Haberler

Kesme Gül Üretimi Yaygınlaşıyor

Abone Ol

Sektörde ihtiyacını çoğu zaman Kolombiya, Kenya, Hindistan ve Hollanda gibi ülkelerden karşılayan Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde iklimin elverişli olması nedeniyle kesme gül üretimi yaygınlaşmaya başladı.

Sektörde ihtiyacını çoğu zaman Kolombiya, Kenya, Hindistan ve Hollanda gibi ülkelerden karşılayan Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde iklimin elverişli olması nedeniyle kesme gül üretimi yaygınlaşmaya başladı.

Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Salihli köyünde yeni bir kesme çiçek gül bitkisi serası gerçekleşen törenle resmen hizmete girerken, açılışa Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan da katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan sera sahibi Hacı Acar, "Yapmakta olduğumuz sera süs bitkileri kesme çiçekçilik Ordu'da ve Karadeniz Bölgesi'nde öncü olmuştur ve bir farkındalık oluşturmak üzere bu işe başladık. İnşallah bu işin devamını getirmeyi ve devletin yetkilerinin desteğini bekliyoruz. Bu işin bölgemizde yaygınlaşmasını çok istiyoruz" dedi.

"ORDU'DA YAKLAŞIK 45 BİN METREKARE KESME ÇİÇEK SERASI VAR"

Ordu Süs Bitkileri Üreticileri Derneği Başkanı İsa Falay ise bu kesme çiçekçilik serasının bölgemizde büyüklük ve kapasite olarak ikinci sırada olduğunu belirterek, "Birincisi köyümüzde yapmıştık. 6 bin 500 metrekare büyüklüğündeydi. Ordu'da yaklaşık 45 bin metrekare kapalı sera var, bunun yaklaşık 20 bin metrekaresi geçtiğimiz günlerde yoğun kar yağışı sebebiyle yıkılmıştı. Kendi imkan ve çabalarımızla bu seraları yeniden ayağa kaldırdık. Ordu'da 10 bin 000 metrekare kesme çiçekçilik serası da yapım aşamasında. Bu ürünün bölgemizde ilk yapılması nedeniyle bir takım eksiklerimiz var olabilir. Bir yılda bu işi hemen öğrenebilmeniz mümkün değil. Yol kat etmemiz gerektiğini ve bu süreç içersinde tecrübe sahibi olacağımızı söylemek isterim. En önemlisi bu bitkinin bölgemizde yetişebileceğini gördük. Geçtiğimiz yıl çok kaliteli ürünler aldık. Ben bu işin gelişmesini ve büyümesini istiyorum" diye konuştu.

"GELECEĞE ÜMİTLE BAKIYORUM"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Kazaz da yaptığı konuşmada başlangıçta doğru adımların atılması için burada olduğunu ifade ederek, " Türkiye'de yaklaşık bin 850 dekar alanda kesme gül üretiliyor. Karadeniz Bölgesi'nde modern seralar yapılmasını istiyoruz ama maliyeti çok yüksek olduğu için klasik seralarda üretime başladı. Burada geçtiğimiz kar yağışında bir olumsuzluk yaşandı. Her kötü başlangıç bir iyiye işarettir. Dolayısıyla bunun da iyi bir ders olacağını düşünüyorum. Ürün olarak kesme gülün Türkiye için çok önemli bir ürün olduğunu düşünüyorum. Çünkü kesme güle Türkiye'de çok önemli derecede ihtiyaç var. Henüz 2 ay önce 14 Şubat Sevgililer gününde Türkiye'de dal başı ortalama fiyat 2 liraydı buna rağmen Türkiye'deki üretim tüketimimizi karşılamadı. Başta Kenya olmak üzere Kolombiya, Hindistan'dan Hollanda'dan TIR'larda kesme gül geldi. Ayni şekilde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de kesme gül sıkıntısı yaşandı. Yaz aylarında Antalya çok sıcak olduğu için seralar işlem görmüyor. Diğer bölgelerde de olumsuz şartlar yüzünden geriye bir tek Karadeniz Bölgesi kalıyor. Yaz aylarında buradaki serin iklimi sera içersinde yaklaşık 35 dereceye geçmeyen sıcaklığı yüzde 70 derecede nem oranı yakaladığımız aman burada göreceksiniz ki mükemmel derecede kalitede gül olacak. Bugün Kolombiya'da, Kenya'da, Hindistan'da kaliteli gül elde edilebiliyorsa bunun sebebi sadece iklim. Ben buradaki yaşanan olumsuzluklara rağmen geleceğe ümitle bakıyorum. Üreticilerin de geleceğe ümitle bakmasını arzu ediyorum. İyi bir öğretim yapıldığı zaman bu işin kazançlı olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"FARKLILIKLARA DA MUTLAKA SICAK BAKMAK LAZIM"

Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan ise yaptığı konuşmada bütün yeniliklere açık olunması gerektiğini ifade ederek, "Bölgemiz fındığın bolca yapıldığı, tarım deyince akıllara fındığın geldiği bir bölgede yaşıyoruz. Elbette ki fındıktan vazgeçemiyoruz ama bununla beraber farklı şeyler yapmak lazım, farklılıklara da mutlaka sıcak bakmak lazım. Hükümetimiz de birçok sektörde olduğu gibi tarımda ziraat de birçok dalda destekler veriyor. Bu manada kesme çiçekçiliğe de hükümetimiz destek veriyor. Hükümet yetkililerimize bu konuda teşekkür ediyorum. Bazen umutsuzluklar ve olumsuzluklar olabiliyor ama bu bizleri yıldırmasın. Beraber gelir artırıcı farklı şeylere yönelmek lazım. Ben de bunları yapanlardan bir tanesiyim. Hacı Acar arkadaşımıza bu yatırımından dolayı cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Ben inanıyorum ki fındıktan çok daha fazla gelir elde edecek" ifadelerini kullandı.

Törende son konuşmayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam yaptı ve daha sonra sembolik olarak kesme gül dikimi gerçekleştirildi. Tören ikram ile sona erdi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kolombiya Hindistan Türkiye Ekonomi Kenya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title