Haberler

Kayısı Fiyatlarını Don Vurdu

Güncelleme:
Abone Ol

Malatya'da, Mart ayının son günlerinde yaşanan zirai don nedeniyle kuru kayısı fiyatları 4-5 kat arttı.

"Kayısının başkenti" olarak bilinen  Malatya'da, mart ayının son günlerinde yaşanan zirai don nedeniyle kuru kayısı fiyatları 4-5 tl'den 15-20 TL'ye çıktı. 

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunu bünyesinde barındıran Malatya'nın, ülke genelinde 780 bin tona ulaşan yaş kayısı rekoltesinin 411 bin tonunu karşıladığını söyledi.

Malatya'da yıllık ortalama kuru kayısı rekoltesinin 150-160 bin ton civarında gerçekleştiğini belirten Özbey, 29-30 ve 31 Mart'ta zirai don olayı yaşandığını hatırlatarak, "Kayısı ağaçlarının yüzde 90-95 oranında yanması nedeniyle bu yıl büyük sıkıntı yaşayacağız. Önceki yıllarda 150-160 bin ton olan kuru kayısı rekoltemizi maalesef bu yıl göremeyeceğiz. Kuru kayısı rekoltemizin bu yıl 10 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİ PERİŞAN

Yöre halkının büyük bölümünün kayısı üreticisi olduğuna dikkati çeken Özbey, zirai don olayıyla, kayısı ağaçlarının yanı sıra üreticinin umutlarının da yandığını belirterek, "Üretici, oğlunu evlendirecekti, kızını gelin edecekti, ev-araba alacaktı, çocuklarını okutacaktı. Maalesef boyacısından müteahhidine kadar herkes bu işten etkilenecek" dedi.

FİYATLARA HEMEN YANSIDI

Rekoltedeki düşüş beklentisinin kuru kayısı fiyatlarına şimdiden yansıdığını aktaran Özbey, "Üreticimizin daha önce 1 liraya sattığı ürünün kilosu 4-5 liraya, 5 liraya sattığı ürünün kilosu ise 15-20 liraya çıktı. Bu da ürünün fiyatının 4-5 kat civarında arttığını gösteriyor. Güneş kurusu kayısının fiyatı da 25-30 liraya çıktı. İnşallah, devletimiz bize katkı sağlar. Yoksa önümüzdeki yıl kayısı üreticisinin hali perişan" ifadesini kullandı.

Kentte kayısı ve kuru yemiş satışı yapan Ercan Öztürk de mart ayının son günlerindeki don olayının, kuru kayısı fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi. 

STOKÇUYA YARADI

Zirai don olayından sonra kayısı fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Öztürk, "Bu fiyatlar, stokçuya yaradı, üreticiye yansıması olmadı. Kayısının olmaması, şehir açısından büyük sıkıntılar doğurur. Perakendeci olarak sattığımız ürünlerde yüzde 200, yüzde 300'lere varan fiyat değişimi oldu" şeklinde konuştu.

Kayısı üreticilerinden Hasan Akkaya ise geçen yıl ucuz-pahalı demeden ürünü sattıklarını dile getirdi. Üreticinin bu yıl sıkıntı yaşadığını ifade eden Akkaya, "Çiftçinin emeği boş, su parasını çıkaramıyoruz. İlaç masrafı çok, 5-6 sefer ilaç atıyoruz. Köylü mağdur" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gürsel Özbey Türkiye Malatya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title