Haberler

Krediye "Munzam" Ayarı

Abone Ol

Ümit Çevik - Gökhan Kurtaran - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, yatırım, üretim ve ihracat kredilerine maliyetlerle ilgili düzenlemeye ilişkin olarak, "Bizim elimizde de enstrümanlar var."

Ümit Çevik - Gökhan Kurtaran - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, yatırım, üretim ve ihracat kredilerine maliyetlerle ilgili düzenlemeye ilişkin olarak, "Bizim elimizde de enstrümanlar var. Merkez Bankasının da elinde silahlar var. Munzam karşılıklarda kredileri de dikkate alarak çeşitlendirme yapılabilir" dedi.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın hafta içerisinde ilk işaretini verdiği yatırım, üretim ve ihracat kredilerinin maliyetleriyle ilgili düzenlemeye ilişkin AA muhabirlerine değerlendirmede bulundu.

BDDK'nın elinde de enstrümanlar bulunduğunu ama en önemli enstrümanın aslında derecelendirme işi olduğunu ifade eden Öztekin, "Derecelendirme işi başarılmış olsaydı, çok yol almış olurduk burada. Türkiye'de yerli bir derecelendirme kuruluşu... Firmalarımız reyting edilmiş olsaydı zaten çok büyük bir aşama kaydetmiş olurduk" diye konuştu.

Merkez Bankasının da elinde bu konuda silahlar olduğuna işaret eden Öztekin,

"Munzam karşılıklar yoluyla... Tüketici kredileri tarafında artırır. Şu an sadece mevduat bazlı bir munzam karşılık var. Kredileri de dikkate alarak çeşitlendirme yapılabilir diye düşünüyorum" görüşünü paylaştı.

-"(Negatif reel faiz) Sektör buna uyum sağlayacak"-

Negatif reel faiz konusuna da değinen Öztekin, "Faizlerin düşmesini kim istemez ki- Bankacılık sektörüne yansıması... Elbette herkes alışacak bu faizlere. Türkiye yüksek faizli dönemlerden geldi bu günlere. Daha önce nasıl alıştıysa bankacılık, şimdi de alışacak" yorumunu yaptı.

Karların daha da düşeceğini dile getiren Öztekin, sektörün buna da uyum sağlayacağını belirterek, "İş hacmi genişleyecek, bankacılık genişleyecek, büyüyecek. Totalde karlarda bir azalma söz konusu olmaz" dedi.

Türkiye'de bankacılık faaliyeti yapmak için lisans başvurusu yapan yabancı bankaların olup olmadığına ilişkin soruya ise Öztekin, "Başvuran var. Ortadoğu daha fazla ilgi gösteriyor ama Avrupa'dan da ilgiler var" karşılığını verdi.

-Tüketiciye hem destek hem uyarı-

Ücret ve komisyonlarla ilgili görüşlerini de aktaran Öztekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geldiğim ilk gün de söyledim, yine söylüyorum. Hala aynı noktadayım. Farklı noktada değilim. Ücret ve komisyonların bir standardı olmalı. Tüketiciye yapılacak en büyük iyilik onu bilgilendirmektir, haberi olmadan hiçbir ücretin, masrafın alınmamasıdır. Biz her türlü gayreti gösteriyoruz. Yakın zamanda kredili mevduat hesabı (KMH) ile ilgili bir düzenleme yaptık. Bu hafta 'tüm masraflar için ayrı bir form hazırlanmalı' şeklinde yine bir düzenleme yaptık. Asıl olan standart olmalı."

Müşteriye kendisinin onayı, haberi olmadan hiçbir ücretin yansıtılmaması gerektiğine dikkati çeken Öztekin, şunları kaydetti:

"Müşteri diyecek ki, 'ben bu ücreti kabul ediyorum'. Ona göre hizmetten yararlanmalı veya yararlanmamalı. Bizim, insanımızı bilinçlendirmeye ihtiyacımız var. Neye imza attığını bilmeli, okumalı. Bu sözleşmelerde biz puntoları bile artırma yönünde çalışma yaptık, sonuçlandırdık.

Elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Tüketici daha fazla bilgili, bilinçli olmalı. Biz tüketicide bu bilinci oluşturmalıyız. Kendimiz de dahil faturaları kontrol etmiyoruz. Elektrik, doğalgaz faturalarına bakıyor musunuz- Bilinç, bilinç, bilinç..."

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Gökhan Kurtaran Mukim Öztekin Ali Babacan Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title