Haberler

Kobi 2007 Bilgi ve Eğitim Fuarı'nın On Sekizincisi Adapazarı'nda Açıldı

Abone Ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de Kobi'lerin Büyümesinin Önündeki En Önemli Engelin Kayıt Dışı Ekonomi Olduğunu Söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de KOBİ'lerin büyümesinin önündeki en önemli engelin kayıt dışı ekonomi olduğunu söyledi.

KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarları'nın on sekizincisi Adapazarı'nda açıldı. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nda açılan fuara TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB yönetim kurulu üyeleri, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İrfan Sezer, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, oda başkanları, sanayici ve işadamları katıldı.

ATSO Başkanı Erol Öztürk yaptığı konuşmada, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na Nobel Barış Ödülü'nün verilmesini teklif etti. Öztürk, "Ortadoğu'da 50 yıldır savaş devam ediyor. Müslüman kardeşlerimiz maalesef hayatlarını kaybediyorlar. TOBB Başkanı ve yönetimi 'Savaşın bitmesi için ne yapabiliriz' diye çalışma başlattı. 2005 yılının Nisan ayında alınan kararla TOBB, 'Barış için sanayi' adı altında bir şirket kurarak, bir adım atmıştır. Dünyada savaşların olmaması, Filistin, Türkiye ve İsrail arasında

ekonomik işbirliğini geliştirmek ve böylece barışa katkı sağlamak maksadıyla yola çıktı. Batı Şeria'da İsrail sınırında 10 bin kişinin istihdam edileceği 800 dönüm arazi üzerinde 50 bin KOBİ'nin yerleşeceği 20 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldılar. Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez Ankara'da bir araya gelerek protokol imzaladılar. Kan gölüne son vermek, bölgeye ve dünyaya barış gelmesi için protokol imzaladılar. Bu çok büyük bir olay. Bu olayı sağlayan TOBB Başkanı

Rıfat Hisarcıklıoğlu ve yönetimini tebrik ediyorum ve kendilerinin Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini teklif ediyorum. Başkanımız dünyaya örnek olacak bir olayı gerçekleştirdi" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise KOBİ'lerin Türk ekonomisinin yüzde 99,5'ini oluşturduğunu ifade ederek, "KOBİ'ler deyince Türk ekonomisinin yüzde 99,5'inden bahsediyoruz. Bu müthiş bir oran. Bu oran gelişmiş ülkelerle aynı. Ama maalesef ülkemizde halen KOBİ tanımı, kim KOBİ'ye girer, kim giremez belli değil. Hangi kuruma giderseniz farklı muamele oluyor. Türkiye'de 8 tane farklı KOBİ tanımı uygulanıyor. Böyle bir gariplik, acayiplik olması mümkün değil. Bütün dünyada KOBİ tanımı tekken bizde 8 tane

tanımı var. Bir kamu kurulu KOBİ sayılıyor diğeri sayılmıyor. KOBİ'ler olarak bir acayipliğin içindeyiz. Önümüzdeki dönem Türkiye bu gariplikten kurtulur, biz de söylemekten vazgeçeriz. Bütün gelişmiş ülkelere baktığımız zaman hizmet sektörleri de KOBİ tanımı içinde. Ama maalesef bizde hizmet sektörleri KOBİ tanımı içinde değil" şeklinde konuştu.

16 yıl önce dünyada duvarların yıkılmasıyla birlikte yeni bir dünya düzeninin ortaya çıktığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Buna küresel dünya denmeye başlandı. Bu ne diye baktığımız zaman çok basit bir tanımı var. Ekonomide sınırlar kalktı. Adapazarı'nda ne üretirsek üretelim, dünyanın herhangi bir ülkesine satabilme şansımız var. 1990 yılından sonra dünya ekonomisindeki sınırlar kalktı. Dünya ticaret hacmi 90'larda 1 trilyon dolarken şu anda 12 trilyon dolar. Yani dünya ticaret hacmi 12 misli büyümüş.

Dünyanın hiçbir döneminde dünya ticaretinin 12 misli büyüdüğü bir dönem olmadı. Bu bizim için müthiş fırsat sunuyor. Yeni kurulan düzen içinde galiplerin ve başarılı olanların içinde yer alabilmek için hızlı büyüyor olmamız lazım. Fakat bizde bir laf var, KOBİ küçüktür güzeldir. Aman güzel olsun benim olsun bana kalsın. Bu anlayış yıkıldı. Dünya ekonomisinde söz sahibi olmak istiyorsanız büyük olmanız lazım. Türkiye'de kurulan bir şirket 5 yıl sonunda aynı seviyede kalıyor. Bizim büyümemizdeki en önemli

engel kayıt dışılık. Sistem maalesef Türkiye'de faaliyette bulunan şirketleri kayıt dışı çalışmaya mecbur bırakıyor. Rakamlara baktığımız zaman yüzde 50 kayıt dışı var. Bundan en çok rahatsız olan kim derseniz, ben ve Türk iş alemi. Aslında hepimiz kafamızı yastığa koyduğumuz zaman rahatça uyumak istiyoruz. Ama bir taraftan da iş yapmak durumundayız. İş yapmaya kalktığın, kayıt altına girdiğin zaman faaliyet gösterebilmen mümkün değil. Fakat kayıt dışına çıktığın zaman da rahat uyuyabilmen mümkün değil.

Onun için bir an önce bizleri kayıt altına alan bir sistemi ortaya getirir olmamız lazım. Bizim hızla, sistemimizi, ekonomimizi kayıt altına alır noktaya getirmemiz lazım. Kayıt altında çalışmayı teşvik etmek lazım. Kayıt altında çalışmayı teşvik edemezsek biz hızla büyüyemeyiz. Hızla büyüyemezsek yarın bu ülkede faaliyette bulunan bütün sektörlere baktığımız zaman yabancı bayrak görürüz. Eğer Türk bayrağı görmek istiyorsan, ekonominin kayıt altına alınmasını hızla teşvik ediyor olmamız lazım. Bu da bizi

hızlı büyütecektir" dedi.

Bilgi ve teknolojinin hızla geliştiğini, markalaşmanın önemli olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hızlı olmak durumundayız. Bilgi çağında KOBİ'lerin hızla hareket ediyor olması lazım. Yoksa yem oluruz. Dünyanın en büyük 1. ve 2. şirketleri bir araya geliyor evleniyorlar. Diğerlerini yutabilmek için. Bizim hem hızlı hareket ediyor, hem de hızla büyüyor olmamız lazım. Bu devirde markalaşmak çok önemli. Ne yaparsanız yapın yaptığınız işte markaysanız fiyatınız da, hizmetinizde farklı oluyor. Bugünkü devir

marka devri. Eğer markalaşamazsak yani farklılık arz edemezsek markalaşmamız mümkün değil. O zaman da katma değeri yani karı elde edebilmemiz mümkün değil. Bizim bu devirde yapmamız gerekenlerden bir tanesi bu. Türk müteşebbisleri olarak 'inamasyon' işi çok önemli. Yani yenilikçilik. Yaptığınız işte yenilikçi olacaksınız" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu son olarak, KOBİ'leri fuara davet ederek, "Bu fuarda hazine var. 1 milyar YTL var. 1 milyar YTL KOBİ'leri bekliyor. 2008'de bu rakam daha yüksek olacak. Ne olur bu fuarı gezerken iyi inceleyin. Proje üretin ve bu desteği kullanın" dedi.

Konuşmaların ardından iki gün sürecek olan fuarın açılışı gerçekleştirildi.

(İÇ-AK-CMH-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title