Kardemir 19. Olağan Genel Kurulu
Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (KARDEMİR) 19. Olağan Genel Kurulu, KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi salonunda yapıldı.
Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (KARDEMİR) 19. Olağan Genel Kurulu, KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi salonunda yapıldı.
Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, KARDEMİR'in kısa sürede büyük ve birbirine entegre yatırımları başarı ile tamamlayarak gelecek genel kurulda hissedarlarının karşısına dünya ölçeğinde bir şirket olarak çıkacağını söyledi.
Güleç açıklamasında ayrıca, 2010 yılından itibaren yeni bir vizyonla iki milyon olan yıllık üretim hedeflerini ölçek ekonomisine uygun olarak 3 milyon seviyesine ulaştırmak olduğunu ve buna yönelik yatırım başlattıklarını belirterek, " Bütün kamuoyunun 'Olur mu 1.2 milyon tonluk kapasite 3 milyon tonlara çıkar mı' diye, beklide haklı olarak tereddüt geçirdiği büyük bir hedefti. Tereddüt edenler belki de haklıydı diyorum, çünkü dünya ekonomisi 2008 yılında sadece dünya devi olarak bilinen şirketlerin değil ülkelerin bile battığı haberleriyle çalkalanan küresel bir kriz yaşıyordu. Bu kriz ortamında başladığımız yatırımlarımızı hızla tamamladık. 2013 yılsonu itibariyle bazı yatırımlarımızın dışında kalan ve şirketimizi 3 milyon ton seviyesine taşıyan tüm yatırımlarımızı tamamladık. Birbirine paralel bu yılın Temmuz ayında tamamlanacak olan yeni Oksijen Konverteri ile 5 Nolu yüksek fırın yatırımlarıyla KARDEMİR hedeflemiş olduğu 3 milyon ton kapasitesine ulaşmış olacak. Bu kadar kısa sürede bu kadar büyük ve birbirine entegre yatırımları başarı ile tamamlayan ve sektördeki tüm tereddütleri boşa çıkaran KARDEMİR Yönetimi, Genel Müdürü ve çalışanlarımızla gelecek Genel Kurul'da hissedarlarının karşısına dünya ölçeğinde bir şirket olarak çıkacaktır" dedi.
YENİ HEDEFLER
Kamil Güleç, KARDEMİR'in bundan sonraki hedeflerinin ise, üretim kapasitesini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek olduğunu ve lojistik kanallarını genişletmek olduğunu da belirterek şunları söyledi:
" Yatırımına başladığımız kalın yuvarlak ve kangal haddehanesi ile başta otomotiv ve makine imalat sanayinin ihtiyaç duduğu tüm çelik çeşitleri artık KARDEMİR'de üretiliyor olacak. Bu yatırım Karabük'teki yan sanayinin gelişmesi için hayati önem arz etmektedir. Yine kuracağımız teker fabrikası ile demiryollarının ithalatla karşıladığı yük, yolcu ve lokomatif vagonlarının tekerleri KARDEMİR'de üretilecek. Bu iki yatırımlar birlikte KARDEMİR, sadece iç pazarda değil ihraç pazarında da aktif bir oyuncu haline gelecek çok çeşitli ürün yelpazesi ile raylı sistemler yapısal çelik ve makine imalat sektörlerine hizmet sunacaktır."
Demir Çelik sektörünün uzun yıllar sonra ilk kez 2013 yılında üretim kaybı yaşadığını da anlatan Güleç, " KARDEMİR'de 2013 yılı sıvı çelik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 1 milyon 701 bin 775 ton olarak gerçekleşti. Türkiye çelik üretiminde 2014 yılının ilk aylarında beklenen toparlanmanın gerçekleşmediğini görmekteyiz. Sektörün bu kırılgan yaısını göz ardı etmeden faaliyetlerimizi piyasa şartlarına anında tepki verebilen bir şekilde sürdürmek zorundayız. Ancak beklentimiz 2014 yılında da inşallah KARDEMİR sıvı çelik üretimini artırarak 2 milyon 200 bin tonlara doğru çıkaracaktır. 2013 yılında net dönem karımız 100,1 milyon TL olmuştur. KARDEMİR'in fiili üretimini 3 milyon tona çıkarması ile birlikte bu karlılığın da katlanarak artacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
KARDEMİR'DEN 6 MİLYON TONLUK YENİ FABRİKA
Konuşmaların ardın Talat Yılmaz'ın Divan Başkanlığına seçilmesinin ardından KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel'de bir konuşma yaparak, Filyos bölgesine 6 milyon ton kapasiteli yeni demir çelik fabrikası kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Demirel, KARDEMİR'in bugüne kadar inşaat çeliği ürettiğini ancak yeni yatırımlarla farklı alanlara yöneldiklerini belirterek, " TUBİTAK'la birlikte bir çalışma yapıyoruz ve otomobil lastiklerinde kullanılan çelik teller var. Yüksek kaliteli bu çelik telleri Türkiye geçen yıl 90 bin ton ithal etmiş. Sadece bir lastik firmasının dünyada bir yıllık tüketimi 300 bin ton. Bu çeliği şimdi üretmek için yola çıktık. Biz ray çeliği yapmakla bugüne kadar övünüyorduk. Şimdi bizim için bunlar sıradan bir üretim oldu ve sadece geçen yıl 190 bin ton ray sattık. Şuan 76 dönüm arazi üzerine iki tane fabrika kuruyoruz. 46 dönüm üzerine 700 bin ton kapasiteli haddehane, diğer alana ise teker fabrikası kuruyoruz. Dakikada bir teker ve sene 200 bin adet üreteceğiz. Tüm hızlı tren lokomotif ve vagonlarının tekerlerini üreteceğiz. Şuan KARDEMİR olarak 900 milyon dolarlık yatırımımız var. Bu yatırım bu ülkeye ve Karabük'e yapılıyor. Şimdi kafamızda daha farklı şeyler var. Bu yerleşkede Karabük'te artık 3 milyon tonun üzerinde üretim yapmak fiilen mümkün değil. Bütün alanları sınırlara kadar kullandık. Bundan sonra Filyos limanı rehalize oluyor. Alt yapı ihalesi yapıldı 8 ay sonra üst yapı ihalesi var. Biz KARDEMİR olarak üst yapı ihalesinde olacağız. Bölgenin en büyük yükü bizde olduğu için işletmeci olarak en iddialı grup biziz. Bu yatırım 150 milyon dolar civarında. Yönetim olarak en büyük idealimiz bu. Bunun yanında o bölgeden 5 bin dönüm arazi talep ettik ve müracaatımızı yaptık. Bundan sonraki hedefimiz 6 milyon tonluk demir çeliği filyosta kafamızda şekillendiriyoruz. Bunun projelendirmesi bitmek üzere. Bunların hiçbiri bizim için hayal değil. Bu fabrika için 6 milyon tonluk ilave fabrikada hayal değil. Şuan uyguladığımız 3 milyon tonluk programdan 6 milyon tonluk filyosta yapılacak bir fabrika çok daha kolay" dedi. - KARABÜK