Kerkük-Ceyhan Hattı'ndan 2 Aydır Petrol Akışı Yapılamıyor
Terör gruplarının sabotajları nedeniyle Kerkük Ceyhan Boru Hattı'yla Türkiye'ye iki aydır petrol gönderimi yapılamıyor.
Terör gruplarının sabotajları nedeniyle Kerkük- Ceyhan Boru Hattı'yla Türkiye'ye iki aydır petrol gönderiminin yapılamadığı bildirildi.
Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Necat Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada terör gruplarının, boru hattına yönelik saldırıları nedeniyle petrol sevkiyatı yapılamadığını söyledi.
"TERÖR GRUPLARI EKİPLERİ ENGELLİYOR"
Musul'un Ayın El-Cahış bölgesinden geçen boru hattının, iki ay önce terörist gruplarca tahrip edildiğini aktaran Hüseyin, "Kuzey Petrol Şirketi, boruları onarmak için defalarca teknik ekiplerini göndermek istedi. Fakat bölgedeki terör grupları, bu ekipleri engelledi. Musul'daki ordu güçleri de bu ekipleri korumakta aciz kaldı" dedi.
Hüseyin, Kerkük'teki Babagurgur, Cambur, Kuzey Bay Hasan, Güney Bay Hasan, Avana, Nana, Keve Bur kuyularından çıkarılan petrolün, bir depoda toplandığını belirterek, "Bu petrolün, 100 bin varili, bölgedeki tüketim için Beyji Rafinerisi'ne gönderiliyor. Diğer miktar ise Ceyhan'a ihraç ediliyor" diye konuştu.
Kerkük İl Encümenliği Petrol ve Gaz Kurulu Başkanı Fuat Hüseyin de boru hatlarının tamiri konusunda merkezi Bağdat hükümetinin, gerekeni yapmadığını savundu. Hüseyin, "Hükümet, şu ana kadar tahrip olmuş boru hatlarını onaramadı ve boruları korumak için gerektiği kadar güvenlik gücü tayin etmedi" ifadelerini kullandı.
BABAGURGUR'UN SÖNMEYEN ATEŞİ
Bu arada AA, Kuzey Petrol Şirketi'nin önemli bir rezervi olan Babagurgur'u fotoğrafladı. Babagurgur, "ateş babası" anlamına geliyor. Bölgedeki petrol ve doğalgaz yüzeye yakın olduğu için toprağın sürekli yandığı, bu nedenle bu ismi aldığı belirtiliyor.
Kerkük'ün güneyindeki Babagurgur kuyusu, Irak'taki ilk petrol sahası olarak biliniyor. Kuyu, İngilizler hesabına çalışan Yeni Zelandalı maden mühendisi William Knox tarafından 1902'de keşfedildi. Üretime ise 1927'de başlandı.
Babagurgur, 1948'de Suudi Arabistan'da Ghawar alanın keşfine kadar dünyanın en büyük petrol sahası olarak kabul edildi. Diğer kuyularla birlikte bölgedeki günlük petrol üretiminin 1 milyon varil olduğu ifade ediliyor. Irak'ta çıkan petrolden elde edilen gelirlerin halka eşit paylaşılmadığını özellikle de enerji zengini Kerkük'ün ihmal edildiğini ifade eden yetkililer, soruna acil çözüm bulunmasını istiyor.
Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi, 9 Nisan'da Türkiye'ye yaptığı ziyarette boru hatlarını hedef alan çok sayıda terör saldırısı olduğunu, bu nedenle petrol akışının yapılamadığını bildirmişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da petrol akışının durmasını, Irak'ın kaybı olarak değerlendirmişti.