Haberler

Kocaeli'de Sürdürülebilir Tarım" Çalıştayı

Abone Ol

Sanayi kenti Kocaeli'nin tarım sektöründeki potansiyelini belirlemek amacıyla düzenlenen "Kocaeli'de Sürdürülebilir Tarım" çalıştayı başladı.

Sanayi kenti Kocaeli'nin tarım sektöründeki potansiyelini belirlemek amacıyla düzenlenen "Kocaeli'de Sürdürülebilir Tarım" çalıştayı başladı.

İzmit ilçesindeki bir otelde Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) iş birliğiyle düzenlenen çalıştaya, kentte tarım sektöründe söz sahibi olan kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çiftçiler katılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin güçlü sanayi üretimi ve ülke ekonomisinde azımsanmayacak ölçüde payı bulunan, tarımsal faaliyetleri gerçekleştirilebileceği nadide kentlerden biri olduğunu söyledi.

Kocaeli'nin dört mevsimin bir arada yaşanması, tüm turizm faaliyetlerinin yapılabilmesinin yanında verimli topraklarının dolayısıyla tarıma da oldukça elverişli bir bölgede olduğunu vurgulayan Özak, tarım alanlarının il yüz ölçümünün yüzde 30'unu kapsamasının kentin bu alandaki potansiyelini gözler önüne serdiğini kaydetti.

Özak, göreve geldiklerinde "Kentte ne varsa aynısını köylere de götüreceğiz" dediklerini hatırlatarak, "Bugün baktığımız zaman köylerimiz kent merkezlerimizle yarışır hale geldi, gelmeye devam ediyor ve cazibesi her geçen gün artıyor." diye konuştu.

"200 ton yem bitkisi dağıtacağız"

Köylerde yaşam kalitesi yükseldikçe tarıma olan ilgi ve isteğin de arttığına dikkati çeken Özek, şöyle devam etti:

"Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üretenin ve üreticinin yanında yer aldık. Bu kapsamda 15 bin kovan altlığı, 500 termo kovan, 700 ton yem bitkisi dağıttık. Bu sonbaharda da bin 200 ton yem bitkisi daha dağıtacağız. 50 bin meyve fidanı dağıtıldı ve yeni aldığımız mavi sertifikalı 50 bin ceviz fidanlarının dağıtımı bu kış başlayacak. 41 Çiftçiye 41 Sera Projesi başladı ve yürüyor. Yine 450 çiftçimize sera naylonu dağıtımı yapıldı. Nesli tükenmekte olan Kandıra hindisini korumak ve yavru hindi üretimini arttırmak amacıyla dağıtım yapıldı ve bundan sonra da devam edecek. Kandıra mandası yetiştiriciliğini de teşvik ediyoruz. Köylerimizde mobil olarak çalışan veterinerlerimiz ve ziraat mühendislerimiz, çiftçiliğin geliştirilmesi anlamında teknik hizmet veriyor. Daha sayamayacağım birçok hizmeti belediye olarak sürdürüyoruz."

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan da ihracata dayalı ve katma değeri yüksek üretim yapan sanayi topraklarının Kocaeli'nin yüz ölçümünün yüzde 2'sini kapladığı bilgisini vererek, geri kalan 3 bin 600 kilometrekarelik alanın ise tarımsal üretim için çok verimli topraklardan oluştuğunu ifade etti.

Yüksek katma değerli sanayi ürünlerini geliştirirken diğer taraftan da nitelikli tarım ürünlerinin yetiştirmeye ilişkin faaliyetleri yürütmeleri gerektiğini vurgulayan Ayhan, "Doğu Marmara 5 ilden oluşuyor ve bu illerin ortak özelliklerinden biri de verimli tarım alanlarına sahip olmaları. Bölgemizde ülkemizin diğer bölgelerine göre nispeten daha verimli toprak yapısı var. Sakarya ovasında verimli toprak derinliği 120 santimetre, bu çok önemli." dedi.

Ayhan, "Bilinçsiz ekim ve dikim nedeniyle topraktaki mineral sayısının azaldığı bir atmosferde bölgemizdeki bu tarımsal niteliklerin varlığı bize güç veriyor. Bu potansiyeli üretime döndürmemiz gerekiyor. Bunun için de planlı ve düzenli çalışmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli İl Tarım Müdürü İlhan Özel ise sanayiye verilen öncelikten dolayı kentte tarımsal üretimin payının azaldığına işaret ederek, "Ancak verimli arazilerimiz, iklimimiz ve pazara yakınlık gibi özelliklerimizden dolayı tarımda avantajlı bir kentiz. Sahip olduğumuz bu potansiyelimizi en iyi şekilde kullanabiliriz." diye konuştu.

Özel, düzenlenen çalıştayın Kocaeli'de tarımla ilgili planlama ve koordinasyonun nasıl olması gerektiğine ışık tutacağını da sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından "Doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi", "Bitkisel üretim ve sağlığı", "Hayvansal üretim", "Gıda güvenliği" başlığında oluşturulan 4 grup çalışma oturumları bölümüne geçildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kocaeli Üniversitesi Marmara Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title