Kiraz Fiyatları Altınla Yarışıyor
2016 yılının ilk erkenci kirazını üreten Mehmet Yorulmaz'ın kirazı yapılan açık artırmanın ardından İstanbullu tüccar Celil Görmez tarafından kilosu 200 TL'den satın alınırken, ikinci ürünün sahibi İlyas Coşkuner'in kirazı ise yine aynı tüccar tarafından kilosu 150 TL'den satın alındı.
2016 yılının ilk erkenci kirazını üreten Mehmet Yorulmaz'ın kirazı yapılan açık artırmanın ardından İstanbullu tüccar Celil Görmez tarafından kilosu 200 TL'den satın alınırken, ikinci ürünün sahibi İlyas Coşkuner'in kirazı ise yine aynı tüccar tarafından kilosu 150 TL'den satın alındı. Açık artırmanın ardından Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ilk kirazlardan protokole sadece birer tane ikram ederken, bu rakamın sembolik olduğunu kiraz hasadının artmasıyla fiyatların aşağıya düşeceğini belirtti.
Başkan Çelik, Kuzey yarım kürede ilk kirazın Manisa'nın Şehzadeler ilçesinin Sancaklı Bozköy mıntıkasında yetiştirildiğini belirterek "Tüccarlarımız, alıcılarımız burada. Yapılan çetin pazarlıklar neticesinde Kuzey Yarımkürede üretilen ilk kirazın kilosunu 200 TL'den sembolik olarak sattık. Bu rakam bir gelenek, sembolik bir rakam, üreteni, üreticiyi teşvik amaçlıdır. Bundan sonraki süreçte 200 TL'den satılacak diye bir şey yok" dedi.
İlk kirazın Manisa'da üretilmesini büyük bir başarı olarak değerlendiren Başkan Çelik, "Kuzey yarım kürede dünyada ilk kirazı üretiyor olmak bizleri son derece sevindirmiştir. Tüccarlarımız da üreticimizi ödüllendirmek için ilk kirazı böyle yüksek rakamla satın alıyor. Sezonumuz tüm üreticilerimiz için, tüccarlarımız için, Şehzadeler ilçesi için hayırlı olmasını diliyorum. Alıcıya da kirazımız hayırlı uğurlu olsun. 200 TL'den kaymakam beye ancak bir tane ikram edebiliyorum" şeklinde konuştu.
EN ÇOK İHRACAT ALMANYA'YA
İlk kiraz hasadının sevincini yaşadıklarını kaydeden Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise şunları söyledi:
"İlimizde 8 bin 200 ailemiz kiraz yetiştiriciliğiyle uğraşıyor. Bu ailelerimiz yaklaşık 100 bin dekar alanda 3 milyon 300 bin kiraz ağacı ile bu işi gerçekleştirmektedir. Ülkemizde yetiştirilen kirazın yüzde 8'i ilimizde yani 550-560 bin ton kirazın 44-45 bin tonu ilimizde yetiştirilmektedir. Bu kirazımızın da büyük bir çoğunluğunu yurt dışına ihraç etmekteyiz. İlk kirazımız çıkmakta ve Avrupa'nın sofralarını süslemektedir ve ülkemizde de büyük market zincirlerinde hemen yerini alacaktır. Kirazımız bugünden itibaren temmuz ayının sonuna kadar hasadı sürmektedir. Değişik kiraz çeşitleri ile birlikte Erkenci, Orta Erkenci, Geç Erkenci kiraz çeşitleriyle devam etmektedir. Geçen yıl itibariyle 38 bin 500 ton kirazı yurt dışına ihraç ettik. Rekoltemizi bu yıl 44 bin ton beklemekteyiz. Üretimimizin büyük bir kısmı ihraç ediliyor. En büyük alıcımız Almanya'dır."
MİKROKLİMA ETKİSİ
Kiraz üreticisi İlyas Coşkuner de, kirazın ilk hasadına başladıklarını belirterek "8 Nisan itibariyle. Sancaklı Bozköy'de ikamet ediyoruz. Burada kiraz üretimi yapıyoruz. Bölgemizin mikroklimasından dolayı erkenci üretimi yapan Türkiye ve dünyadaki tüm kiraz üretimi yapan yerlerden 8-10 gün daha avantajımız var. Bunu buradaki mikroklimaya borçluyuz, buradaki doğal iklime borçluyuz. Hasadımızı yaptık, rekoltemiz güzel. Güzel bir sezon geçirmeyi diliyorum. Hasatta bir zarar oluşmazsa üretimi iyi bekliyoruz. Geçen sene don zararı vardı. Buy yıl bir zarar gözükmüyor. İyi bir sezon geçirmeyi diliyoruz."
İSTANBULLU 250 TL'DEN YİYECEK
İstanbullunun şuan kirazın kilosunu 250 TL'den yediğini kaydeden İstanbullu kiraz alıcısı Celil Görmez, "İstanbullu kirazı şuan 250 TL'den yiyor. 100 gramlık şaliler halinde satılıyor. Şalisi 20 TL, 25 TL civarında satılmaktadır. Bu kar amaçlı değil. Maksat Bozköy'ün kirazı alıcı bulsun. Şali halinde 100 gramı 25-30 TL'den satılıyor. Fiyatlarda artış olabilir. Bu yıl erkenci kirazda mahsul biraz kıt görünüyor. Onu zaman belirleyecek.