Haberler

Kıdem Tazminatına Yönelik Düzenleme

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'ın konuşması - Başbakan Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Günay: -"Yeni düzenleme, devletin içinde olduğu, devlet güvencesinin olduğu, iş verenin üzerinde çalışan ayrılırken ekstra yük getirmeyen, süreç içinde herkesin katkıda bulunduğu bir sistem olacak" "Toplumumuzda kültürümüzden gelen tedirginlik var. İşte 90'lı yıllardaki deprem fonları gibi bir takım şeyler oluşmuş bunlar da devlet tarafından uygun kullanılmamış.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'ın konuşması

- Başbakan Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Günay:

-"Yeni düzenleme, devletin içinde olduğu, devlet güvencesinin olduğu, iş verenin üzerinde çalışan ayrılırken ekstra yük getirmeyen, süreç içinde herkesin katkıda bulunduğu bir sistem olacak"

"Toplumumuzda kültürümüzden gelen tedirginlik var. İşte 90'lı yıllardaki deprem fonları gibi bir takım şeyler oluşmuş bunlar da devlet tarafından uygun kullanılmamış. Böyle bir tedirginlik var kamuoyunda ama ben şunu söylüyorum, tam tersi"

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, kıdem tazminatına yönelik düzenlemeyle ilgili "Yeni düzenleme, devletin içinde olduğu, devlet güvencesinin olduğu, iş verenin üzerinde çalışan ayrılırken ekstra yük getirmeyen, süreç içinde herkesin katkıda bulunduğu bir sistem olacak." dedi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı da olan Prof. Dr. Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıdem tazminatına yönelik düzenlemenin, uzun süredir gündemde bulunan bir konu olduğunu söyledi.

Söz konusu düzenlemenin seçim öncesi de daha önceki yıllarda da konuşulduğunu anlatan Günay, "Şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çok uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyor. Bütün taraflarla, iş dünyasının bütün taraflarıyla görüşüyor. Bunun içinde sendikalar, STK'lar, çalışanlar, iş verenler var ve önemli olan burada uzlaşmayla herkesin içine sinen bir kıdem tazminatı sisteminin oluşması." diye konuştu.

-"Toplumumuzda kültürümüzden gelen tedirginlik var"

Günay, yapılan çalışmalar sonucunda mevcut kıdem tazminatı sisteminden kimsenin memnun olmadığının, bu sistemin yüzde 80'inin de uygulanmadığının belirlendiğini ifade etti.

Bu çalışmanın iş dünyası için çok önemli olduğuna vurgu yapan Günay, şunları kaydetti:

"Şimdi işveren tarafına bakıyorsunuz, belli bir süre çalışmış, kıdem tazminatı için ayrılacak kişiler var ama çok d eğerli. İş veren onlarla çalışmaya devam etmek istiyor ama çalışan da bu hakkını kaybetmek istemiyor. Hatta ayrıldıktan sonra kıdem tazminatını alıp yine aynı iş kolunda veya sektörde başka bir yerde çalışmaya devam ediyor. Öbür taraftan çalışana bakıyorsunuz, belki belli bir süre çalışıyor ama kıdem tazminatını almak için daha iyi imkan olabilir, iş yerini değiştiremiyor veya hiç alamadan ayrılıyor. Böyle bir mağduriyet söz konusu ve bu yapılan çalışmalar bunu gösteriyor, yüzde 80 zaten işlemeyen bir sistem."

Bunun revize edilmesi hatta yeniden bir sistem geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Günay, "Şu an onun üzerinde çalışılıyor. Toplumumuzda kültürümüzden gelen tedirginlik var. İşte 90'lı yıllardaki deprem fonları gibi bir takım şeyler oluşmuş bunlar da devlet tarafından uygun kullanılmamış. Böyle bir tedirginlik var kamuoyunda ama ben şunu söylüyorum, tam tersi." dedi.

Günay, sistemlerden kaynaklanan ve halkı tedirgin eden konuların AK Parti hükümeti döneminde ödemelerinin yapılarak kapatıldığını anımsattı.

Şu an bireysel emeklilik sisteminin bulunduğunu ve bunun çok güzel işlediğini vurgulayan Günay, şöyle devam etti:

"Kıdem tazminatı düzenlemesi de aynı o modele uygun bir şey olabilir. Detayları sayın bakanımız tarafından açıklanacaktır. Dolayısıyla devletin de içinde olduğu, devlet güvencesinin olduğu, iş verenin üzerinde çalışan ayrılırken ekstra yük getirmeyen, süreç içinde herkesin katkıda bulunduğu bir sistem olacak. Dolayısıyla burada ne çalışan mağdur olacak ne iş veren. Herkes bilecek ki, bu devlet güvencesinde. Şu anda diğer bireysel emeklilik sistemi var, çeyiz hesabı var, bunların yaşanan örnekleri de var çok da güzel işliyor. Onun farklı bir versiyonu olacak. Şu an bakanlığımız halen taraflarla görüşme halinde ama çok ciddi üzerinde çalışılıyor. Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle ilgili süre bilemiyorum ama sayın bakanımız epey yol katedildiğini bir toplantıda söylemişti."

Kaynak: AA / Ekonomi

Emine Nur Günay Ahmet Davutoğlu Eskişehir AK Parti Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title