Haberler

Küresel Dalga Sofraları da Vurdu

Abone Ol

Edirne Yağ Sanayi Aş Genel Müdürü Mehmet Edip Ağaoğulları, Türkiye'de Yemeklik Yağ Fiyatlarının Artmasında Kuraklığın Yanı Sıra Dünyadaki Ekonomik Dalgalanmaların da Etkili Olduğunu Söyledi.

Edirne Yağ Sanayi AŞ Genel Müdürü Mehmet Edip Ağaoğulları, Türkiye'de yemeklik yağ fiyatlarının artmasında kuraklığın yanı sıra dünyadaki ekonomik dalgalanmaların da etkili olduğunu söyledi.

Ağaoğulları, ham ayçiçeği yağı fiyatlarının geçen yılla kıyaslandığında yüzde 100 artış gözlendiğini bildirdi.

Ağaoğulları, “Dünyadaki ham yağ fiyatlarını geçen yılla kıyasladığımızda yüzde 100 bir artış olduğunu görüyoruz. Geçen yıl 580 dolar olan ham yağ, bu yıl 1200 dolar. Bu da artıştaki ani yükselmeyi gösteriyor. Küresel ekonominin etkileri raftaki yağda da kendini gösteriyor. Global etkilenmeler, dalgalanmalar, her yere yansıdığı gibi ekonomiye de yansıyor” dedi. Yağlı bitkilerin alternatif yakıt ürünlerinde kullanılmasının da yağ bitkileri fiyatlarının yükselişine neden olduğunu belirten Ağaoğulları, “Raftaki yemeklik yağın fiyatının yükselmesinde tek neden bu yıl yaşanan kuraklık değil. Yağlı bitkilerin alternatif akaryakıt olarak kullanılmasıyla da fiyatlarda artış oluyor” diye konuştu.

REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ

Yazın kurak geçmesiyle, rekoltedeki yüzde 40 kaybın yağ ithalatını artıracağını belirten Ağaoğulları, “Türkiye'deki yemeklik yağ üretimi, tüketici talebinin yüzde 30'unu karşılayabiliyor. Talebin kalanı ithalat yoluyla karşılanıyordu. Ancak bu yılki kuraklıkla gelen verim düşüklüğüyle ithalat artacak” dedi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da ayçiçeğindeki rekolte kaybının yüksek olduğunu belirtti.

Yorulmaz, 2005 ve 2006 yılındaki yüksek verim sonrasındaki 2007 düşüşün üreticiyle birlikte dolaylı olarak tüketiciyi de etkilediğini ifade ederek, “Kuraklık nedeniyle ayçiçeğindeki yağ oranı da düştü. Bu sene bir dönüme 100 kilogram ayçiçeği aldık. 2006'da bunun 3 katı verim alınıyordu” şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title