Haberler

Kuraklık, Tütün Rekoltesi ve Kalitesini Düşürdü

Güncelleme:
Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık, tütünde hem rekolte kaybına hem de kalite düşüklüğüne neden oldu.

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde yağışların azlığı nedeniyle yeterince gelişmeyen tütün kalite açısından da geri kaldı.Tütünüyle ünlü Çelikhan ilçesinde başlayan hasat, bu yıl üreticiyi sevindirmedi.

ÜRETİCELER MADDİ KAYIP YAŞADI

Yağışların azlığı nedeniyle yeterince gelişmeyen tütün, aynı zamanda kalite açısından geri kaldı. Geçimini tütüne bağlayan üreticiler ise üründeki verim ve kalite düşüklüğüne bağlı sorunlardan dolayı geçen yıllara göre maddi kayıp yaşadı.

'TÜTÜN 'TARIM ÜRÜNÜ' OLARAK ELE ALINSIN'

Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut,yaptığı açıklamada, ilçe halkının büyük bölümünün tütünle geçindiğini söyledi.

Kuraklıktan dolayı rekoltenin ve kalitenin düştüğünü, bunun da ekonomik kayba neden olduğunu belirten Bulut, "Çat Barajı'ndan aldığımız su sayesinde tütünün tamamının kurumasını engelledik. Rekolte düşük oldu ama çiftçimizin eli de boş kalmadı" dedi.

"Tütün ve alkol mamulleri" statüsündeki tütünün, "tarım ürünü" olarak ele alınması gerektiğini savunan Bulut, bu imkanın sağlanmasının çiftçiyi rahatlatacağını kaydetti.

'PROJE AŞAMASINDAKİ TÜNELLER BİR AN ÖNCE YAPILSIN'

Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya da kuraklığa bağlı tütünde yüzde 25-30 civarında rekolte kaybı yaşadıklarını ifade etti.

Yörede 18 bin dönüm arazide tütün üretimi yapıldığını dile getiren Kaya, şunları söyledi:

"Bu yıl gerçekten çok kurak geçti. Yetkililerden proje aşamasında olan iki tünelin bir an önce yapılmasını ve bu sorunun çözüme kavuşmasını istiyorum. Rekoltenin gerilemesi nedeniyle halkımızın geliri düşecek. Bunun bir daha yaşanmaması için tünellerin bir an önce yapılması gerekiyor."

Üretici Yasin Erbay ise kuraklık nedeniyle boyu kısa kalan tütünün kalitesinin de düştüğünü belirtti.

Daha önce dönümde 500 kilo tütün alınan yerde şu anda 250 kilo ürün aldıklarını ifade eden Erbay, "Yüksek verim alamadığımız için istihdam da sağlayamadık. Daha önce işçi çalıştırıyorduk. Bu yıl ise kendi çabamızla tütünün hasadını yapıyoruz" diye konuştu.

Erbay, geçen yıl kilosu 30 liradan satılan tütünün bu yıl 20 liraya kadar gerilediğini sözlerine ekledi. - Adıyaman

Kaynak: AA / Ekonomi

Abdurrahman Kaya Mustafa Bulut Çelikhan Adıyaman Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title