Haberler

Kasım Ayı Ödemeler Dengesi Verileri

Abone Ol

ABank Ekonomisti Şenol: "Bizim beklentimiz yılbaşından itibaren cari açık seviyesinde belirgin bir gerileme. Yıl ortasında 50 milyar dolarlar yaklaşabileceğini düşünüyoruz.

ABank Ekonomisti Serdar Şenol, yılbaşından itibaren cari açık seviyesinde belirgin bir gerileme beklentilerini dile getirerek, "Cari açığın yıl ortasında 50 milyar dolar seviyesine yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Yılın ilk yarısında zayıf büyüme beklentimiz, bu yönde bir cari açık eğilimini beraberinde getiriyor" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan kasım ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABank Ekonomisti Serdar Şenol, yıllık cari açık seviyesinde uzun süreden sonra ilk kez sınırlı da olsa bir gerileme olduğunu belirterek, söz konusu rakamın yaklaşık 61 milyar dolar seviyelerinden 60,8 milyar dolara gerilediğini anımsattı.

Finansal dalgalanmaların Ocak ayıyla birlikte devam ettiğini kaydeden Şenol, finansmanın, cari açığı aşağı çekecek önemli faktörlerden biri olacağını vurguladı.

Şenol, kasım ayı finansmanında temel faktörün yine krediler ve merkez bankası rezerv kullanımı olduğuna dikkati çekerek, "Portföy yatırımları oldukça nispeten hükümet tahvil ihracı dışında zayıf, hatta negatif gözüküyor. Bankaların yurtdışından sağladığı krediler ve merkez bankası rezervleri temel finansman kaynağı olmuş gibi gözüküyor. Bizim beklentimiz yılbaşından itibaren cari açık seviyesinde belirgin bir gerileme. Yıl ortasında 50 milyar dolar seviyesine yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Yılın ilk yarısında zayıf büyüme beklentimiz, bu yönde bir cari açık eğilimini beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

"Önümüzdeki aylarda cari açıkta düşüş bekliyoruz"

Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de konuya ilişkin, "Önümüzdeki aylarda talep göstergelerinin biraz daha zayıflamasını, buna paralel olarak da cari açıkta düşüş bekliyoruz" dedi.

İç talep ve dış talep göstergelerinin biraz daha zayıflamasını beklediklerini belirten Derici, buna paralel olarak da cari açıkta düşüş yaşanacağını ifade etti.

Derici, cari açığın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) elini rahatlatacak bir gelişme olacağını kaydederek, "Finansman koşulları zor, rezerv kullanımı yüksek ve sermaye daha pahalı hale gelecek, cari açık seviyesi olarak bakacak olursak önümüzdeki yıl gevşeme bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda talep göstergelerinin biraz daha zayıflamasını, buna paralel olarak da cari açıkta düşüş bekliyoruz. Şu anda cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı 7,3 ve gelecek sene 7'nin altında gerçekleştirilecektir" değerlendirmelerini yaptı.

"Yılsonu için cari açık tahminimiz 59 milyar dolar"

Şeker Yatırım Menkul Değerler Başekonomisti Gülay Elif Girgin ise cari işlemler açığının 3,9 milyar dolar ile beklentilerin hafif altında kaldığını anımsatarak, 11 aylık cari açığın da yıllık yüzde 28 artışla 56 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Finansman kalemlerine bakıldığında, sermaye girişlerinin özellikle banka borçlanmalarının ve özel sektörün net borçlanıcı olmasının desteği ile cari açığın üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Girgin, şunları kaydetti:

"Sermaye girişlerindeki rahatlamanın etkisini kasım ayında döviz sepetinin hafif gevşemesi ile hissetmiştik. Ancak aralık ayında hem ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı açıklamalar hem de iç taraftaki gerilemeyle sermaye çıkışı olduğunu gözlemledik. Bu anlamda aralık ayında finansman tarafında Merkez Bankası yabancı para rezervlerinin Haziran-Ağustos döneminde gözlemlediğimiz gibi en önemli finansman kalemi olduğunu düşünüyoruz. Yılsonu için cari açık tahminimiz 59 milyar dolar, yani Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 7,3'ü seviyelerinde. 2014 yılına ilişkin olarak da cari çaığın çok hafif bir gerileme ile GSYH'ın yüzde 7 seviyelerindeki görünümünü korumasını bekliyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Serdar Şenol Elif Girgin Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title