Haberler

Kredilerde Bu İki Masrafı Ödemeyin

Abone Ol

Tüketici Derneği (Tüder), Kredilerde Yapılan Hayat Sigortalarının Zorunlu Olmadığını ve Tüketicilerin İsterlerse Hayat Sigortası Yaptırmayabileceklerini Açıkladı. Tüketiciler Derneği (Tüder) Genel Başkanı Engin Başaran, Ayrıca Kredinin Bittiğine Dair Verilen ve Halk Arasında Temiz Kağıdı Olarak Bilinen Belge İçin de Bazı Bankaların Masraf Talep Ettiğini, Bunun da Yasalara Aykırı Olduğunu Söyledi.

Tüketici Derneği (TÜDER), kredilerde yapılan hayat sigortalarının zorunlu olmadığını ve tüketicilerin isterlerse hayat sigortası yaptırmayabileceklerini açıkladı. Tüketiciler Derneği (Tüder) Genel Başkanı Engin Başaran, ayrıca kredinin bittiğine dair verilen ve halk arasında temiz kağıdı olarak bilinen belge için de bazı bankaların masraf talep ettiğini, bunun da yasalara aykırı olduğunu söyledi.

Bankalar tarafından özellikle konut ve taşıt kredilerinde zorunluymuş gibi yaptırılan hayat sigortalarında tüketici heyetlerine başvurulduğunda iadeler yapılabiliyor.

Bu konuda iadelerin başlandığını söyleyen Başaran, "Benim şahsi fikrim bu sigortaların aslında kredilerde gerekli ve tüketicilerin lehine olduğudur. Ama bu sigortalarda zorunluluk diye bir şey kesinlikle yok. Yasalarda böyle bir ibare bulunmuyor. Bankaların bunu zorunluymuş gibi tahsil etmeleri durumunda kaymakamlıklardaki tüketici heyetlerine başvurulup bu sigorta bedelleri geri alınabilir" dedi.

Son dönemlerde kredilerin bittiğine dair tüketicilere verilen FEK kağıdından masraf alındığı üzerine şikayetlerin yoğunlaştığını söyleyen Başaran, bankalar bu belge için 75 liradan 300 liraya kadar masraf aldığını belirtiyor. Halk arasında temiz kağıdı diye de bilinen FEK kağıdı, özellikle krediye konu olan taşıt konut gibi varlıkların üzerindeki ipoteğin kaldırılması amacıyla kullanılıyor. Alınan bu masraflarn artık tüketici heyetleri aracılığıyla geri alınabileceğini söyleyen Başaran, biz tüketicilere temiz kağıdı için hiç bir şekilde öedeme yapmamalarını belirtiyoruz.

Bu ve benzeri masraflarla ilgili Tüketici Dernekleri olarak bankalardan açıklama istediklerini söyleyen Başaran, "Bankalardan bize bunların bir içi uygulama olduğu ile ilgil dönüşler yapılıyor. Ama bu iç uygulamaların bir çoğunun hukuki bir dayanağı olmadığı ve keyfi uygulamalar olduğunu biliyoruz" dedi.

TÜKETİCİ HEYETLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Avrupa'dan takdir gelen önemli bir uygulama olarak 1995'ten bu yana Kaymakamlıklarda oluşturulan birimlerde hizmet veriyor. Bu birimler tüketicilerin 2 bin 500 liraya kadar olan şikayetlerine cevap vermek üzere çalışıyorlar. Hesap işletim giderleri, kredi kartı kullanım bedelleri, zorunlu alınan sigorta masrafları veya herhangi 2 bin 500 liraya kadar olan tüm tüketici şikayetleri için Kaymakamlıklara başvurulabilir. Burada verilen hizmetler için hiç bir bedel talep edilmiyor. Fakat son zamanlarda bazı kaymakamlıklarda pul bedeli adı altında küçük bedeller de alınmaya başlandı.

 

Yasalara göre, Tüketici Koruma Heyetleri'nin 938 liraya kadar olan kararlara karşı taraflardan 15 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde icraya varan bağlayıcılığı bulunuyor.

Başaran bankalar ile ilgili Tüketici Heyetlerine başvurulabilecek konu başlıkları ise şöyle;

- Hesap işletim bedelleri

- Kredi kartı aidatlar

- Zorunlu olarak yaptırılan sigortalar (Konut ve taşıt kredisi)

- Kredi kartı bittikten sonra temiz kağıdı (FEK kağıdı)

- Çok yüksek havale ücretleri

DOSYA MASRAFLARI HAKKINDA HENÜZ BİR KARAR YOK

Kredi ve kredi kartları ilgili yapılan son düzenlemelere göre, bankaların kredilerde aldığı dosya masrafı ve buna benzer masraf kalemlerinin haksız oldıuğunu söyleyen TÜKODER Genel Başkanı Ali Er "Fakat bu konuda elimizde örnek teşkil edecek bir yargı kararı bulunmuyor. Ama denenmesi gerekiyor. Tüketicilerin dernekler aracılığıyla bu bedellere itiraz etmeleri hukuken de peşini bırakmamaları gerekiyor" dedi.

TÜKETİCİ HEYETİNE NASIL BAŞVURACAĞIZ?

Tüketicilerin kredi kartlarından alınan kalemlerine itiraz edilebileceğini belirten ve bu durumda bu masrafların kesinlikle iade edileceğini söyleyen TÜKODER Başkanı Er, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Kredi kartı ekstresini inceleyin. Herhangi bir para kesildiyse bunu öncelike bankanıza yazılı veya sözlü bildiriyorsunuz. Eğer bir dönüş yapılmaz ve iade edilmezse kaymakamlıklardaki tüketici heyetlerine başvuruyorsunuz. Yüzde 99 ihtimalle burada tüketici lehine karar çıkıyor. Bu kararda 15 gün içinde kesinleşiyor" 

Hukuken son bir yıla dönük masraflar için bankalara  başvurular yapılabileceğini söyleyen Er, "Bu hesap ekstreleri fatura niteliğindedir. Bu sebeple hukuken son bir yıla ilişkin itiraz yapılabilir. Ama bankaların insiyatifine göre geçmişe dönük bütün masraflar da iade edebilir. Denemekte fayda var." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title