Haberler

"Kötü Niyetliler Yararlanıyor"

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, yeni çek yasasının mağdurlar oluşturmaya başladığını ileri sürdü.

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, yeni çıkan ve binlerce kişinin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla hazırlanan çek yasasının başka mağdurlar oluşturmaya başladığını ileri sürerek, "Görülüyor ki iyi niyetlerle hazırlanan yeni yasadan, maalesef kötü niyetliler yararlanıyor" dedi.

Bursa Barosu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Baro Başkanı Zekeriya Birkan, 31 Ocak 2012 tarihinde çekte hapis cezalarının kaldırıldığını hatırlatarak, "Önceden, çeklerini ödeyemedikleri için mağdur olanlar vardı ve bir yasayla onların mağduriyeti giderildi. Ancak bu kez de çek alacaklılarını mağdur eden bir süreç yaşanmaya başladı. Bankalararası Takas Odaları Merkezi verilerine göre, yasal düzenleme sonrası karşılıksız, yani ödenmeyen çeklerde azalma değil, patlama yaşanıyor. Çek yasası sonrası karşılıksız çek sayısında geçmiş yıllara göre büyük artışlar olduğu görülüyor" diye konuştu.

'ÇEKİN İTİBARI ORTADAN KALDIRILMIŞTIR'

Çekte hapis cezasının kaldırılmasının doğru bir karar olduğuna dikkat çeken Birkan, "Yasal düzenleme ile çekin itibarı ortadan kaldırıldı. Mesela, bu süreçte bankalar da ellerini taşın altına koymalıdır ve çekin itibarının yitilmemesi için üstlerine düşen görevi yerine getirmelidir. Ülkemizde yaşanan durgunluk, hükümetin frene basmasından değil, asıl, çek ve senetlerin tahsilatındaki sorundan kaynaklanmaktadır. Bu konuda acil düzenleme yapılması ve önlem alınması lazım. Çek, Senet ve İcra Kanunu'nda gereken düzenlemeler yapılmazsa ekonomik sistem kilitlenebilir ve Türk ekonomisi ciddi boyutlarda zarar görebilir" dedi.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALI

Kötü niyetli borçluların mal varlıklarını hileli yöntemlerle yakınlarının üzerine geçirdiğini ve hükümetin mutlaka çek ve senedin tahsili noktasında icra iflas yasasında yeni düzenlemeler yapması gerektiğini vurgulayan Birkan yapılması gereken değişiklikler için ise şu önerilerde bulundu:

"Çeklerin piyasada ciddi bir güven aracı olması sağlanmalı. Şu anda bankalarda her çek yaprağının sorumluluğu bin lira civarında. Eğer bunu biz bin 500 liraya çıkarırsak, banka 20 yapraklık çek verdiğinde ortalama 30 bin liralık kredi açmış olacak. Hiçbir banka güvenmediği müşterisine 30 bin liralık kredi açmaz. Dolayısıyla piyasadaki çürük elmaları temizlemiş olacağız. Ayrıca çek kesmenin bir bedeli olması lazım. Dolandırıcılık ise dolandırıcılık cezası olması gerekiyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Zekeriya Birkan Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title