Haberler

Muğla'da kum zambaklarını koparmanın cezası 73 bin 747 TL

Güncelleme:
Abone Ol

Muğla'da 11 aylık bekleyişin ardından kum zambakları tekrar açtı. Nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarını koparanlara, 73 bin 747 TL para cezası kesiliyor.

Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambakları, Muğla'da bulunan Palamutbükü sahilinde yeniden açtı. Kritik seviyede olan türler arasındaki kum zambaklarını koparmanın cezası ise 73 bin 747 TL.

Datça ilçesindeki Palamutbükü sahilinin sadece 50 metrelik küçük bir bölümünde, deniz kenarındaki taşlık alanlarda her yıl eylül-ekim ayları arasında 1 ay süreyle açan kum zambakları, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan bitki türleri arasında yer alıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarını koparanlara, 73 bin 747 TL idari para cezası kesiliyor.

DÜNYA ÇAPINDA KORUNUYOR

Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Datça Şefi Mustafa Kamil Uslu, kum zambaklarının nesli tehlike altında olan ve uluslararası sözleşmelerde korunan türler arasında yer aldığını söyledi. Kum zambaklarının kritik seviyede olan türler arasında gösterildiğine dikkat çeken Uslu, "Kum zambakları bizim çok özel türlerden biridir. Sadece ülkemizde değil, dünya ölçeğinde koruma altında olan türler arasında yer alır" dedi.

Kum zambaklarını sökenlere 'biyolojik çeşitliliği tahrip etmek' suçundan 73 bin 747 TL idari para cezası kesildiğini belirten Uslu, benzer olaylarla karşılaşılması halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleri'ne bilgi verilmesini istedi.

Muğla'da kum zambaklarını koparmanın cezası 73 bin 747 TL

YILDA SADECE BİR AY AÇIYOR

Datça'da 20 yıldır balıkçılık yapan çevre gönüllüsü Göksel Şimşek, kum zambaklarının sezonun en güzel zamanı olan eylül ayı ortalarında açtığını hatırlatarak, "Ekim ayı ortalarına kadar yaşama şansları buluyorlar. Sonra bir dahaki seneye kadar kayboluyorlar. Hiç olmazsa bir ay rahatça açabilecek ortam sağlamalıyız ki, güzelce açsınlar, kokularını dilediğince çevreye yaysınlar. Datça'ya 20 yıl önce geldiğimde, kum zambakları doğal ortamlarında insanlarla barışık varlıklarını sürdürüyorlardı. Ancak son 5 yıldır sayıları hızla giderek azalmaya başladı. Turizm arttı, insan sayısı artı, kum zambakları zarar görmeye başladı" şeklinde konuştu.

Muğla'da kum zambaklarını koparmanın cezası 73 bin 747 TL

ZAMBAKLARA SAHİP ÇIKILMALI

Datça'da tatilini geçiren İstanbullu bankacı Mehmet Ali Okayise doğada kum zambaklarıyla ilk kez karşılaştığını belirterek, "Kum zambaklarının korunması için en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Datça Belediyesi, bu sahilde açan kum zambaklarına sahip çıkmalıdır. Dünyada nesli tehlike altında olan kum zambaklarını gelecek nesillere miras bırakmak istiyorsak eğer, bu bölge koruma altına alınmalıdır. Bugün burada kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. Kum zambaklarını görmek, fotoğraflamak beni mutlu etti. Umarım, gelecek nesillerde kum zambaklarını görme şansına ulaşırlar" dedi.

Muğla'da kum zambaklarını koparmanın cezası 73 bin 747 TL

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Muğla Datça Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

meczup:

adam öldürmenin cezası ne insanlara bile saldırıp zarar verene yaralayana öldürene o kadar para cezası verilmiyor bu nasıl adalet otun insandan değerli olduğu hukuk sistemi var hangi ot kafalı bu parayı ceza miktarı olarak tespit etmiş eğer orası yakın olsa o zambakları gider paramparça ederim zorla ota düşman ediyorsunuz insanı

Yanıtla114
Tazmanski:

Bu Haberin Amacı zaten psikoloji bozmak. . .

01
deniz:

hayvanları isteyerek işkence ederek öldürmek serbest ama bir çiçek için 73 bin lira para cezası. Adaletten şu anlaşılıyor ki hayvanların bir çiçek kadar değeri yok.

Yanıtla01
çevreci:

Şile sahilleri bunlardan dolu, koparan koparana çöplerin arasından çıkmaya çalışıyor garipler. Kim ceza kesiyor, kim biliyor koruma altında olduğunu.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title