Haberler

Alan İşletme Kapanınca, Kuzuların Yünleri Çöpe Gidiyor

Güncelleme:
Abone Ol

Küçük baş hayvan yetiştiricileri, ellerindeki yünü alan işletmenin kapatılmasından sonra yüzüne bakanın olmadığı yapağıların değerlendirilmesi için devletten destek bekliyor.

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, köylülerin küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün konusundaki sıkıntılarını dinledi. Yenişehir ilçesindeki besiciler, koyunlardan elde edilen yapağıları değerine satamadıklarından yakındı. Birlik Başkanı Oran, "Eskiden Bursa'da fabrika vardı. Bursa ve civarındaki vilayetlerin bütün yapağısını alıyor ve onları işleyip piyasaya veriyordu. Bu yapağılar o zamanlar değerinde satılabiliyordu. İnsanlarımız yapağı parasıyla düğün borçlarını ödüyor veya kuzu alırken yarısını buradan karşılayabiliyordu.

"FABRİKA KAPANDI ELDE KALDI"

Şimdi bu fabrika kapatıldıktan sonra yapağılar elde kaldı. Sadece yorgan ve döşek gibi ihtiyaçlarda kullanıyor. Dolayısıyla bizim yapağımızın değeri kırkım parasını zor karşılıyor. Besici yapağının parasını kırkımcıya veriyor. Eskiden Türkiye Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun yapağı merkeziyken şu anda maalesef üreticimiz yapağının büyük bir kısmını ham madde olarak satıyor. En azından yün, iplik ve kumaş ithalatından fon alınması lazım. Fakat fon alınmadığı için biz ip üretemiyor, malımızı değerinde satamıyoruz" dedi.

"HÜKÜMET EL ATSIN"

Bu meseleye bakanlığın el atmasını isteyen Oran, "Sayın bakanımızın ilgi göstermesini istiyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ Üniversitesi de bu meseleyle ilgilenmeli. Bursa tekstil merkezi. Yakın zamanda Ortadoğu'nun merkezi yapağıda Bursa idi. Yapağının ev tekstilinde değerlendirilmesi için çalışmalar yapılması lazım. Civarımızdaki illerde çok fazla yapağı üretimi varken, destek alacak hayvan miktarı 2 milyon 700 bin. Bunların biz dişi toklularını, koçlarını, kurbanlıklarını, kuzularını hesap edersek rakam ortada. Çok fazla miktarda yapağı üretimi var, fakat bunlar değerlendirilmiyor" dedi.

"BİZDE KAZANMAK İSTİYORUZ"

Yenişehir'in Bağcın köyündeki besiciler, "Fabrika varken yapağıyı oraya verip çok daha fazla para kazanabiliyorduk. Şu an kazanamıyoruz. Zaten ithal etten dolayı fiyatlar düştü. Biz para kazanmak istiyoruz. Bakanımız Faruk Çelik'ten destek bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yıldırım Oran Yenişehir Merinos Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (20)

metin-x:

AKPye daha cok oy verin ozaman satarsiniz. . . hala uyanamadiniz gitti. . . dis güclerin yarattigi AKPnin Türk düsmani oldugunu anlayamadinizmi daha. . . Anayasadan neden Türk Ismini yoketmek istediklerine bakin anlar ve uyanirsiniz belki. . tabi uyanabilirseniz )))

Yanıtla515
çetin kaya:

YILLARCA FAHİŞ FİATLA SATTINIZ ALIŞTINIZ AVANTAYA ŞİMDİ DEĞERİNE ALIYORUZ AZ DİYORSUNUZ AÇ GÖZLÜLER

Yanıtla144
Adınızı Yazın:

elinde yün var satamıyorsan kabahati başkasında arama

Yanıtla121
xyz:

Dindar insanlara satışırsan böyle bedelini ödersin. Besle kargayı oysun gözünü. . . Bir boykot bak ne yaptırıyor.

Yanıtla27
Kara Mobil-IOS:

Ak koyunlar ne zaman kapanacak

Yanıtla52
Erdeniz:

Meeeeeeee!!!!

Yanıtla07
ç1lg1nlar ldt._ti....:

kapanan fabrikayı yün üreticileri alsın ve açsın daha iyiolur herşeyi başkalarından beklemesinler, girişimcilik adı altında kredide alırlar rahatlıkla. . . devlete vergi vermezler ama başı sıkışınca devletten yardım isterler OH NE ALA MEMLEKET. . . . . .

Yanıtla25
adem karaman:

kendileri işlermeleri çok mantıklı güzel fikirancak vergi vermeye gelince bir çok işletmeden fazla vergi veriyorlarbirde dünya hep kimyasallaşmakta ve sağlıksız ürünlerle boğuşmaktahükümetin yün, pamuk ve bambu gibi ürünlere yönlendirme yapması gerekiyor

01
C TİMİ:

GÜNAH YAZIK DEĞERLENDİRİLESİ LAZIM ANCA ÜST DÜZEY BİRİLERİ VEYA OĞLULARI GÜZEL VOLELER VURMA İÇİN KALKIŞIRSA CANLILIK GELİR :)

Yanıtla06
TT:

bizim koyunlarda oraya gitsin :)

Yanıtla06
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title