Kuyumcular Bankaların Altın Satmasına Karşı
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, bankaların altın satmasıyla ilgili düzenlemeyi eleştirerek, "Bu son derece çarpık bir anlayış" dedi.
Arife Yıldız Ünal - Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, bankaların altın satmasıyla ilgili düzenlemeyi eleştirerek, "Bu son derece çarpık bir anlayış" dedi.
Çavuşculu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların, altın alım ve satımını öngören yönetmelik taslağının hazırlanma amacının anlaşılamadığını belirterek, bu taslağın hazırlanması aşamasında sektörden görüş alınmadığını söyledi.
Bankaların bir süre önce piyasada olduğu tahmin edilen 5 bin ton altını ekonomiye kazandırmak amacıyla toplamaya başladığını anımsatan Çavuşculu,
"Bankalar, vatandaşın elindeki altınları almak için, kampanya başlatmıştı. Bu kampanya kapsamında bankalar, vatandaşların elindeki altınları istedikleri şekilde aldılar. Bunun amacı, Türkiye'deki 5 bin ton altını ekonomiye kazandırmaktı" diye konuştu.
Bir süre önce ekonomiye kazandırmak için vatandaşın elindeki altınları toplayan bankaların, altın satmaya başlamalarının çelişkili olduğuna dikkati çeken Çavuşculu, "Hani 5 bin ton yastık altındaki atıl altını ekonomiye kazandıracaktınız. Ne oldu da 'biz, size altın satalım' diyorsunuz. Bu son derece çarpık bir anlayış. Bu taslağın hazırlanmasındaki amaç nedir belli değil" dedi.
-"Bankalar, altın satışında başarısız olur"-
Kuyumcuların ticaretlerini yaptıklarını, bankaların böyle bir işe girmesinin anlamsız olduğunu iddia eden Çavuşculu, "Bırakın kuyumcular altın satsın, bankalar da bankacılık yapsın. Bankaya giden insanlar, banka işlemleri sırasında sıra beklemekten ve yapılan işlemlerden ücret alınmasından rahatsız. Bu durumdayken bankaların altın satışına başlaması başarısız olur" diye konuştu.
Vatandaşın, altın bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını dile getiren Çavuşculu, yatırım yapmak isteyenler ticaret, tasarruf etmek isteyenlerin de altın alması önerisinde bulunduklarını, ziynet eşyalarının alınmasının da bir tür yatırım olduğunu anlattı.
"Kolye, küpe, yüzük alımları ölü yatırım değildir" diyen Çavuşculu, kullanılan ziynet eşyalarının istendiği zaman paraya çevrilebileceğini kaydetti.
Kuyumculuk sektörünün belli bir standarda gelmesini istediklerini ifade eden Çavuşculu, "Bankaların altın satışı fiyaskoyla sonuçlanacak. 'Yastık altındaki altın ekonomiye zarar verir' diyordunuz, şimdi 'biz, halka altın satmak istiyoruz' diyorsunuz. Bu çok çelişkili bir durum" dedi.
Her türlü altının kuyumculardan alınacağını belirten Çavuşculu, kuyumcular ile müşteriler arasında alış veriş dışında bir diyaloğunda bulunduğunu, bankalarda da ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlattı.
-BDDK'dan altın alım satımı için yönetmelik taslağı-
BDDK'nın 27 Ağustosta internet sitesinde yayımlanan "Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" yürürlüğe girerse, bankalar, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsası'nca teyit edilen kıymetli madenlerin alım satımını yapabilecek.
Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA