Haberler

Küresel Koşullara Uymuyorsa Stand -By Yapmamak Daha İyi

Abone Ol

Ünlü Ekonomist Joseph Stiglitz, "IMF'nin, En Son Stand -By Yaptığı Ülkelerin Zaten Başka Seçenekleri Yoktu. Ancak Türkiye Bu Ülkelerden Daha Farklı Koşullara Sahip Bulunuyor" Diye Konuştu. IMF'ye Yönelik Sert Eleştirileriyle Tanınan Stiglitz, "Mevcut Küresel Koşullara Uygun Bir IMF Anlaşması Konusunda Uzlaşılamaması Halinde, Stand -By Yapmamak Daha İyi Bir Seçenek Olabilir" Dedi.

Ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, "IMF’nin, en son stand-by yaptığı ülkelerin zaten başka seçenekleri yoktu. Ancak Türkiye bu ülkelerden daha farklı koşullara sahip bulunuyor" diye konuştu. IMF’ye yönelik sert eleştirileriyle tanınan Stiglitz, "Mevcut küresel koşullara uygun bir IMF anlaşması konusunda uzlaşılamaması halinde, stand-by yapmamak daha iyi bir seçenek olabilir" dedi.

NOBEL ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye’nin finans sektörünün, 2001 krizinin ardından aldığı önlemler ve oluşturduğu kurumlar nedeniyle, küresel kriz ortamında, ABD ve Avrupa ülkelerine göre çok daha az kırılgan bir durumda bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin tek seçeneğinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yapmak olmadığını savunan Stiglitz, küresel koşullara uygun olmaması halinde stand-by yapılmamasını ’daha iyi bir seçenek’ olarak gösterdi.

Modeller yetersiz

IMF ilişkileri ve küresel ekonomik gelişmeler konusundaki sorulara yanıt veren Joseph Stiglitz, IMF’nin stand-by anlaşma modellerinin yetersizliğini vurguladı. Stiglitz, şöyle konuştu: "IMF’nin klasik stand-by’ları, küresel ekonominin bu krizden çıkmasında yeterli bir araç değil. İkincisi, stand-by anlaşmaları, öğle iddia edildiği gibi kredibiliteyi artırmıyor. Çünkü, mevcut küresel krizin sebeplerinden biri olan kontrolsüzlük ve denetimsizlik, IMF’nin stand-by anlaşmalarında, ülkelere ekonomideki kontrolü kaldırmaları yönündeki tavsiyelerinden kaynaklandı. Ayrıca, stand-by anlaşmasını kestiğiniz zaman, anlaşma öncesine göre çok daha fazla kredibilite kaybediyorsunuz."

Türkiye farklı

IMF’nin, en son stand-by yaptığı ülkelerin, zaten başka seçenekleri olmadığının altını çizen Stiglitz, "Ancak Türkiye bu ülkelerden daha farklı koşullara sahip bulunuyor" şeklinde konuştu. Joseph Stiglitz, birçok ülkede kamu borç stoku artmasına rağmen, Türkiye’nin bu konuda daha iyi bir durumda bulunduğunu ifade etti. Türkiye’nin küresel koşullar ve kendi şartlarını değerlendirerek bir anlaşma yapmasının önemine dikkat çeken Stiglitz, mevcut küresel koşullara uygun bir IMF anlaşması konusunda uzlaşılamaması halinde, stand-by yapmamanın daha iyi bir seçenek olabileceğini vurguladı. Stiglitz, IMF’nin, iyi yönetişim sorunu olması nedeniyle, mevcut küresel krizi tahmin edemediği gibi bu krizden çıkılması yollarını da bilmediğini de kaydetti.

Faydası görüldü

Türkiye’nin, bankacılık sektöründe yaptığı düzenlemelerin faydasını şimdi gördüğünü belirten Stiglitz, Türkiye’nin 2001 krizinin ardından finans sektöründe aldığı önlemler ve oluşturduğu kurumlar nedeniyle, küresel kriz ortamında, daha az kırılgan bir durumda bulunduğunu kaydetti. Türk firmaları ve bankaları, diğer ülkelere göre daha az dış kredi kullandığı için finans sektöründeki krizden fazla etkilenmediğinin altını çizen Stiglitz, konut kredisinin yaygın olmamasının da, küresel kriz ortamında finans sektörünü olumsuz etkileyen bir unsur olmadığını ifade etti.

StiglitzIMF ve Dünya Bankası karşıtı

COLUMBIA Üniversitesi Profesörü Joseph E. Stiglitz, dünyanın en önemli iktisatçıları arasında gösteriliyor. Stiglitz, 2001 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi. Dünya Bankası Eski Baş Ekonomisti, Bill Clinton döneminde ABD Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanlığı yaptı. Stiglitz, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla ABD’nin politikalarına yönelik eleştirileriyle ön plana çıkarken, küreselleşmenin, istikrarsızlığa yol açtığını savunuyor. Küreselleşmenin, refahı yayma ve yoksulluğu ortadan kaldırma sürecinin 1990’lı yıllarda çöktüğünü iddia eden Stiglitz, küreselleşmenin, istikrarsızlığa yol açtığını savunuyor. 1990’lı yıllarda, büyümenin yavaşladığını ve birçok ülkede gelirlerin düştüğünü söylüyor. Stiglitz, IMF’nin, piyasa ekonomisinin çıkar gruplarına hizmet etmeye başladığını savunuyor. IMF programlarının yanlış olduğunu savunan Stiglitz’e göre, makroekonomik istikrarsızlığın temel nedeni, kısa vadeli spekülatif sermaye hareketleri.

En çok ticaret ve turizm etkilenir

TÜRKİYE’nin, ençok ticaret ve turizm yaptığı Avrupa ülkelerindeki durgunluğun, mutlaka Türkiye’yi olumsuz bir şekilde etkileyeceğini belirten Stiglitz, ancak Türkiye’nin, küresel krizde, yükselen Avrupa’da en az etkilenen ülkelerden biri olacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title