Krizi Takmayan Ralph Lauren, Unitim'le Türkiye'ye Geldi
Amerikan Yaşam Tarzını Yeniden Tanımlayan Lüks Marka Ralph Lauren, 1990'lı Yıllarda Bir Ortakla Açtığı Ancak Kapatmak Zorunda Kaldığı İstanbul Mağazasından Sonra Yeniden Türk Tüketicilerle Buluşuyor.
Amerikan yaşam tarzını yeniden tanımlayan lüks marka Ralph Lauren, 1990’lı yıllarda bir ortakla açtığı ancak kapatmak zorunda kaldığı İstanbul mağazasından sonra yeniden Türk tüketicilerle buluşuyor.
Türkiye pazarına yabancıların son 6 yıldır gösterdiği ilgiyi yakından izleyen ancak temkinli davranan Ralph Lauren’i ikna eden de, Harvey Nichols’ı İstanbul’a getirerek büyük sükse yapan Unitim oldu. Uzun bir aradan sonra Türkiye’de Harvey Nichols’da ürünleri satılmaya başlanan Ralph Lauren’in İstinyePark’ta ilk mağazası cuma günü kapılarını açıyor. 16 Ekim’de yapılacak resmi açılışa ise yaşayan ve işinin başında bulunan son moda imparatorlarından biri olan Ralph Lauren’in oğlu David Lauren de katılıyor. Unitim Moda Mağazacılık Genel Müdürü Hamdi Külahçıoğlu, markanın ikna etme sürecinde Unitim ve Burç Cemiloğlu isimlerinin etkili olduğunu söyledi. Ralph Lauren ve Polo Ralph Lauren markalarının 2008 Haziran’da biten mali yılda cirosu 1.1 milyar doları aşarak dikkat çekmişti. 41 yıllık markanın değeri ise 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Yeri bekletiliyordu
Hamdi Külahçıoğlu, açıldığı tarihten bu yana İstinyePark’ta yeri bekletilen, 574 metrekare büyüklükteki Ralph Lauren mağazasını nihayet açtıklarını söyledi. Külahçıoğlu, markanın kadın-erkek bütün koleksiyonlarının, aksesuvar, çocuk giyim, köpek giyim ve ev aksesuvar dahil geniş bir yelpaze ile Türk tüketicisiyle buluşacağını belirterek, "Türk tüketicisinin daha önce tanışmadığı genişlikte bir aksesuvar koleksiyonu var. Mağazada satılan ürünlerin fiyatları 100 YTL ile 10 bin YTL arasında değişiyor" dedi. Markanın Türkiye’deki büyüme plan ve stratejilerinin ilk mağazanın performansını gördükten sonra belirleyeceklerini anlatan Külahçıoğlu, İstanbul Anadolu yakası, İzmir ve Ankara’da mağaza açmak istediklerini vurguladı.
Kontrolü ele aldı
Ralph Lauren, 10 yıl önce aldığı bir karar ile markayı yeniden konumlandırdı. Verdikleri lisansları geri alan veya franchise yöntemiyle girdikleri pazarlardaki mağazaları devralan Ralph Lauren, markanın kontrolünü eline alarak daha kaliteli dağıtım ile büyüme stratejisini benimsedi. Bu kapsamda marka Japonya, Kanada ve İtalya gibi büyük operasyonlarını devraldı.
Lauren hobilerini mağazalara yansıtıyor
RALPH Lauren mağazaları, tasarımcı Ralph Lauren’in kendi yaşam stilini ve dünyasını tüketiciyle paylaştığı bir platform olma özelliğine de sahip. Ev gibi tasarlanan mağazalarda mutlaka bir şömine bulunuyor ve şöminenin etrafı evin salonu gibi dekore ediliyor. Bütün mağazaları birbirinden farklı dekore edilen Ralph Lauren mağazalarında ünlü tasarımcının hobilerini yansıtan bilardo masası, otomobil maketleri-fotoğrafları, atçılığa sporuna ilişkin unsurlar, heykeller, şık avizeler ve vazolar bulunuyor. Ralph Lauren’in gençliğinde izlediği ve çok etkilendiği filmlerden kareler de duvarları süslüyor. Türkiye’ye 40’ıncı yol özel koleksiyonuyla giren marka İstanbul mağazasının dekorasyonunda İstanbul motiflerine ve oryantal esintilere yer veriyor.
Köpek giyim ve aksesuvara özel bölüm
RALPH Lauren’in İstanbul mağazasında köpek giyim ve aksesuvar için özel bir bölüm de olacak. Köpek hırka, tasma, yastık ve diğer aksesuvarlarının satılacağı özel bölümde fiyaların ortalaması 400-500 YTL civarında bulunuyor. İsviçreli bir firma ile anlaşan marka, saat koleksiyonunu da yakında sunmaya hazırlanıyor.
Golf tesislerini de Unitim’e önerdi
RALP Lauren’in Türkiye’de büyüyen golf resortlarında önemli potansiyel gördüğünü belirten Hamdi Külahçıoğlu, "Türkiye’de 27 tane civarında golf resort var. Hepsinde golf ürünleri satılıyor. Golf, Ralph Lauren’in içinde ayrı bir birim. Merkez bize bu işi de önerdi. Küçük Ralph Lauren golf kornerleri açmayı planlıyoruz" dedi.
Ralph Lauren, büyük mağaza bulursa ’ev’i de getirecek
EV ürünlerine de geniş yer veren Ralph Lauren, İstanbul’daki ilk mağazasında sadece ev aksesuvarlarına yer verebiliyor. Hamdi Külahçıoğlu, "İstinyePark’taki mağazamızda ev aksesuvarları bulunuyor. Bin metrekareyi aşan büyüklükte bir mağaza açabilirsek markanın ev ürünlerini de getirmek istiyoruz" dedi.