Körfez'in Parası IMF'ye Gelsin, Dünya Ekonomisinin Rotasını Birlikte Çizelim
Küresel Krizin Kıskacına Aldığı Ülkelerin Rahatlatılması İçin İngiltere Başbakanı Gordon Brown'dan İlginç Bir Öneri Geldi. Petro -Dolar Zengini Araplara Paralarını IMF'ye Vermelerini Öneren Brown, Bunun Gerçekleşmesi Halinde Dünya Ekonomisinin Geleceğinin Şekillenmesinde Körfez Ülkelerinin de Söz Sahibi Olacağını Söyledi.
Küresel krizin kıskacına aldığı ülkelerin rahatlatılması için İngiltere Başbakanı Gordon Brown’dan ilginç bir öneri geldi. Petro-dolar zengini Araplara paralarını IMF’ye vermelerini öneren Brown, bunun gerçekleşmesi halinde dünya ekonomisinin geleceğinin şekillenmesinde Körfez ülkelerinin de söz sahibi olacağını söyledi. Uzmanlar ise ABD ve diğer endüstrileşmiş G-7 ülkelerinin hakim olduğu IMF’nin desteklenmesi konusunda Körfez ülkelerinin isteksiz davranabileceği uyarısında bulunuyor.
KÜRESEL finansal kriz, Batı’yı Ortadoğu’nun zenginlerine kadar düşürdü. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, petro-dolar zengini Araplar’a paralarını IMF’ye vermeleri gibi ilginç bir öneri getirdi. Brown’ın Körfez ülkelerinden zor durumdaki ülkeleri kurtarmak için kullanılacak IMF rezervlerine katkıda bulunmalarını istemesini bazı haber ajansları ’yalvardı’ diye niteledi. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de kapsayan Körfez ziyaretinin ilk durağı Suudi Arabistan’da, işadamlarıyla yaptığı kahvaltıda Brown, "Sizin ülkenizin kritik bir rol oynayacağına inanıyorum ve sizin sesiniz de duyulmalı. Bu tartışmaların yapılacağı masada Suudi Arabistan’ın meşru yerini alacak olmasından memnuniyet duyuyorum" dedi. Brown sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizin bir kısmınızın ve diğer Körfez ülkelerinin uluslararası fona (IMF) katkıda bulunarak global küresel kirizin başka ülkelere sıçramasının önüne geçmek isteyeceğinizi umuyorum. Bulaşıcı olan bu hastalığı durdurmanın ve gelecek için finansal sistemde yeniden güven oluşturulmasının herkesin çıkarına olduğuna inanıyorum."
Destek gelmeyebilir
Uzmanlar ise ABD ve diğer endüstrileşmiş G7 ülkelerinin hakim olduğu IMF’nin desteklenmesi konusunda Körfez ülkelerinin isteksiz davranabileceği uyarısında bulunuyor. Kuveyt Finans Bakanı Mostafa al-Shimali, Al-Anbaa gazetesine "Kuveyt Brown’ın ne önerdiğini dinlemeye hazır. Dünya piyasalarını desteklemek konusu yatırım fırsatlarına ve bunların geri dönüşlerine bağlı" açıklamasını yaptı. Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın da katılacağı 15 Kasım’da Washington’da yapılacak G-20 zirvesinde mevcut krizin bir daha tekrar etmemesi için finansal sistemde yapılması muhtemel reformların gündeme gelmesi bekleniyor. G-20 zirvesinden önce hiçbir Körfez ülkesinin IMF’i desteklemek için söz vermeyeceği söyleniyor.
Petrolde istikrar
OPEC’in fiyatları artırmak için aldığı üretimi azaltma kararını geçtiğimiz günlerde eleştiren Brown, iş dünyasına istikrarlı petrol fiyatının herkesin yararına olduğunu anlattı. Brown, Cidde’de temmuz ayında petrol üreticileri ve tüketicilerini bir araya getiren toplantıda, üretici ve tüketici ülkelerin, daha istikrarlı enerji fiyatları gibi ortak çıkarları olacağını ifade etti. OPEC geçen ay petrol üretimini günlük 1.5 milyar varil azaltarak düşen fiyatları yukarıya çekmeyi hedeflemişti.
