Haberler

Bahçeden markete gidene kadar 20 kat artıyor! Mandalina ve portakal üreticileri fiyat farkına tepkili

Güncelleme:
Abone Ol

Adana'da narenciye üreticileri tarla ile market arasındaki fiyat farkına tepkili. Bahçede kilosu 1 TL'ye satılan mandalinanın markette 20, bahçede kilosu 3 liraya satılan portakalın ise markette 45 lira olmasını eleştiren çiftçiler, "Portakalı da mandalinayı da toplamıyoruz. 1 TL'den bile alıcı yok. Şu an hepsi zarar" ifadelerini kullandı.

Adana'nın Kozan ilçesinde üreticiler, bahçede kilogramı 1 TL'ye satılan mandalinanın markette 20, bahçede kilogramı 3 TL'ye satılan portakalın markette 45 lira olduğunu söyledi.

Kozan'ın önemli narenciye üretim merkezi olan Bucak bölgesinde market ve bahçe arasında 3 kilometre olmasına rağmen marketlerde mandalinanın kilogramının 18-20 TL arasında, portakalın kilogramının 25-45 TL'den satışta olduğunu söyleyen üreticiler, duruma tepki gösterdi.

Bahçeden markete gidene kadar 20 kat artıyor! Mandalina ve portakal üreticileri fiyat farkına tepkili

"YEREL YÖNETİMLER BİZDEN ALSIN"

Çiftçi Erkan Açıcı, 80 dönüm bahçesi olduğunu belirterek, "Bucak portakalı Türkiye'de lezzeti tescilli. Coğrafi konum ve iklimi ile lezzeti farklı. Arkadaşım bana dün etiket yolladı, (markette) 44.90 kuruş portakal. Kozan'da da marketlerde mandalina 20 TL'ye kadar satılıyor. Vatandaş olarak biz de suçluyuz aslında. Yerel yönetimler muhtarlar ile görüşüp, yakın olan il belediyeleri, büyükşehirler bizlerin bahçesinden alsın; kendi illerinde ister ücreti uygun fiyata ister ihtiyaç sahiplerine dağıtsın. Hem üreten hem de tüketen mağdur olmaz." dedi.

Bahçeden markete gidene kadar 20 kat artıyor! Mandalina ve portakal üreticileri fiyat farkına tepkili

"PORTAKALI DA MANDALİNAYI DA TOPLAMIYORUZ"

Narenciye üreticisi Mehmet Yavuz ise, yaklaşık 50 dönüm bahçesi olduğunu kaydederek, "Portakalı da mandalinayı da toplamıyoruz. 1 TL'den bile alıcı yok. Süreç geçiyor ve mandalina için 20 gün var. Kabuğu bozuk cildi bozulmuş diyorlar. Şu an hepsi zarar şu an 100 bin TL zararım var" diye konuştu.

Bahçeden markete gidene kadar 20 kat artıyor! Mandalina ve portakal üreticileri fiyat farkına tepkili

"PORTAKALIN BAHÇEDE EN AZ 10 TL OLMASI LAZIM"

140 dönüm narenciye bahçesi olduğunu, ürünlerinin bir bölümünü kilogramı 1 TL'den sattığını anlatan üretici Lütfi Öztürk ise, "Benim evimin dibinde bir markette portakalın kilosu 25 TL yazıyor. Bahçede portakal en az 10 TL olması lazım ki kazancımız olsun" dedi.

Portakalın ağaçta kaldığını söyleyen Öztürk, "Toplatmak zorundayız, durması ağaca ve bahçeye zarar. Neredeyse toplanması için üstüne para vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Adana Tarım Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (31)

Ali Veli:

ve bütün bunları sadece izleyen yetkililer. Üreticinni emeğini aradaki 3-5 kişi şirket resmen sömürüyor ama hğkumet izliyor. Uzun zamandır izliyor hemde

Yanıtla13337
mahmut:

Birlik olun. Yahu bu mandalin portakal bir işletme kurup portakal suyu ambalajlayıp satabilirisniz. Torku gibi bir firma kurunuz

Yanıtla9205
Metin Yalcin:

Hal kanunu değişmeden bu ülkede hiç bir şey olmaz balık oradan kokmaya başlıyor ..

5179
Hsn:

Kesinlikle haklı üreticiler ama küçük bir eleştirim var,insanlar bazen köylerden bazen yol kenarlarından bazende bireysel olarak direkt üreticiden meyve sebze alıyor ama üretici aynı market fiyatından veriyor vatandaşa,tamam biraz fark koy ama aynı market fiyatından kakalarsan ayıp.Yani fırsatını bulan vatandaşa itelemeye girişiyor.Eleştirdiğimiz şeyi başkalarına yapmamalıyız

Yanıtla0207
tamer topaloglu:

Portakal mandalina Antalya bölgesinde bolca var. Orada neden pahalı ki orada da mı nakliye fazla

039
Demir Acer :

Araya araci sokmadan devlet ureticiden alip tuketiciye satsin o zaman 45 lik portakal duser on liraya, bak buda bir cozum, her sey serbest piyasa adi altinda aracilar kazansin diye niye ureticiler ve tuketiciler kaziklaniyor, diye sormazlarmi adama?

Yanıtla3147
Bidüşün:

Belediyeler alıp satsın bundan daha iyi gelirmi olur 3 liraya al 10 liraya sat üreticife tüketicide mutlu olsun.

Yanıtla1125
Vatan Daş:

Hükümet neden bu soyguna dur demiyor. Neden halkın fakirleşmesi için daha çok çaba gösteriyor. AKP hükümeti bu ülkenin insanların menfaatini düşünmüyor. AKP yandaşları sadece keselerini oturdukları yerde dolduruyorlar.

Yanıtla2492
Metin Yalcin:

Üreticiyi bizzat zora sokan, toptancı hal'de adamımız dediği komisyoncular kimi kime şikayet ediyorlar baştan sona bütün her şey onların kurgulamasında .. 3 harfli zincir marketleri ve büyük marketlerin ne olduğunu biliyoruz peki semt pazarlarına ne oluyor kafalarına göre fiyat yazıyorlar etiketlerine ..

Yanıtla652
Temel Temel:

semt pazarlarında her üründe en az 3 etiket var saate göre fiat değişiyor. zabıtalar karışamıyor çünki hal ve semt pazarları belli kesimin elinde. laf söylesen insana saldırıyorlar

036
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title