Haberler

GYODER Başkanı Aziz Torun: Konutta 'İstersen Al' Devri Bitti

Güncelleme:
Abone Ol

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Konuta talep artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? 'İstersen al' devri bitti." dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Konuta talep artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? 'İstersen al' devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız." dedi.

GYODER tarafından Raffles Hotel İstanbul'da düzenlenen Gayrimenkul Zirvesinin 15'incisi başladı.

Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün 2 milyon kişiye istihdam sağladığını, 200 alt sektörü desteklediğini ifade etti.

"BU MODEL BİZİ YARI YOLDA BIRAKABİLİR"

"Fırtınalı, tipili kışa dönersek ne yapacağız? Bir hazırlığımız var mı? Gayrimenkul sektörü olarak ben olduğundan emin değilim, endişelerim var. Biz 10 yıldır hep 'yapıyoruz satıyoruz' diyerek yolumuza devam ediyoruz ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir. Sayın bakanın söylediği gibi böyle bir olumsuzlukta en önce ve en fazla etkilenecek sektör gayrimenkul sektörüdür. Gerek yerli gerek yabancı yatırımcının gayrimenkul alımlarını erteleyecektir. Kredi imkanları zorlaşacaktır. Sektör olarak planlarımızı hep iyimser tahminlere göre yapma alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Planlarımıza B ve C şıkkını da eklemeliyiz."

"KONUTTA 'İSTERSEN AL' DEVRİ BİTTİ"

Torun, konuta yönelik talebin her geçen gün konut arzı gibi arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Konuta ihtiyaç genç nüfus, nitelikli konut talebi gibi nedenlerle artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? ya da arz edilen konut fiyatlarına göre talep devam edecek mi? Artık 'istersen al' devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız. Gelecek için bunu yapıyoruz diyemiyorum."

Torun, salonda bulunan üreticilerin büyük kısmının metrekaresi 4 bin liranın altında konut üretme imkanı olmadığını ifade ederek, orta ve alt gelir grubuna bu şartlarda konut üretemeyeceklerini vurguladı.

"UCUZ ARSA YOK"

"Ucuz arsa yok. dolayısıyla kamu desteği olmadan sektörün ucuz konut üretme imkanı yok" diyen Torun, bugünkü maliyet ve fiyatlara göre satın alma gücüne sahip alıcı sınırsız değil. Bir arz talep yetersizliği var ya da bir talep yetersizliği ile karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Torun, bu riski bertaraf etmek için sektör analizlerine, proje bölgesinin demografik yapısına, gelir seviyesine, hedef kitleye uygun konsept proje geliştirmeye, araştırma ve geliştirme konularında fizibilite yapmaya gerek olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Şimşek Aziz Torun İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Emlak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (15)

Oz:

Balon patlayacak desene! Haydi güle güle

Yanıtla019
doğrucu davut:

mühendisim, yaptığım konutun sayısını unuttum, hala kirada oturuyorum. Neden?çünkü konutun metrekaresi mühendis maaşı kadar. yüz metre kare ev almak için yüz ay yemeden, içmeden yaşamak lazım.

Yanıtla117
yusuf:

yaptıgın konutun sayısını unutacak kadar ıs yapıp ev alamadıysan paran bereketsız demektır! bır yerde yanlıs yapıyorsun ama nerede!

313
Adanalı:

patlasın üç beş firma iflas etsin evler ölü fiyattaan gitsin ki vatandaş ev sahibi olsun yoksa ömür boyu banka kredisi ödeyeceğiz.

Yanıtla06
MUHSIN:

YAU BEN SU SORUYU SORMAK ISTIYO TATLI SU KAYNAKLARI AZALIYO ZAMAN GELECEK MULIKLARDA SU GEMIYECEK GITIKCE KURAKLIK OLUYO!!!!!

Yanıtla24
SEKTOR ZORDA:

Dediklerini tercume edeyim, cunku diplomatik dille konusmus. Ben de bu sektorun icindeyim, su an piyasa durgun. Belirli bir doyuma da ulasti. Daireye yatirim pek akil kari degil cunku fiyatlar gercekten yuksek. Bu isler bir kivilcima bakar, bir ates tum sektoru zemine cakar. Daire almayi dusunenler nakitte beklesin derim, cunku sonrasi icin fiyatlar mecburen dusecek. Parasi olanlar zaten aldi, satamadikca ne olacak?

Yanıtla05
kemalist devrimci:

Patlasın bi zahmet. Kimsede para yok ev sadece araplara satılıyor.

Yanıtla04
YOKAGA:

İKİ ÜÇ SENE ÖNCE METREKARESİ BİN TL DEN UYGUNDU VE ALMAYI DÜŞÜNEN ÇOK İNSAN VARDI FAKAT ŞİMDİ METREKARE İKİ HATTA ÜÇ BİN TL OLUNCA BİRDE BANKA KREDİSİ İLE ALACAĞIMIZI DÜŞÜNÜRSEK MECBUREN KİRACILIĞA DEVAM İNŞAAT FİRMALARI FİYATI TIRMANDIRDI EH ARTIK YAPACAK BİRŞEY YOK İNŞAATÇI KALİTE ARABAYA BİNİP LÜKS YAŞAYACAK DİYE BİR DAİREYE O PARAYI VERMEMEM ALAMAMDA YAPAN İNŞAATÇI KENDİSİ OTURSUN YAPTIĞI DAİREDE

Yanıtla04
DEBRELİ:

MÜTAHİT LİK YAPAN BİR ABİMİZ VAR BURSADA YÜZON METRE KARE BİNANIN DAİRE MALİYETİ YETMİŞ İLA SEKSEN BİN OLDUĞUNU SÖYLÜYOR ARSA DAHİL FAKAT BEN GEÇ SATARIM AMA İKİYÜZDEN AŞAĞI VERMEM FAZLASI OLUR ALTI OLMAZ DİYOR BİNA YAPTIĞIM YERDE DİĞER MÜTAHİTLERDE BANA UYAR DİYOR YAZIK DEĞİLMİ ABİ İNSANLAR BU KADAR KOLAY KAZANAMIYOR BU PARALARI ÇOCUKLARININ AİLESİNİN BOĞAZINDAN KESİP EV SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞIYORLAR BU İŞLER BÖYLE OLMAMALI

Yanıtla04
MALİK:

YABANCIYA SINIRSIZ EV , ARSA ALMA HAKKI VARKEN FİYATLARIN ÖZELLİKLE BAZI KENTLERDE DÜŞMESİNİ BEKLEMEK HAYALDİR

Yanıtla03
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title