Türkiye en çok para alan 4’üncü ülke
DÜNYA Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, "Kaynak aktardığımız ülke sıralamasında Türkiye dördüncü sırada. Biz Türkiye’ye çok önem veriyoruz" dedi. Katsu, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) başkanları ve bir grup iş adamının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 86 ülkenin iştirakiyle kurulan Dünya Bankası’nın dünyada 6 operasyonel bölge oluşturduğunu söyledi. Oluşturulan operasyonel bölgelerin ağırlıkla Asya ve Afrika kıtalarındaki ülkelere hizmet verdiğini belirten Katsu, finansal destek verdikleri ülkelerin genellikle yoksul ve geri kalmış ülkeler olduğunu belirtti.
20 yılda dünya ekonomisi iki katına çıkacak
MEVCUT krizin ancak global bir işbirliği ile çözüleceğine inandığını belirten Gordon Brown, başarılı global bir ekonomide korumacılığın yeri olmadığı mesajını veren bir dünya ticaret anlaşması üzerinde çalıştıklarını hatırlattı. Körfez gezisine Brown, Ekonomi Bakanı Peter Mandelson ile aralarında Tony Hayward (BP CEO, Peter Levene (Lloyds Yönetim Kurulu Başkanı), Malcom Brinded (Royal Dutch Shell Yönetim Direktörü) ve Dick Olver’ın (BAE Systems Yönetim Kurulu Başkanı) da olduğu 20 kadar İngiliz üst düzey yöneticiyi de götürdü. Brown’ın "Dünya ekonomisini 20 yılda bugünkünün 2 katına çıkacağına inanıyorum" sözleri dikkat çekti.
Küresel kriz konuşulurken Bush ’G-20 de ne’ dedi
GAFLARIYLA bilinen ABD Başkanı George W. Bush’un, 10 ekimde küresel krizi telefonda konuşurken G-20 zirvesi öneren Avustralya Başbakanı Kevin Rudd’a "G-20 de ne" dediği ortaya çıktı. The Weekend Australian, Rudd’un Sydney konutunda düzenlediği akşam yemeğinde konuşmanın geçtiğini haber yaparken, hem Washington hem de Sydney iddiayı yalanladı. Avustralya Başbakanı Rudd, Bush ile arasında geçen konuşmayı sızdırdığı için eleştiri bombardımanına tutuluyor. Ülkedeki Liberal muhalif lider Malcolm Turnbull, ’sızdırma’ ile Bush yönetiminin rencide edildiğini ve utandırıldığını söyleyerek Başbakan Rudd’un özür dilemesini istedi. Olayın Avustralya’daki yansımalarının dışında, böylesine büyük bir finansal kriz yaşanırken dünyanın en büyük ekonomisi ABD’yi yöneten Bush’un G-20’den habersiz olması endişeyle karşılandı.
Dünyayı Çin ve Hindistan kontrol edecek
FOX, The Wall Street Journal ve News Corp. gibi dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının sahibi Rupert Murdoch, gelecek birkaç on yıl içerisinde dünyayı Çin ve Hindistan’ın şekillendireceğini söyledi. Bu iki ülkenin tarihsel olarak dünyaya kapalı konumlarından ekonomik birer güce dönüşmekte olduklarını ve bu gelişmenin dünyayı yeniden şekillendireceğini anlatan Murdoch, "Bu iki ülkenin halkı, yokluğun ne olduğunu biliyor, yeteneklerini ve yaşam koşullarını geliştirmeyi amaçlıyor, tüm dünyaya neler yapabileceklerini göstermeyi istiyor" dedi.