Kgf Başkanı Gergerli: "Hazine İşlemlerimiz Devam Ediyor"
Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, “Özkaynaklarımız, yurt dışı kaynaklarımız zaten vardı varolmaya devam edecek.
Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, "Özkaynaklarımız, yurt dışı kaynaklarımız zaten vardı varolmaya devam edecek. Hazine işlemlerimiz de devam ediyor. Rutine bindi, yavaşladı dediğimiz şuan, dün bin 520 işletmeye garanti vermiştik, 1 milyar 98 milyonluk bir kefaret dün verdik" dedi.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli bu yıl 8'incisi düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'nde konuştu. Gergerli, son dönemde kamuoyunda işlemlerinin rutine bindiği algısı oluştuğunu belirterek, "Özkaynaklarımız, yurt dışı kaynaklarımız zaten vardı varolmaya devam edecek. Hazine işlemlerimiz de devam ediyor. Rutine bindi, yavaşladı dediğimiz şuan, dün bin 520 işletmeye garanti vermiştik, 1 milyar 98 milyonluk bir kefaret dün verdik. Yani o kadar yavaşladı, bitti dediğimiz noktada dün bile bin 520 işletmeye, 1 milyar 98 milyon kefaret desteği sağladık" dedi.
Kredi Garanti Fonu'nun yeni bir icat olmadığını, 1991 yılında kurulmuş 26 yıllık bir şirket olduğunu aktaran Gergerli son dönemde son dönemde yapılan işlemlerin hacminin artmasıyla daha çok tanınır hale geldiğini kaydetti.
Geçmişte yılda bin firmaya ortalama hizmet verebilir, talepleri ortalama 35-40 günde sonuçlandırabilen bir yapıdan bugün taleplerin önemli bir kısmını çoğunlukla yüzde 98'ini 24 saatte sonuçlandıracak hale geldiklerini vurgulayan Gergerli, "Çünkü çok iyi bir teknoloji altyapısı kurduk. Bankalarla entegre bir sistem kurduk. İşin odağına Türk bankacılık sistemine olan güveni koyduk. Çünkü, Türkiye'de bankacılık sistemi dünyada örneği az olan bir kurumsal duruşa sahip. Özellikle 2000'li yıllardan itibaren kurulan rating sistemleriyle çok güçlü bir yapıda" diye konuştu.
Gergerli, 'bankalar kötü kredileri KGF'ye gönderiyor' şeklindeki söylentilere de rakamlarla cevap verdi. Gergerli, "Zaman zaman kamuoyunda konuşuluyor 'Bankalar kötü kredilerini KGF'ye yükledi' Bizim 340 bin firmanın ratingine baktığımızda yaklaşık yüzde 65'i A ve B ratingli firmalar. Dolayısıyla bankaların kötü kredilerini verdiğini söylemek bu anlamda çok mümkün değil. Yine bizim kefaret verdiğimiz bu firmaların yüzde 98.7'si birinci grup sınıflandırılmış krediler. Bakanlar Kurulu kararı ve Hazine ile 2017'deki yaptığımız protokolümüz ikinci, üçüncü, dördüncü gruptaki kredilere de kefaret desteği vermeyi sağlayan bir düzenleme. Bankacılık sistemi yüzde 98.7'si birinci grup kredilerden oluşan firmaları KGF'ye göndermiş durumda" şeklinde konuştu.
"Nefes Kredisi toplam 27 bin işletmeye kullandırıldı"
TOBB Nefes Kredisi'nin toplam 27 bin işletmeye kullandırıldığını aktaran Gergerli, 2 milyar 600 milyon kullandırıldığını söyleyerek bugün itibariyle 27 işletmenin sadece 22 adedinin temerrüde düşmüş durumda bulunduğunu dile getirdi.
Kullandırılan kredinin 22 milyarı ihracatçılara
Gergerli kullandırılan 200 milyarlık krediler hakkında şu bilgileri verdi: "Bizim yaklaşık 200 milyar kullandırılan kredinin 22 milyarı ihracatçılara kullandırıldı. 8 milyarı ulaştırma, denizcilik sektörüne kullandırıldı. 6 milyarı turizm sektörüne kullandırıldı. Varolan kredilerle ilgili, kullandırılan kredilerinin önemli bir kısmı işletme kredisi şeklinde kullandırıldı. Bu işletme kredileri 5 yıl vadeli bir yıl ödemesiz imkanlarla kullandırıldı" dedi.
"Firmalar kazandıkça, iş yaptıkça taahhütlerini, geliştirmeye çalışıyor"
KGF desteği verilen 330 bin firmanın SGK'den Şubat ve Haziran ayı sonu çalışan sayılarını aldıklarını belirterek bu 330 bin firmanın çalışan sayısının 213 bin kişi arttığını söyledi. Gergerli, "Sadece bizim kefaretimiz kullanan firmaların Şubat ayı SGK aylık prim ödemesi 780 milyon civarında. Haziran'da 2 milyar 200 milyon. Firmalar kazandıkça, iş yaptıkça taahhütlerini, geliştirmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasından önce zirveye katılımından dolayı KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli'ye bir plaket takdim etti. - İSTANBUL