Haberler

Kırsal Kalkınmaya 1.1 Milyarlık Hibe Desteği

Abone Ol

Kırsal kalkınmaya 1.1 milyarlık hibe desteğiMANİSA - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörlüğü, IPARD II Programının 3. Çağrı ilanını duyurmak amacıyla, paydaş kamu kurumlarının temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya geldi.

Kırsal kalkınmaya 1.1 milyarlık hibe desteği

MANİSA - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörlüğü, IPARD II Programının 3. Çağrı ilanını duyurmak amacıyla, paydaş kamu kurumlarının temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya geldi. TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu 3. Çağrı Döneminde Türkiye genelinde 1 milyar 100 milyon TL hibe verileceğini söyledi.

TKDK tarafından yürütülen IPARD II Programının 3. Çağrı ilanında yatırım yapacak olan üreticilere milyonlarca lira hibe desteği verilecek. Verilen hibe destekleri ile hem üreticiler yatırım yaparken bir yandan da iş gücüne katkı sağlanmış oluyor. TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Çağrı ilanını duyurmak amaçlı gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa'nın topraklarının bereketli olmasının yanında ciddi bir üretim geleneğinin de olduğunu kaydetti. Yapılması gerekenlerden bahseden Vali Güvençer, "Çeşitlendirme, katma değeri artırma, markalaşma, dış pazarlara açılma ve mümkün olabildiğince tarımda teknoloji kullanımını artırma, gerek organik tarıma yönelme ve olabildiğince tarım potansiyelini tarıma dayalı sanayiyle buluşturma. Bu proje ve fon kaynaklarının kullanımı Manisa tarımının alacağı mesafede hızlandırıcı faktör olarak son derece önemlidir" dedi. Vali Güvençer, proje miktarının artmasına rağmen proje sayısının giderek düştüğünü kaydetti.

Ülke ekonomisine büyük destek

TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, 2007 yılında kurulan TKDK'nın kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına, tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna, gıda güvenliği, çevre ve hayvan refahı konularında AB standartlarında kurulan yatırımlara hibe desteği vererek ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.

Uslu, IPARD l Programı ve IPARD 2 Programı 1 ve 2 çağrıları ile kuruldukları günden 2018 yılsonuna kadar Manisa'da yaklaşık 210 milyon liralık yatırıma hibe desteği vermiş olacaklarını belirtti. 2013-2016 yılları arasında kuruma başvuran ve hibe desteği almaya hak kazanan 320 proje hayata geçirildiğini kaydeden Uslu, "Hibe desteği alan yatırımların toplam yatırım tutarları 144,5 milyon TL'dir. Kurumumuzca bu yatırımlara ödenen hibe tutarı 67,7 milyon TL'dir. İlgili sektörlerde 825 kişi doğrudan olmak üzere 3 bin kişinin üzerinde istihdam sağlanmıştır. 30 kadın yatırımcı 30 kadın yatırımcı ve 145 genç yatırımcı (40 yaş altı) hibe desteklerinden faydalanmıştır" şeklinde konuştu. 2017 yılında lPARD ll Programı 1. Çağrı Döneminde 23 proje sahibiyle sözleşme imzalandığını söyleyen Uslu, 2018 yılında toplam yatırım tutarı 22,8 milyon TL olan 23 proje için 13,5 milyon TL hibe desteği ödemesinin planlandığını belirtti. Uslu, 2. Çağrı ilanı sonrasında da toplam yatırım tutarı 45,9 milyon TL olan 13 proje için Koordinatörlüğe başvuru yapıldığını ve proje incelemelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

"Yüzde 40-70 arasında hibe desteği"

TKDK desteklemeleri tüm hızıyla devam etmekte olup IPARD ll Programı 3. Çağrı İlanı yayımlandığını söyleyen Uslu, ülke genelinde yaklaşık 1 milyar 100 milyon TL hibe desteği verileceğini kaydetti. 21 Aralık 2017 tarihinde IPARD II Programı 3. Çağrı ilanının yayımlandığını belirten Uslu, "Desteklemelerimiz tüm hızıyla devam etmektedir. Yeni çağrı ile yatırımcılarımıza, ülkemiz genelinde yaklaşık 1 milyar 100 milyon Lira hibe desteği verilecek. Küçükbaş-büyükbaş besi ve sağmal hayvancılık işletmesi kurmak isteyen veya kırmızı et, süt, kanatlı eti ve yumurta tavukçuluğunda mevcut işletmesini modernize etmek isteyen yatırımcılara yüzde 40 ila yüzde 70 oranında hibe desteği sağlanacak olup bu yatırımlar için ayrılan toplam bütçe 164 milyon 706 bin 348 Euro'dur. Ayrıca kırsal alanda gerçekleştirilecek olan, yerel ürün işletmeleri kapsamında zeytin salamura, zeytinyağı, kuru meyve sebze imalatı. turşu, konserve, bakliyat işleme tesisleri gibi katma değerli ürün işletmelerine, el sanatlarına, kırsal turizm kapsamında yeme içme tesisleri ile 25 oda kapasiteli konaklama tesislerine, bitkisel üretim kapsamında tıbbi aromatik bitki, süs bitkisi, fide fidan ve mantar-misel yetiştiriciliğine, arıcılık kapsamında kovan alımı ve bal işleme tesislerine, alabalık ve sazan gibi su ürünleri yetiştiriciliğine, makine parklarına ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına yüzde 55 hibe desteği verilecek olup bu yatırımlar için de 87 milyon 239 bin 811 Euro toplam bütçe belirlenmiştir. Çağrı ilanı kapsamında belirlenen sektörlerde hibe desteği almak isteyen tüm girişimcilerimiz ayrıntılı bilgi için 444 85 35'i arayabilir ve il Koordinatörlüğümüzü ziyaret edebilirler" dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa II Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen programa Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Tarım İl Müdürü İsmail Kaya, Çevre Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, Manisa Defterdarı Şenol Gezer, Tarım İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüdaverdi Sağlam, Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı U. Murat Tunca, Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ile basın mensupları katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Hakan Güvençer Hakan Güvençer Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title