Köy Köy Dolaşılarak "Aspir Bitkisi" Tanıtılıyor
Türkiye Aspir Derneği Başkanı Akınerdem: "Anadolu'da 'diken' olarak bilinen aspir bitkisini köy köy dolaşarak çiftçilere anlatıyoruz ve bitkinin verimi hakkında bilgi veriyoruz" "4 mi...
ALİ ÖZDEMİR - Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Anadolu'da 'diken' olarak bilinen aspir bitkisinin anlatmak için köy köy dolaştıklarını ve çiftçilere bitkinin verimi hakkında bilgi verdiklerini söyledi.
Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında Türkiye'de aspir üretiminin 50 bin tona ulaştığını, bunun en az 20 bin ton yağ üretimi anlamına geldiğini vurguladı.
Zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebilen, yağından sabun, boya, vernik ve cila elde edilebilen aspire olan talebin son yıllarda büyük oranda arttığının altını çizen Akınerdem, "Türkiye de aspir tarımını 2002 yılında başlattık. 2013 yılı itibariyle aspir üretiminde 50 bin tona ulaşmış bulunuyoruz. Hedefimiz milyonlarca ton aspir üretmek. Ülkemizde bu potansiyel var. Özellikle nadas alanlarının değerlendirilmeli. 4 milyon hektar nadas alanının bir kısmına aspir ekersek, ülkemizin hem yağ açığını hem de petrol açığını kapatma şansını yakalayacağız" dedi.
Üretilen aspir tohumlarının tamamının satıldığını dile getiren Akınerdem "Anadolu'da 'diken' olarak bilinen aspir bitkisinin köy köy dolaşarak, çiftçilere anlatıyoruz ve bitkinin verimi hakkında bilgi veriyoruz" şeklinde konuştu.
Akınerdem, yağışı az olan Orta Anadolu'daki kırsal bölgelerde nadas alanlarının değerlendirmesinde en uygun bitkinin aspir olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Aspir getirisi bakımından çok iyi bir bitki. Asgari rakamla dekara 100 kilogram aspir bitkisi alınırsa çiftçimizin cebine 150 liraya kadar para girer. Türkiye'de özellikle şirketler aspir bitkisi için köy köy gezip çiftçilerimizle sözleşmeli tarım yapıp alım garantisi veriyorlar. Çiftçilere tohum gibi gübre gibi destekler veriyorlar. Amacımız Yozgat başta olmak üzere bütün Anadolu'ya ve Türkiye'nin geçit bölgelerine kadar bu bitkiyi tanıtmak. Bu sayede ülkemizin ekonomisine, çiftçimizin ekonomisine, bölgemizin ekonomisine katkıda bulunacağız."
Yozgat'ta aspirin verimi yüksek olabilir
Aspir bitkisinin son yıllarda üreticiler ve yağ sanayicilerinin gündeminde olduğunu kaydeden Akınerdem, "Görünüm itibariyle Yozgat yüksek ve yağışı bol bir yer. Yağışı 700-800 milimetreye kadar ulaşan yerler var. Aspir her ne kadar kuraklık bitkisi olsa da yağışın yüksek olduğu yerlerde muhakkak verimin daha fazla olacağını düşünüyorum. Yozgat'ta verimin dekarda 200-250 kilograma ulaşacağını tahmin ediyorum. Çiftçilerden isteğimiz bu potansiyeli değerlendirip, topraklarını nadasa bırakmak yerine aspir gibi bitkileri ekmeleri" ifadelerini kullandı.
Akınerdem, aspir bitkisinin mart ayında ekilebileceğini, hasat zamanının da ağustos ayını bulabileceğini sözlerine ekledi. - Yozgat