Haberler

Kiralarda yüzde 25 uygulaması 1 Temmuz'da bitiyor

Güncelleme:
Abone Ol

Kiralarda 2 yıldır süren yüzde 25 artış sınırı 1 Temmuz itibariyle sona eriyor. Buna göre artık kiralara yapılacak zamlar, tekrar tüketici enflasyonuna göre belirlenecek.

Son yıllarda yüksek bir seyir izleyen enflasyon nedeniyle aşırı artış gösteren konutlardaki kira ücretlerini dizginlemek için başlatılan yüzde 25'lik artış sınırı 1 Temmuz'dan itibaren son buluyor. 2 yıl süren uygulamanın ardından tekrar eskiye dönülerek kira artışın da enflasyon oranları baz alınacak.

KİRA ARTIŞLARI TEKRAR TÜFE'YE GÖRE OLACAK

Mayıs ayında açıklanan yıllık enflasyonun zirve yaparak yüzde 75 seviyesine çıkması sonrasında hükümetten enflasyonun düşüş eğilimine gireceği açıklamaları gelmişti. 2 yıldır kontratı yenileme döneminde geçerli olan uygulamanın devam etmeyeceği bildirilmişti. 1 Temmuz itibariyle sona erecek uygulamanın ardından kira zamları tekrar tüketici enflasyonuna göre belirlenecek.

ZAM DÖNEMİ TEMMUZ ÖNCESİ OLANLARA ARTIŞ YAPILAMAYACAK

Tüketici enflasyonu (TÜFE) dikkate alınarak yapılacak kira artışlarında ev sahibi TÜFE sınırının üzerinde bir artış yapamayacak ve zam dönemi temmuz öncesi olanlardan da bu yıl için yeni artış talep edilemeyecek.

TEMMUZDA KİRA ZAM ORANI NE OLACAK?

TÜFE'nin dikkate alınmasıyla kira artış oranı, 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. Böylece ev sahipleriyle kiracılar, zam belirleme aşamasında 12 aylık ortalama enflasyonu baz alacak.

Temmuz ayının kira artış oranı TÜİK'in açıklayacağı haziran enflasyon rakamları ile belli olacak. Hazirana ait enflasyon verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

HAZİRANDA KİRA ZAM ORANI NE KADARDI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladığında eğer yüzde 25'lik sınır uygulaması bulunmasaydı 12 aylık ortalama enflasyon oranına göre konutlarda kira artış oranı da yüzde 62,51 olacaktı.

Haberler.com / Selahattin Demirel - Ekonomi

Ekonomi Finans Emlak Yaşam Zam Emlak Finans Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (20)

Mehmet Mutlu:

25 kim takiyordu insafsız ev sahipleri

Yanıtla4796
YALOVA TEKNOLOJİ:

Adam ne yapacak ev sahibi 3 milyonu aldı evi sana 10.000 liraya mı kiraya verecek bence ev sahiplerini yargılayacağınıza İnşaat malzemelerine arsaya gelen zamları yargılayın Sen kirada oturacaksın bir kapı kırılırsa 20.000 lira bir duvar boyası 20.000 lira senin 1 yıllık kira Evden çıktığında tadilatı yetmez Hiç kusura bakmayın Evsahipleri haklı

4660
semson 12:

buna sebep olan herkesin ölmeden bu durumu yaşama dileğiyle

240
ömer:

ben taktiriyordum. yeni ev sahibim Allah'tan korkuyor şükür. sözleşme bile yok daha 2 ay oldu

2018
Twister:

yalovacı, bu ekonomi nin sorumlusu ev sahibi mi kiracı mı?? yoksa bu zihniyet mi??

01
Düsünür:

Asgari ucretim size kalsin. 4 kisilik bir aileyiz kirami karsilayin gunluk 3 ogun yemegimide karsilayin yeter. Ulasim giyim ilac bunlari istemiyoruz

Yanıtla194
SUNSET null:

kiracı ile ev sahiplerini yeniden karşı karşıya getirecek bu kaos dönemin tek sorumlusu ekonomi dümeni başındakiler olacaktır

Yanıtla884
Mkemal Dönmez:

ilk once dar gelirli vatandaşları kolayca ev alabilecekleri ve ev sahibi olabilecekleri projeler geliştirlmeli vatandaşlar kiradan kurtulmalı ve rahatça ev sahibi olabilmeliki bu kira sorunu kökten çözülsün

Yanıtla447
Gerçekler Ağırdır:

Emekliye 10 bin işçiye 17 bin 2 tl memura 40 bin lira gelde bu bizim sözde dini Müslüman olan vatandaşlarımıza anlat turkiyede'ki kötü durumu .

Yanıtla836
Abdurrahim KOÇ:

Farketmiyor ki bizim milletin vicdansizligi her daim sürüyor.

Yanıtla337
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title