Konfeksiyon Yan Sanayinde 2023 Hedefi 6 Milyar Dolar
Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, konfeksiyon yan sanayi ihracatının 13,3 milyon dolarlık kısmını AKİB'e üye firmaların karşıladığını belirterek, sektörün 2023 yılı ihracat hedefinin 6 milyar...
Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, konfeksiyon yan sanayi ihracatının 13,3 milyon dolarlık kısmını AKİB'e üye firmaların karşıladığını belirterek, sektörün 2023 yılı ihracat hedefinin 6 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Tekstil ve hazır giyim sanayine girdi sağlayan konfeksiyon yan sanayinin önemi gerek iç pazarda gerek ihracatta giderek artıyor. Türkiye, konfeksiyon yan sanayinde 2012 yılında 158 ülkeye yaklaşık 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 2013 yılı sonunda bu rakamın 600 milyon dolara ulaşması hedefleniyor.
AKİB Aktüel Dergisi'nin Temmuz 2013 sayısına açıklama yapan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur, sektörün 2012 yılında 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve Türkiye toplam ihracatında yüzde 10,5'lik paya sahip olduğunu ifade etti. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne girdi temin eden yan sanayinin önemine değinen Uğur, bir hazır giyim ürününde kullanılan tüm yan sanayi ürünlerinin, o üründe sağladığı katma değerin yaklaşık yüzde 10 olduğunu dile getirerek, sektörün ihracata dolaylı olarak katkı sağladığına işaret etti. Uğur, bir hazır giyim ürününde kullanılan düğme, fermuar, vatka, çıtçıt, dikiş ipliği gibi yan sanayi ürünlerinin, o ürünün kalitesini ve kullanım ömrünü etkilediğini, giysilere değer kattığını vurguladı.
Türkiye'nin 2012 yılında, 2011 yılına göre yüzde 12'lik artışla 158 ülkeye 576 milyon dolarlık konfeksiyon yan sanayi ürünü ihraç ettiğinin altını çizen Uğur, 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında bir artış yaşandığına ve 337 milyon dolarlık ihracat yapıldığına dikkat çekti. AKİB'in konfeksiyon yan sanayi ihracatının 2012 yılında 13,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Uğur, "2012 yılında AKİB'den gerçekleştirilen konfeksiyon yan sanayi ihracatının ilk üç ürünü; 5,1 milyon dolarla dokunmamış mensucat, 3,4 milyon dolarla kordelalar ve 2,8 milyon dolarla kapitoneli mensucat oldu. 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde de bu sıralama aynı şekilde devam etti. AKİB'in 2012 yılı ihracatında Suriye yüzde 37 pazar payı ile ilk sırada, ABD yüzde 8 ile ikinci, İngiltere de yüzde 7 ile üçüncü sırada yer aldı" dedi.
Daha çok iç pazara yönelik üretim yapan sektörün, Ar-Ge, inovasyon ve tasarımla 2023 yılında 6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediğini aktaran Uğur, hazır ve konfeksiyon sektörünün 2023 hedefinin ise 60 milyar dolar olduğunu kaydederek, "Bir hazır giyim ürününde kullanılan tüm yan sanayi ürünlerinin o üründe yarattığı katma değerin yaklaşık yüzde 10 olduğu göz önünde bulundurulursa bu hedefe ulaşmada konfeksiyon yan sanayinin büyük önemi olduğu rahatça söylenebilir" ifadelerini kullandı. - MERSİN