Haberler

Kredi Kartı Limitleri ve Taksitlerin Sınırlandırılması

Abone Ol

ASO Başkanı Özdebir: "Konunun disiplin altına alınması gerekiyordu. Bu anlamda bir düzenleme yapılması gerekliydi" ATO Başkanı Bezci: "Bu iki düzenlemenin de gelirin verimli ve bilinçli ku...

ERDAL ÇELİKEL/NECİP FAZIL ÇELİK - Kredi kartı limitleri ile bazı ürünlere yönelik taksit sınırlandırmasına üretici kesimin yanı sıra vatandaşlardan da destek geldi.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, prensip olarak bu tür müdahalelere karşı olmasına karşın, son dönemde tüketici kredilerinde çok ciddi artışlar yaşandığını söyledi.

Bu durumun sosyal anlamda hane halkına zarar verdiğini dile getiren Özdebir, "Bir sanayicimiz bana çalıştıracak eleman bulamamaktan dert yandı. Yeni müracaat edenlerin de kayıt dışı çalışmak istediğini söylemişti. Bu çok enteresan. Eleman adayı, borçlu olduğu için icraya yakalanmamak adına kayıtlı istihdam edilirse maaşlarına haciz geleceğini düşünüyor" dedi.

Konunun disiplin altına alınması gerektiğinin önemine işaret eden Özdebir, Türkiye'de ortalama okula devam süresinin 6,5 yıl olduğunu ve bu insanların ne kadar planlı davranacaklarının tartışmalı olduğunu kaydederek, "Bu anlamda bir düzenleme yapılması gerekliydi" değerlendirmesinde bulundu.

"Düzenlemeler gelirin verimli ve bilinçli kullanımını artıracak"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Türkiye'de yurt içi tasarruf göstergelerinin düşük olduğunu hatırlatarak, kredi kartının ödeme aracı olmak yerine borç finansmanı aracı olarak kullanılmasının hem hanehalkına hem de ülkenin genel ekonomik göstergelerine olumsuz yansıdığını ifade etti. Bezci, bu olumsuz tabloyu ortadan kaldıracak her türlü tedbiri ATO olarak destekleyeceklerini kaydetti.

Kart sahibinin geliri baz alınarak kredi kartı limiti ile bazı ürün gruplarında taksit sınırlaması getirilmesini de olumlu değerlendirdiğini aktaran Bezci, "Bu iki düzenlemenin de gelirin verimli ve bilinçli kullanımını artıracağını ve bu şekilde harcamaların daha dengeli olacağını düşünüyoruz" dedi.

Taksit sayısı sınırlandırılırken ürün özelliklerine ve ticari hayata uygun düşüp düşmediğine de bakılmasının önemine işaret eden Bezci, çekin eskisi gibi güvenilir bir ödeme aracı olarak görülmemesinden ticari alım satımlarda da kredi kartı kullanıldığını ve taksit sayısı sınırlandırılırken bu durumun da göz önüne alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

THD'den taksit sınırlamasına eleştiri

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar ise vatandaşların büyük çoğunluğunun günlük gıda alışverişlerinde bile kredi kartı kullandığını belirterek, "Birçok insanın cebinde 3-4 kredi kartı var. Bunları keyiflerinden almıyorlar. Gıdanın dışında mobilya ve beyaz eşya gibi temel mal ve hizmetler var. Vatandaşlar, gıda maddelerini bile taksitle alırken, daha pahalı olan dayanıklı malları alınmasında taksitlerin sınırlandırılması çok düşündürücüdür" ifadesini kullandı.

Kredi kartı taksitlerinin sınırlandırılmasının tüketicileri sıkıntıya düşüreceğini savunan Çakar, sınırlandırma getirmenin son derece yanlış bir uygulama olduğunu öne sürdü.

Çakar, vatandaşların satın alma gücü düşüklüğü nedeniyle kredi kartına muhtaç olduklarını ifade ederek, kredi kartı borçlarının azaltılmasının satın alma gücü yükseltilerek yoksulluğun giderilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Vatandaşlar memnun

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre kredi kartı sayısı 56 milyon 528 bin 466 seviyesinde bulunurken, vatandaşların çoğunluğu birden fazla kredi kartı kullanıyor.

Kredi kartına ilişkin yeni düzenlemeleri değerlendiren vatandaşlar genel olarak uygulamaları olumlu buluyor ve kredi kartı borcu sorunun çözümüne katkıda bulunabileceğini düşünüyor.

İrfan Yusuf Topçu isimli bir vatandaş düzenlemeyi olumlu bulmakla birlikte sınırlandırma konusunda geç kalındığını belirterek, "İnsanlara aldıkları maaşların çok üzerinde limitleri olan kartlar dağıtıldı. Bunun zamanında yapılması gerekiyordu. Taksitlendirme kesilirse millet hepten sıkışır" dedi. Taksitlendirmenin bir zararı olmadığını dile getiren Topçu, önemli olanın limitlere ilişkin düzenleme olduğunu ifade etti.

Ayşe Onur da insanların kazancının üzerinde alışveriş yapmasının sakıncalı olduğuna dikkati çekerek, "Sonuçta onu ödeyemiyor ve ödeyemeyince vatandaşa külfet olarak geri dönüyor" diye konuştu. Onur, Asgari ödeme miktarlarının artırılmasının da borcu olanları zorlayacak olmasına karşın yeni kart sahibi olacakların daha dikkatli olmalarını sağlayacağını kaydetti.

Bir adet kredi kartı bulunduğunu belirten Satılmış Aktaş da alınan kararı "son derece yerinde bir karar" olarak nitelendirerek, "Kart sahipleri açısından olumlu buluyorum" ifadesini kullandı.

Bir başka vatandaş da uygulamayı çok mantıklı bulduğunu belirterek, böylelikle gelirin üzerinde harcama yapılmasının önüne geçileceğini ve taksitlendirme konusunda da yeni düzenlemeyle herkesin ayağını yorganına göre uzatacağını söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Ticaret Odası Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Salih Bezci Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title