Koltuğuna Kadar Haczedildi
Mardin Belediyesi'nden 10 milyon lira alacağı olan işçilerin başlattığı haciz işleminde, başkanın makam koltuğunun da aralarında bulunduğu eşyalara el konuldu.
TBMM Genel Kurulu'nda, Mardin'in de aralarında bulunduğu "13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın kabul edildiği gün, Mardin Belediyesi'ne haciz geldi.
Mardin Belediyesi'nden toplam 10 milyon lira alacağı olan işçiler, avukatlar ve icra memurlarıyla birlikte belediyede haciz işlemi başlattı. Bu kapsamda Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu'nun makam koltuğunun da aralarında bulunduğu ve belediyenin işlerini aksattırmayacak eşyalar haczedildi. Mardin Belediye Başkan Yardımcısı Murtaza Varlık'ın ise, makam koltuğuna el konulmaması için avukatlarla uzlaşmak istediği görüldü.
Avukat Baki Bedirhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediyeden alacağı bulunan işçilerin mağdur olduğunu ve haklarını alabilmek için belediyede haciz işlemi başlattığını belirtti.
İşçilere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Bedirhan, şunları söyledi:
"Bir davanın kısmen kabulünden kaynaklanan ücret alacaklarından dolayı Mardin Belediyesi'nce 53 işçi arkadaşın maaşlarına haciz yapılmıştır. Maaşından başka geçim kaynağı olmayan işçiler maalesef bu ay maaşlarını alamayacaklar. Bu dünya tarihinde bir ilktir. Mardin Belediyesi'nin menkul mallarına haciz kararı aldık. Biz de menkul mallarını haciz ediyoruz. Belediyedeki işçi sorunlarını herkes yakından biliyor. Yaklaşık 20 yıldır ücretleri tam ödenmedi. Buradan hükümete sesleniyoruz. Kendi işçinize sahip çıkın. Kendi işçisinin maaşına haciz koyan bir belediye. Bu kötü örneği ortadan kaldıralım. Biz bu alacaklarımıza karşı takas talebinde bulunduk. Maalesef belediye bu takas teklifimizi kabul etmedi. Şimdi belediyedeyiz. Bilgisayarlarını, koltuklarını, sandalyelerini haczediyoruz. Çünkü yapabileceğimiz başka bir şey yok."
Mardin Belediye Başkan Yardımcısı Murtaza Varlık da belediyenin bu borcu ödeme imkanının bulunmadığını belirterek, "Bunun getirdiği bir sıkıntı var. Arkadaşlarımız da bunu biliyor. Bizim dönemimizde personelimizin şartlarının en iyi olduğu dönem. Alacakları tabii ki haklarıdır. Her zaman saygı duyduk. Belediyenin bugün bunu ödeme şansı yok. Umarım ki bundan sonra oturulur, konuşulur. Ekstra kaynaklar oluşturulur. İnşallah bu sorunu çözeriz. Bugün itibariyle imkanlarımız bu sorunu çözmeye yetmiyor" diye konuştu.
İşçiler adına açıklama yapan Memduh Öztürk de belediye çalışanlarının alacaklarının kangrenleşen bir sorun haline geldiğini, bundan dolayı nisan ayında 69 işçinin dava açtığını bildirdi.
Baskılara boyun eğen yaklaşık 17 işçinin davalarını geri çektiğini savunan Bedirhan, şunları kaydetti:
"Geriye 52 arkadaşımız kaldı. Şu anda mahkeme bitmiş kararını vermiş durumda. Ayrıca belediyenin, temyiz kararından kaynaklı 64 bin 200 lira civarında bir alacağı söz konusu oldu. Belediye para için işçilerin maaşlarına kişi başı bin 200 liradan bir haciz işlemi gerçekleştirdi. Bizim alacağımız 8 milyonu görmezden gelen belediye, kendi 64 bin lirası için bu ay arkadaşlarımızın tamamını mağdur etmiş durumdadır. Bu çok hoşumuza giden bir tablo değil. Şu anda görmüş olduğunuz koltuk, Mardin Belediye Başkanı'nın makam koltuğu. Bu bütün Mardin halkının onurudur. Bu sadece bugün görevde bulunan Beşir Ayanoğlu'nun koltuğu değildir, Mardin halkının koltuğudur. Bunun alınmasına sebep olanlar bu halka hesap verecekler."