Kredili Traktörden Fabrikatörlüğe
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde, iş adamı İbrahim Buran, 1972 yılında kredili traktör alarak başladığı ticaret hayatında zirveye tırmandı.
Bursa'nın Yenişehir ilçesinde, iş adamı İbrahim Buran, 1972 yılında kredili traktör alarak başladığı ticaret hayatında zirveye tırmandı.
Türkiye'nin önde gelen un fabrikalarından Apak Un A.Ş'nin kurucularından İbrahim Buran'ın iş dünyasında yaşadıkları filmlere konu olacak türden. Bugün Apak Un A.Ş, Buran Lojistik, petrol şirketi, gıda sektörü ve tarım alanları gibi birçok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kurucusu Buran, "Ticarete atılacak gençlere "Dürüst olun, yalansız iş yapın; en mühimi de cesaretiniz kaybetmeyin" tavsiyesinde bulundu.
"Askerden geldikten sonra ağabeyim ile 1972 yılında traktör alım satım işlerine başladık" diyen Buran, "1973 yılının başlarında bu işlere devam etmeye başladım. İlk olarak banka kredisi ile aldığım Ford traktör ile bu sektöre girdim. O zamanlardaki ticaret ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var. İnsanlardan senet sepet, çek almak yoktu, ödeme pancar ve tütün hasadında olurdu. 1973 yılında rafine fabrikası kurmaya karar verdik. O yıllarda Balıkesir'de ziraat mühendisi olarak çalışan Emin Yaşar ile birlikte Mustafa Buran, Ramazan Ay, Osman Gündoğdu, Şükrü Bayram ve ben bir araya gelip şirket kurduk. O yıllarda 1 milyon TL sermaye ile kurduğumuz şirketi hayata geçiremedik. Rafine şirketini kurabilmek için elimizde avucumuzda ne varsa sattık. Fakat bir anda demir ve diğer malzemelere inanılmaz bir zam geldi, üstelik inşaatı yapacağımız alanı da belediye bize vermeyince elimizdeki sermaye yarı yarıya düştü. Bizler inşaata başlayamadan bu yatırımı kapatmak zorunda kaldık" dedi.
Un fabrikasını nasıl kurduğunu anlatan Baran, "Rahmetli Kerim Apak, Allah nur içinde yatırsın, 1973 yılında inşaatına başladığı un fabrikasına ortak olmamızı teklif etti. Bizler de bütün ortaklar olarak bu işe girdik. O günden beri Apak Un A.Ş. halen üretime devam ediyor. Apak Un, Türkiye'nin en eski un fabrikalarından birisi ve halen Türkiye'nin her yerine un satmaya devam ediyor. Şimdi ise eski ortaklardan sadece 3 kişi kaldık" diye konuştu.
"HALEN TARLA SÜRÜYORUM"
Hala tarla sürdüğünü kaydeden Baran, "1948 doğumluyum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kamyon şoförlüğü yaptım. Halen şirketimize ait olan yerleri bile kendim ekip biçiyorum. İşlerimizin başında şu anda kendi ismimi taşıyan torunum İbrahim Buran duruyor. Kendisi aynı benim gençliğimdeki gibi cesaretli ve girişken. İnşallah onlar şirketlerimizi daha iyi yerlere getirirler" dedi.
Şu an şirketlerin başında bulunan torun İbrahim Buran ise, "Dedemin başladığı bu işleri yıllarca babam Hüseyin Buran büyük emekler harcayarak yürüttü. Şimdi onların yolundan ve tecrübelerinden faydalanarak ilçemize, ülkemize faydalı olmak için gece-gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Şu sıralar yeni yatırımlar üzerine çalışıyoruz. İnşallah yeni iş yerleriyle insanlarımıza istihdam sağlamak istiyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA