Koza Grubuna Atanan Kayyumlara Ayda 30 Bin Lira Maaş
Grubun 22 şirketine yaklaşık 100 kişi atandı. Bu kişilere grubun kasasından aylık 10 bin lira maaş bağlanacak. 3 şirkette görev aldıkları için 30 bin lira kazanacaklar.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi ve 22 şirkete el konuldu. TMSF grubun başına Ümit Önal'ı atadı.
AYLIK 10 BİN LİRA MAAŞ
5. Sulh Ceza Hâkimi Yunus Süer, talebi kabul ederek Koza İpek Holding ve 21 şirketine kayyım atanmasına hükmetti. Kararda, MASAK ve bilirkişi raporlarında "şirketlerin ticari faaliyetten çok terör örgütüne yardım için çalıştıkları" tespiti yapıldığı öne sürülerek, "Bu sebeplerle, Hâkimliğimizce anılan şirketlerin yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyum tayini zorunlu görülmüştür." denildi.
Koza Holding'e bağlı şirketlerin yönetimlerine atanan kişi sayısı ise toplamda 100'ü buluyor. Bu kişilere grubun kasasından her ay 10 bin lira maaş bağlanacak. Atanan bir kişi ortalama üç şirkette görev yapıyor. Bu da kişi başına her ay 30 bin lira maaş anlamına geliyor.
30 BİN LİRA MAAŞ ALACAK İSİMLER
TMSF'ye geçen Show TV'nin genel müdürlüğüne atanan Ümit Önal, 1 Kasım seçimleri öncesinde de muhalif yayın yapan Koza İpek Holding'in medya şirketlerine kayyum olarak atandı. Show TV'yi geri alan Turgay Ciner haziranda Önal ile yollarını ayırmıştı. TMSF yönetiminin Önal'ı Digitürk yönetim kuruluna atadığı da iddia edildi. Önal'ın Lig TV'den de sorumlu görevi üstlenmesi bekleniyor. Önal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı AKP'li vekil Berat Albayrak'ın ağabeyi Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın yakın çalışma arkadaşı. Önal, Kanal 7'de yöneticilik yaptıktan sonra 2007 yılından Ocak 2015'e kadar Turkuvaz Medya Grubu'nun Medya Reklam Grup Başkanı olarak görev yaptı.
İPEK: HAVUZ MEDYASINA KATILSAYDIK BU OLMAZDI
Bugün TV canlı yayınında karara tepki gösteren Koza-İpek Holding'in sahibi Akın İpek, havuz medyasına girmeyi kabul etseydi başına benzer şeyler gelmeyeceğini savunarak, "Havuzun, iftiranın, rüşvetin içinde olmaktansa, varlıklı olmamayı tercih ederim. Havuza girseydim daha zengin olabilirdim, kamu ve yargı beni korurdu. Ben halimden memnunum, gayrimeşru işe girmem dedim; kayyum atadılar. Gayrimeşru bir para gösteremedikleri için, bütün şirketlere el koydular." diye konuştu.
22 şirketi var
Koza İpek Holding AŞ,
Koza Altın İşletmeleri,
Koza Anadolu Metal Madencilik,
Özdemir Antimuan Madenleri,
İpek Doğal Enerji Kaynakları
Doğu Anadolu Maden Arama,
Konaklı Metal Madencilik ve Sanayi,
Bugün Televizyonu,
Yaşam Televizyon ve Yayın,
Koza Prodüksiyon ve Pazarlama,
Rektur Reklam ve Pazarlama
İpek Online Bilişim Hizmetleri,
Koza İpek Tedarik Danışmanlık,
Az İpek Danışmanlık,
BBB İpek Danışmanlık, Reklam,
ATP İnşaat,
Koza İpek Basın ve Basın Sanayi,
ATP Koza Gıda Tarım ve Hayvancılık,
ATP Koza Turizm ve Seyahat,
ATP Havacılık ve Ticaret,
Koza İpek Sigorta Hizmetleri,
Atlantik Eğitim.
KAYYUM NEDİR?
Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanıyor. Uygulamada, gerek ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi, gerekse şirketin organsız kalması durumlarında mahkemelerden şirket için kayyum atanması istendiğine sıklıkla rastlanır. Bazı durumlarda da, kayyum atamaları, savcılığın talebi sonrası mahkeme yolu ile yapılıyor.