve hayvancılık konusu ele alındı. Oturumda konuşan Feyz Hayvancılık besi çiftliği sahibi işadamı Sencer Solakoğlu, "Ülkemizde 100 kilo süt üretmek için 50-60 dolar maliyetle karşı karşıyayız. Bunu Fransa, Almanya, İspanya'dan daha ucuza mal edebilmeliyiz, ama durum böyle değil. Sütün ve yemin Karacabey'de hem daha ucuz, hem de daha kaliteli olması gerekiyor. Arazi fiyatları artıyor ve bu durumda kıymetlenen araziler tarım yerine sanayi tesisi kuruluyor veya depoya kiraya veriliyor. Üreticiler hayvan beslemede kullanılan mısırı ekeceğine endüstriyel tarım ürünlerini tercih ediyor. Haliyle yem fiyatları artıyor, hayvan daha az yemle besleniyor. Bu durum hem hayvanın sağlığını, hem sütün kalitesini bozuyor" dedi.

Sencer, hayvancılıkta ve süt üretiminde sürdürülebilirlik için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Önce sütün vasıflarının tanımlanması lazım. Süt sadece beyaz bir sıvı değildir. AB şartlarına uyum sürecimiz doğru işlemiyor. AB'nin konuyla ilgili 17 bin sayfalık müktesebatı tercüme edilip 'buyurun uygulayın' deniyor, fakat bizim kendimize göre şartlarımız var. Bunlar göz önünde bulundurulmalı. Hayvancıların ve süt üreticilerinin kendi aralarında daha organize olmaları gerekiyor."

HAYVANCILIK İÇİN TARIM ARAZİSİ ŞART

Prof. Dr. İsmet Arıcı da, süt sığırcılığında Türkiye'de bir yapı oluşturulmadığını dile getirdi. İşletmelerin köylerde sıkıştığını ifade eden Prof. Dr. Arıcı, "Tarım arazileri olmayan, yemini üretmeyen işletmelerin geleceğe taşınması zor. Hayvancılıkla ilgili yatırım yapmak isteyenlerin mutlaka tarım arazine sahip olması gerekli. Sorunların çözümü için çiftçi, üniversiteler ve devlet el ele vermeli" dedi.

Prof. Dr. Arıcının ardından Sezer Tarım firmasının yetkilisi Serkan Karaca, karlılığın devamı için arazi, makine, personel seçiminde ve yapılaşmada doğru adımlar atmanın önemli olduğuna dikkat çekerken, Agromar AŞ Genel Müdürü Dr. Sabahattin Bodur, tohum konusunda Türk halkının yanlış yönlendirildiğini ifade etti. SALKONDER Genel Koordinatörü Ahmet Özmumcu ise, domates ve salça üretiminde karlılığın sürekli olması için sözleşmeli tarımın yaygınlaşması gerektiğini aktardı. Özmumcu, "Sanayici ve çiftçi el ele verirse bu başarılabilir. Böylece ürün hem ihraç edileceği hem de iç piyasada satılacağı kadar üretilir" şeklinde konuştu.

KARACABEY'İN EĞİTİM SAĞLIK VE SPORTİF YÖNÜ

Prof. Dr. Müfit Parlak'ın başkanlığını yaptığı günün 2. oturumunda ise Karacabey'in eğitim, sağlık ve sportif yönü ele alındı. Bu oturuma konuşmacı olarak katılan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ensar Uygun ve İlçe Spor Müdürü Ayhan Sağlam, müdürlüklerinin çalışmaları hakkında bilgi verirlerken, Prof. Dr. Mustafa Tayar ve Prof. Dr. İbrahim Ak da Karacabey MYO çalışmaları ve üniversite-sanayi iş birliğini hakkında değerlendirmelerde bulundu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Uludağ Üniversitesi Mustafa Tayar Karacabey Ekonomi Fransa Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title