Haberler

Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Kuruldu

Abone Ol

Kuşadası Belediyesi’nin öncülüğünde, kadınların üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılmalarını ve el emeklerini değerlendirmelerini sağlamak amacıyla Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK) kuruldu.

Kuşadası Belediyesi'nin öncülüğünde, kadınların üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılmalarını ve el emeklerini değerlendirmelerini sağlamak amacıyla Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK) kuruldu. Kooperatif üyesi kadınlara yönelik kurslar başladı.

Kuşadası Belediye Meclisi'nde alınan karar doğrultusunda hazırlık çalışmaları bir süredir devam etmekte olan Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK) resmi işlemlerinin tamamlanmasının ardından kuruldu. Kuruluş işlemlerini Kuşadası Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu'nun yürüttüğü KUŞAKK'ın başkanlığını Şerife Atınç üstlendi. Temel amacı ürettiği ürünleri pazarlama olanağına sahip olmayan kadınları bir araya getirerek istihdam olanağı oluşturmak olan KUŞAKK ile Kuşadası'na has el sanatlarının geliştirilmesi ve üretilecek özgün hediyelik ürünlerle ilçenin tanıtımına katkı sağlanması hedefleniyor. Hediyelik eşya üretiminin yanı sıra kadınlar tarafından üretilen tarımsal ürünlerin satış ve pazarlamasını da yapacak olan KUŞAKK, Kuşadası Belediyesi'ne ait Çalıkuşu Kültür Evi'nde çalışmalarına başladı.

Çalışmalar kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Leyla Yıldırım tarafından hazırlanan Kuşadası'nın tarihi evlerinde bulunan çatı kuşları desenlerinin yer aldığı baskı tasarımlarının Kuşadalı kadınlar tarafından çeşitli ürünlerde kullanılabilmesi amacıyla bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Atölye çalışmasında el baskısı yöntemleri hakkında bilgilendirilen kadınlar tarafından ilk ürün numuneleri üretildi. Öte yandan doğaya ve çevreye zararlı naylon poşet kullanımını azaltmak amacıyla alışveriş filesi üretimine yönelik atölye çalışması ise devam ediyor.

KUŞAKK Kurucu Üyeleri Ayşe Şerifoğlu, Şerife Atınç, Çiğdem Tektaş, Fevziye Tekeroğlu, Nazlı Deniz Kuruoğlu, Nil Kayalı, Nuran İstanköylü, Pervin Ekmekçi, Senem Asrav, Şebnem Turhan ve Asuman Akdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı'yı makamında ziyaret ederek Kooperatifin kurulması sürecinde sunmuş olduğu katkı ve destekten dolayı teşekkür ettiler. Ziyarette Başkan Kayalı'ya atölye çalışmalarında ortaya çıkan ürünler ve yaşama geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi verildi.

Ziyarette konuşan Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, köklü bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip olan Kuşadası'nın etkin ve verimli tanıtımının sağlanabilmesi için markalaşması gerektiğine dikkat çekerek "Bunun için Kuşadası'na has özgün ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimizin kuruluş sürecinde bu ürünleri el sanatları, hediyelik eşya ve tarımsal ürünler olmak üzere üç başlık altında ele alarak çalışmalarımıza başladık. Bu süreçte Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi gibi önemli kurumlarla işbirliği yaptık. KUŞAKK ile bir yandan toplumumuzun en üretken kesimlerinin başında gelen kadınlarımızın emeğini kolektif bir oluşum olan kooperatif çatısı altında buluşturarak ekonomik bir değer oluştururken bir yandan da ortaya çıkacak ürünleri markalaştırmayı ve ilçemizin tanıtımında kullanmayı hedefliyoruz" dedi.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise, kadın kooperatiflerinin düşük sermayeli kadın girişimcilerin ortaklığı ile kurulan ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunan önemli kuruluşlar olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Kuşadası Belediyesi olarak kamu kurumlarının kooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olabileceğini ve önderlik edebileceğini öngören 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu doğrultusunda Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin kurulmasına aracılık ettik. Öncelikle kooperatif projemizin yaşama geçirilmesi sürecinde emek ve katkı sunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Dar gelirli kadınlarımıza istihdam olanağı oluşturmak amacıyla kurulan Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin ilçemiz için hayırlı olmasını diliyor, bu kadar kısa süre içerisinde bu denli güzel ürünler ortaya koyan kooperatif çalışmalarımızın ilçemizin kırsal alanlarında yaşayan kadınlarımızın emeği ile çok daha zenginleşeceğine inanıyorum. " - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Dokuz Eylül Üniversitesi Kuşadası Kayalı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title